Cum alegi un ceas pentru jogging si alte sporturi
Daca in trecut jogging-ul, dar si alte activitati sportive erau chestiuni ce tineau de rutina si vointa si rezultatele le puteai cuantifica dupa perioade indelungate, azi, datorita tehnologiei, poti sa-ti urmaresti parametrii in timp real indiferent de activitatea sportiva practicata. Indiferent ca vorbim de jogging in parc sau activitati sportive la tine acasa, acum poti sa-ti analizezi pulsul, bataile inimii, dar si alti parametri cu ajutorul ceasurilor de fitness.
19.04.2019
Timp estimat de citire:
7 minute, 19 secundeNu ai nevoie decat de un smartphone cu Android sau iOS care sa se conecteze la un ceas de fitness. Dar cum alegi acest gadget dincolo de chestiuni ce tin de brand, compatibilitate si pret? Consumul de tehnologie se vede si in segmentul de piata ce presupune activitati sportive. Ultimele studii estimeaza ca la nivel mondial numai in 2018 aproape 50 de milioane de oameni folosesc ceasuri speciale pentru fitness sau bratari. Se estimeaza ca pana la finalul anului 2020 numarul acestor device-uri va depasi 150 de milioane.
In acest context, pentru ca vorbim de o piata extrem de bogata in oferte si device-uri, e important sa cunoastem cateva aspecte pentru a alege de la inceput produsul care ni se potriveste cel mai bine.
Cel mai bun ceas fitness: cum il aleg, cand il aleg, de ce il aleg?
Asa cum am precizat de la inceput, acest articol nu vrea sa recomande un brand in detrimentul altui brand, ci mai mult sa nuanteze acele elemente care te vor ajuta sa faci achizitia corecta.
Aplicatiile disponibile
Ceasurile de fitness vin cu diverse aplicatii. Dar chiar ai nevoie de toate functiile? Practic, inainte sa faci achizitia, e bine sa verifici daca vei folosi toate optiunile disponibile. Altfel spus, trebuie sa verifici daca aplicatiile device-ului sunt adaptate telului tau privind rezultatele pe care vrei sa le atingi in urma activitatilor fizice. In plus, trebuie sa ai in vedere si tipul de sport pe care-l practici si pe care vrei sa-l monitorizezi. Partea cea mai importanta este ca poti stoca datele privind evolutia ta si le poti accesa si de pe alte dispozitive, asta daca device-ul tau e compatibil cu zona cloud.
In linii mari, un ceas fitness trebuie sa tina evidenta pasilor si caloriilor pe care le arzi, sa poata calcula ritmul cardiac, sa contina un modul GPS pentru urmarirea traseelor pe care le parcurgi atunci cand alergi, asta daca esti pasionat de jogging, sa fie capabil sa monitorizeze orele de somn si sa poata functiona pe post de alarma de trezire.
Poate sa faca asta fie prin vibratii sau prin mesaje sonore. Exista si ceasuri de fitness care pot incorpora in activitatea zilnica si dieta pe care o urmezi, aproximand caloriile si valorile nutritionale ale alimentelor. Practic, putem spune ca, odata cu suma pe care esti dispus sa o investesti, vei avea tot felul de tool-uri mai mult sau mai putin complicate. In plus, anumite modele sunt compatibile cu tehnologia Bluetooth si astfel poti controla ce muzica vrei sa asculti. Dar dincolo de toate, totul tine de sportul pe care vrei sa-l practici. Daca iti place inotul, e clar ca vei avea nevoie de un device waterproof si care sa reziste la presiuni de minim 10 atm. In schimb, daca iti place boxul, ai nevoie de un ceas cu senzori de miscare 3D care sa iti ofere feedback asupra corectitudinii tehnicilor de executie.
Design-ul: intre capriciu si utilitate
Majoritatea ceasurilor pot fi purtate la incheietura mainii sau la picior, insa exista si unele care permit sa fie atasate de echipamentul sportiv sau direct de incaltamintea sport. Unele au sisteme de prindere tip curea de polimer, altele functioneaza pe sistemul de prindere textil tip ,,arici”. Dar esentiala este, insa, forma ecranului. Aici se vad diferentele de pret. De ce? Pentru ca dincolo de dimensiunea display-ului, este importanta tehnologia. Daca vorbim de un ecran LCD, IPS, OLED sau AMOLED.
De asemenea, unele sunt proiectate cu un design minimalist, cu LED-uri discrete care iti vor arata progresul prin intermediul unor indicatori luminosi. Cele prevazute cu touch screen iti vor arata informatiile in timp real si functioneaza ca un mini-smartphone. Exista si modele care nu sunt dotate cu ecran, dar care ofera accesul in timp real la date direct in smartphone-ul conectat.
