Cum asociezi dieta exercițiilor aerobice
Sălile de aerobic au devenit în ultima vreme o afacere extrem de profitabilă. Rareori se întâmplă să ducă lipsă de cliente dornice să scape de surplusuri și să aibă forme de invidiat. „Merg la aerobic, fac multă mișcare și slăbesc. Simplu”, își spun multe dintre doamnele și domnișoarele dornice de un stil de viață sănătos. Nu țin cont totuși că alimentația și hidratarea înainte, în timpul și după ședința de aerobic au un rol la fel de semnificativ ca și antrenamentul în sine. Iată cum să acționezi „ca la carte”.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeÎn primul rând, alimentația nu trebuie să fie neapărat un regim drastic de slăbire. Ar trebui să mănânci în această perioadă corect și sănătos. Fără prăjeli, fără fast-food, fără dulciuri (mănâncă multe fructe sau iaurturi de fructe), fără pâine și fără cartofi la aceeași masă cu carnea (la mesele cu carne adaugă salate de legume), fără sucuri carbogazoase dulci. Poți să consumi sucuri light când chiar îți este poftă, dar nu exagera. În rest, ca băutură: apă plată, apă plată cu lămâie sau apă minerală.
„Misterul” hidratării…
Cea mai frecventă greșeală este sticluța de apă care însoțește invariabil orice participantă la ora de aerobic. De ce? Pentru că apa, fie că e plată sau minerală, ar trebui băută cu 20 de minute înainte să înceapa ora. Minimum 500 de ml de apă și chiar mai mult dacă îți este foarte sete, însă nu mai puțin. Pentru că nu faci sport de performanță, ci esti acolo pentru a elimina apa și grăsimea din corp, nu ai nevoie să bei apă (în niciun caz de băuturi energizante cu glucoză, fructoză și electroliți. Nu îți face griji pentru mineralele pe care le pierzi după efort prin transpirație. Le vei înlocui după o jumătate de la ședință de aerobic când va trebui să bei încă cel puțin 500 de ml de apă plată sau minerală (ambele conțin minerale necesare organismului post-efort). Vei observa că nu îți va mai fi sete în timpul orei de aerobic dacă te hidratezi în acest fel. Dacă însă ești la ședința de aerobic pentru întreținere, poți să bei apa sau băuturi cu glucoză și electroliți în timpul ședinței, la interval de 20-25 minute.
Când și ce mănânci?
O altă greșeală frecventă este masa luată imediat după ora de gimnastică. De multe ori sunt consumate batoane care sunt considerate ca fiind de slăbit. Ele conțin între 170 și 200 de calorii. Un conținut caloric foarte însemnat dacă într-o oră de exercițiu aerob se ard între 300 și 400 de calorii. Este indicat să nu mănânci nimic timp de două ore după aerobic, și dacă ședința e făcuta seara și senzația de foame nu îți dă pace mai târziu, mănâncă un fruct sau un iaurt simplu degresat.
Mici trucuri
- Dacă ești o mare consumatoare de dulciuri, încearcă suplimentele cu crom: picolinatul de crom care va duce la scăderea poftei de dulciuri;
- Suplimentele cu L-carnitină, luate cu jumătate de oră înainte de ora de aerobic, te ajută, sub influența efortului fizic să transformi grasimea în energie.
- O cană de cafea fără zahăr înainte cu o oră sau jumătate de oră înainte de ședință îți va da și energie, dar te va ajuta și la eliminarea celulitei, prin conținutul în cofeină.
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024