Cu alimentele la microscop (2)
O noapte nedormita, stare de apatie, somnolenta de dupa masa, putere scazuta de concentrare… nimeni nu vrea sa para lipsit de energie. Solutia noua, care castiga teren in fata suavei cafele, este bautura energizanta. Campanii mediatice ample au facut ca ele sa se bucure de succes mai ales in randul tinerilor. La ce riscuri te expui cand consumi frecvent energizante, afli din Slab sau Gras.
12.12.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundePacientul lunii: Bautura energizanta
Ingrediente: apa demineralizata, zahar, sirop de glucoza, acidifant acid citric, taurina (0,4%), glucuronolacton (0,24%), cafeina (0,032%), inositol (0,02%), dextroza, dioxid de carbon, corector de aciditate citrat trisodic, arome, coloranti: caramel, riboflavina, vitamine: B3, B5, B6, B12
Pret: 2 lei/doza 250 ml
Chiar daca sunt multe branduri care produc bauturi energizante, compozitia lor este similara (unele bauturi au si extracte de plante ”energizante”, de exemplu guarana). Dar de ce „energizanta”? In primul rand pentru ca are un continut caloric ridicat, datorat nivelului mare de zaharuri (glucoza, dextrina – care este de fapt tot glucoza, zahar). Caloriile dintr-o bautura energizanta sunt mai numeroase decat cele dintr-o bautura racoritoare obisnuita. Tot in acelasi scop producatorii adauga vitamine din complexul B, despre care cei mai multi consumatori cred ca stimuleaza sistemul nervos, dar a caror administrare necontrolata poate genera diferite efecte adverse.
Cofeina… prea multa!
Cofeina este prezenta intr-o concentratie de 32 mg/100 ml. Trebuie subliniat ca aceasta cantitate este inferioara celei dintr-o cafea clasica sau filtru (45 mg, respectiv 61 mg/100 ml) si chiar celei dintr-o ceasca mica de expresso (60 mg). Numai ca bauturile energizante sunt, de regula, consumate in cantitati mari si astfel cofeina ajunge in doze cu mult prea ridicate in organsim, putand determina instalarea intoxicatiei cofeinice. Cofeina, desi amana instalarea oboselii, nu o indeparteaza complet. De aceea, dupa un anumit timp, trebuie sa ne refacem energia prin repaus. Un dezavantaj serios este ca bauturile energizante, combinate cu alcoolul, pot masca, datorita cofeinei, efectele sedative ale acestuia. Nu putine sunt cazurile cand s-a ajuns la hiperconsum si intoxicatie alcoolica.
Taurina?!
Chiar daca numele pare sugestiv, taurina este un compus prezent in toate celulele noastre, strict necesar in metabolism si sintetizat in cantitati suficiente de toate vietuitoarele (cu exceptia pisicilor, la care este esential aportul exogen). Un adult sanatos nu se va simti in niciun caz mai puternic dupa ce va ingera taurina. Prezenta acesteia in bauturi se datoreaza, cel mai probabil, numelui cu sonoritate specifica. Deoarece nu se stie inca precis care sunt dozele maxime dincolo de care taurina poate sa produca efecte negative, unele tari din UE au fost reticente in acceptarea pe piata a produselor care o contin.
Se mai remarca prezenta inozitolului, un component cu multe functii fiziologice, dar pe care nu e nevoie sa il suplimentam, pentru ca este produs in corp fara probleme. Este introdus, probabil, datorita faptului ca a dovedit efecte pozitive in unele maladii psihiatrice, inclusiv in depresie sau atacuri de panica. In fine, glucuronolactona, care este sintetizata si de om la nivel hepatic, este un compus prezent in toate tesuturile conjunctive. Ingestia ei in dozele din bautura este complet lipsita de efecte adverse, in ciuda unor afirmatii false ca ar avea actiune cancerigena sau ca ar reprezenta un drog.
Bauturile energizante sunt complet interzise copiilor, diabeticilor, persoanelor care au afectiuni cardiace diverse (mai ales aritmii), hipertensiune arteriala, hipertiroidie, insomnie, nevroticilor, supraponderalilor si persoanelor cu intolerante specifice. Gravidele, femeile care alapteaza, varstnicii sunt sfatuiti sa evite consumul. La celelalte grupe de varsta se recomanda consumul cu moderatie si evitarea amestecului cu bauturile alcoolice. De retinut, totusi, ca bauturile energizante, consumate in anumite limite, nu sunt in niciun fel toxice si nici nu creeaza dependenta.
Specialista nutritie si igiena alimentatiei
Erorile din alimentație
07.01.2024