16.04.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 20 secundeNoul coronavirus continuă să se răspândească și să facă victime, în ritm galopant. Știm deja că țintele sale predilecte sunt persoanele de peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice. S-a mai observat însă un aspect important, și anume că există diferențe notabile între sexe în ceea ce privește incidența complicațiilor și rata mortalității.
Global Health 5050, o organizație care promovează egalitatea de gen în domeniul asistenței medicale, a colectat toate datele disponibile din țările cu cel mai mare număr de cazuri COVID-19 confirmate. S-a constatat astfel că această pandemie este caracterizată de inegalități între femei și bărbați. Mai exact, statisticile au relevat că bărbații sunt mult mai susceptibili să facă forme severe și să moară de COVID-19.
Potrivit analizei, cel mai mare raport dintre decesele cauzate de cornonavirus în rândul bărbaților și femeilor s-a înregistrat în Danemarca și Grecia: 2,1 la 1. În Danemarca, din numărul total de cazuri confirmate în cazul bărbaților 5,7% au decedat. În cazul femeilor, acest procent este mult mai mic – 2,7%.
În Irlanda, raportul între rata mortalității la bărbați și femei este de 2 la 1, în timp ce Italia și Elveția este de 1,9 la 1.
Dintre țările care au transmis un set complet de date, Iranul a fost cel care a ieșit cu cele mai mici diferențe între bărbați și femei la acest capitol, cu 1,1 la 1, urmat de Norvegia, cu 1,2 la 1.
În Iran, au murit 5,9% dintre bărbații cu SARS-CoV-2 și 5,4% dintre femeile infectate. În Norvegia, aceste cifre se situează la 1,3 %, respectiv 1,1%.
În China, țara care a avut primul focar de coronavirus, raportul a fost de 1,9 la 1,1. În total, acolo au murit 4,7% dintre bărbații și 2,8 dintre femeile care au fost diagnostic de COVID-19.
Deși deocamdată nu sunt date suficiente care să permită o repartizare exactă pe sexe a incidenței COVID-19, comparația celor existente nu explică ratele mai mari de deces la bărbați.
În Danemarca, de exemplu, unde bărbații prezintă un risc de două ori mai mare de a muri de COVID-19 decât femeile, proporția femeilor care au contractat virusul a fost de 54%, pe când cea a bărbaților a fost de 46%.
În schimb, în Iran, unde raportul dintre decese la bărbați și femei este mai mic (1,1 la 1), împărțirea pe sexe a celor infectați arată diferit: doar 43% dintre cazurile sunt femei și 57% sunt bărbați.
În total, în 9 dintre cele 18 țări care au furnizat date complete, defalcate pe sexe, au fost mai multe cazuri de COVID-19 în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. Pe lângă Danemarca, pe această listă mai apar:
În șase state din cele 18 au fost mai multe cazuri în rândul bărbaților decât în cel al femeilor: Iran, Grecia, Italia, Peru, China și Australia.
În Norvegia, Suedia și Germania s-a înregistrat un număr aproximativ egal de femei și bărbați infectați cu noul coronavirus.
O parte din explicația pentru care SARS-CoV-2 pare să provoace forme mai severe la bărbați ține de faptul că femeile ar fi mai avantajate din punct de vedere biologic. Experții sunt de acord că diferențele între sexe, dictate de cromozomii și hormonii sexuali, influențează modul în care imunitatea unei persoane răspunde la un agent patogen. În consecință, potrivit acestora, „femeile au în general un răspuns imun mai energic la infecții [și] vaccinări”. În cazul coronavirusurilor anterioare – SARS și MERS, studiile pe cobai au sugerat că estrogenul, hormonul sexual feminin, poate avea un rol protector.
Dincolo de aceste aspecte, mai există și impactul factorilor ce țin de stilul de viață. Așa cum au remarcat cercetătorii, fumatul și consumul de alcool sunt întâlniți mai des în cazul bărbaților, ceea ce explică în bună măsură ratele globale mai mari de mortalitate în rândul lor. Știința a legat de mult timp aceste comportamente de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și afecțiuni cronice pulmonare, afecțiuni despre care le știm acum că sunt susceptibile să influențeze negativ evoluția pacienților cu COVID-19 .
Autorii analizei spun că ratele mai mari de infectare la femei din unele țări ar putea fi explicat prin faptul că societatea le-a plasat în mod tradițional în rolul de îngrijitoare – rol pe care acestea îl îndeplinesc în continuare predominant . În plus, majoritate lucrătorilor din domeniul sănătății sunt femei. O analiză a situației din 104 țări realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a constatat că „femeile reprezintă aproximativ 70% din forța de muncă din sănătate”.
Data publicarii: 16.04.2020
24.10.2024