Cum arata 1.500 de calorii pe zi: 5 exemple
Vrei sa dai jos kilogramele in plus pe termen lung sau poate esti in faza in care te straduiesti sa mentii greutatea atinsa in urma unei cure de slabire? In ambele situatii, tinta ta trebuie sa fie 1.500 de calorii pe zi. Este un obiectiv fezabil si rezonabil, ce-ti permite sa ai o alimentatie echilibrata.
01.09.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 41 secundeDeja celebrul efect yo-yo este principalul vinovat pentru esecul cvasisistematizat al dietelor care vizeaza scaderea ponderala rapida. Acesta nu reprezinta o fatalitate. El poate fi evitat, insa doar daca exista o perioada de stabilizare a rezultatelor obtinute, in care organismul sa aiba ragazul sa-si reseteze metabolismul. Adoptarea unui regim alimentar de 1.500 de calorii pe zi este o decizie foarte buna in acest sens. La fel cum este si in cazul in care vrei sa reduci treptat din numarul kilogramelor pe care le ai. Aportul energetic de 1.500 de calorii pe zi creeaza premisele transformarii dorintelor tale in relitate. Poti manca un pic din toate si sa fii in forma maxima, fara frustrare si carente nutritionale.
De la teorie la practica
Pentru ca exemplele sunt intotdeauna edificatoare si au o forta mai mare de convingere, oricat de multe explicatii ar exista, iti prezentam in cele ce urmeaza cateva meniuri complete care insumeaza 1.500 de calorii.
Exemplu nr. 1
Mic dejun: o cana de ceai fara zahar adaugat, omleta din doua oua, o felie de paine integrala cu 10 g de margarina de generatie noua (fara grasimi hidrogenate), un kiwi.
Pranz: 200 g de salata de rosii, salata verde, castravete, ridiche cu o lingura de ulei de masline, 100 g carne de vitel tocata, 150 g de paste, iaurt simplu, un mar.
Gustarea de dupa-amiaza: un iaurt natural mic, ceai sau cafea fara zahar.
Cina: 150 g de cod preparat la gratar sau aburi, 100 de grame de linte fiarta cu 10 g margarina, fructe.
Coroborat cu un program de exercitii fizice, un regim alimentar de 1.500 de calorii pe zi determina o balanta energetica negativa, asigurand o slabire garantata.
Exemplu nr. 2
Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita, un bol mic de muesli fara zahar adaugat cu lapte (animal sau vegetal), un kiwi.
Pranz: 100 g castraveti cu o lingura de ulei de masline, 150 g carne de vitel, 200 g de fasole verde sotata cu un bol mic de orez fiert, 100 g de branza cu 0% grasime, o portocala.
Gustarea de dupa-amiaza: un mar, ceai sau cafea fara zahar.
Cina: 150 g de piept de pui la gratar, 200 g de broccoli la aburi cu o lingura de ulei de nuci, o banana.
Nu exagera cu grasimile, dar nici nu le exclude. In mod ideal, acestea ar trebui sa reprezinte 20-35% din aportul caloric zilnic. In cazul dietei de 1.500 de calorii/zi, asta inseamna 35-60 g de grasimi.
Exemplu nr. 3
Mic dejun: 100 g de branza cu 0% grasime, o felie de paine integrala unsa cu 10 g de margarina, un pahar de suc de fructe.
Pranz: 100 g de salata de rosii cu busuioc si o lingurita de ulei de masline, 150 g file de somon la aburi sau gratar, 150 g de broccoli cu un bol mic de orez fiert, 30 g de branzica de capra, o clementina.
Gustarea de dupa-amiaza: un mar, ceai sau cafea fara zahar.
Cina: un bol de supa, un cartof copt de marime medie, 100 g piept de curcan la gratar, 150 g dintr-un amestec de mazare si morcovi gatit cu 10 g margarina, un mar.
Exemplu nr. 4
Mic dejun: un pahar de lapte semidegresat, un pumn de migdale si o banana.
Pranz: 200 g morcovi dati pe razatoare, 100 g de carne de pui la cuptor, aburi sau gratar, 200 g de varza de Bruxelles la aburi, un bol mic de orez fiert, 30 g de branza de capra proaspata, un kiwi.
Gustarea de dupa-amiaza: un mar, ceai sau cafea fara zahar.
Cina: 200 g fasole verde gatita la aburi, stropita cu o lingura de ulei de nuci, 100 g file de burbot la cuptor, un mar.
Exemplu nr. 5
Mic dejun: o ceasca de cafea fara zahar adaugat, un bol mic de cereale integrale cu lapte semidegresat, un kiwi.
Pranz: salata preparata din 100 g de rucola, 100 g de felii de ardei gras si rosii, cateva stafide, o lingura de ulei de masline sau nuci, 150 g de piept de pui la gratar, 150 g de boabe de grau fiert; o portie de branzica „Petit-Suisse”, un mar.
Gustarea de dupa-amiaza: un iaurt mic natural, o cana de ceai (verde sau mate) neindulcit.
Cina: un bol de supa de morcovi, 150 g de cuscus, o frigaruie de curcan, un sfert de ananas.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024