In cazul celor cu ecran tactil, trebuie sa acorzi atentie si designului aplicatiilor. Acestea vor infatisa nu doar numere si cuvinte, ci si diferite grafice si diagrame pentru a intelege informatiile si a facilita interpretarea lor. De aceea, grafica literelor trebuie sa fie minimalista, iar fontul literelor sa fie fara serif ca totul sa fie mai clar, fara culori stridente sau alte elemente decorative kitch. Intrucat acest aspect poate fi verificat abia dupa ce descarci aplicatia respectiva, cauta pe site-uri imagini si capturi de ecran cu produsul pe care vrei sa-l cumperi sau urmareste review-urile pe site-uri de specialitate.
Waterproof, o caracteristica care poate “umfla” pretul ceasului considerabil
E firesc ca ceasurile fitness waterproof si care respecta standarde IP67-68 sa fie mai scumpe. Dar ai cu adevarat nevoie de asta? Pentru ca sunt device-uro care rezista la un nivel redus de umezeala precum cea provocata de transpiratie sau stropi de apa spontani, asta daca alegi extrem de matinal cand exista roua pe plante, sau ai traseul de jogging pe langa rauri, lacuri, malul marii iar vantul sau briza pot stropi device-ul. Atentie, un astfel de device nu o sa reziste in schimb daca esti prins de o ploaie torentiala sau obisnuiesti sa alergi in ploaie.
In schimb, exista ceasuri fitnees care sunt rezistente la apa si n-au nicio problema sa le folosesti atunci cand faci dus, inoti sau alergi in ploaie. Si mai exista o categorie de ceasuri fitness profesionista ideala pentru scufundari la adancime, care pot suporta presiuni de peste 10 atm si sa reziste la adancimi de aproape 50 de metri.
In schimb, trebuie stiut ca nu toate ceasurile declarate ,,waterproof” standard IP67-68 sunt intr-adevar asa. Evita produsele chinezesti ale unor branduri pe care nu le cunosti sau, si mai bine, cauta review-uri legate de produs sau materiale pe Youtube, daca exista, cu diferite testing-uri. In plus, anumite ceasuri de fitness, in timpul sesiunilor de inot, chiar daca au capacitatea de a masura distanta piscinei si de a tine o evidenta a turelor pe care le parcurgi, nu toate pot detecta si bataile inimii.
Monitorizarea cardiaca – e importanta?
Unele modele de ceasuri de fitness sunt capabile si de monitorizare cardiaca precisa. Cum se realizeaza asta? Simplu. Totul este conectat la un dispozitiv care se pliaza pe piele si este asezat pe partea inferioara a incheieturii mainii. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unor senzori. Caracteristica este utila si ai nevoie sa fie cat mai aproape de valoarea de adevar. Unele ceasuri te pot monitoriza timp de 24 de ore, chiar si atunci cand dormi si astfel poti sa afli ritmul batailor in orice moment. Dar, evident, si pretul lor va fi mai mare.
Bateria – piatra de hotar care face diferenta
La fel ca si in cazul smartphone-urilor, degeaba ai functii de ultima generatie, daca le poti folosi pe o perioada extrem de limitata. Daca esti un alergator de cursa lunga care petrece intre 3 si 5 ore pentru activitati sportive sau, din contra, esti antrenor de fitness si atunci faci miscare alaturi de cursanti, atunci e important sa stii ca poti folosi un device care se potriveste stilului tau.
Unele ceasuri fitness cu cat au un display mai sofisticat, cu atat exista riscul ca ele sa aiba o autonomie redusa. Daca au si un ecran AMOLED pe 5 inchi cu 64 milioane de culori, atunci pot rezista la maximum 3 ore de utilizare intensiva. Dar sunt si modele care rezista si cateva zile pana sa fie incarcate, iar uneori bateria poate tine si pana la doua saptamani. Desigur, cu cat este mai solicitat dispozitivul si sunt utilizate mai multe facilitati, cu atat mai putin te va tine bateria, la fel ca la un smarthone. Daca ai un ceas entry level sau high-end, atunci cu siguranta diferenta de pret se va vedea si in autonomia bateriei.
Monitorizarea GPS , necesara sau facultativa?
Monitorizarea prin GPS este considerata o functie importanta pentru persoanele care practica jogging, care merg cu bicicleta zeci sau sute de kilometri pe saptamana sau care pleaca in drumetii. Sa ai o evidenta, in timp real, a traseului pe care il urmezi este foarte important, mai ales daca iti place sa explorezi zonele montane, sa faci mountain-bike pe trasee mai putin populare sau sa mergi la ski sau snowboard pe diferite rute.
Dar, la fel ca la optiunea ,,waterproof” disponibila pe anumite gadget-uri, si aici trebuie sa urmarim review-urile si anumite caracteristici pentru ca sunt device-uri care au limitari ce tin de topografia terenului sau a conditiilor meteorologice si pot pierde semnalul. Explicatia e destul de simpla. GPS-ul functioneaza pe baza semnalelor de la sateliti pentru a putea stabili, cu exactitate, locatia.
Sursa: vitals.lifehacker.com
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024