Cum convingem copiii sa manance mai multe legume. Trucuri utile de la specialisti
Aproximativ 4 din 10 copii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban, nu consuma legume zilnic (cel putin o data pe zi). Totodata, 45% dintre parinti intampina probleme atunci cand le ofera celor mici legume la masa, de multe ori fiind nevoiti sa recurga la ascunderea lor in mancare astfel incat acestia sa nu stie de ele. Datele ingrijoratoare provin dintr-un recent studiu experiment realizat de Maggi.
26.10.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeCercetarea, desfasurata in doua etape, a mai scos la iveala faptul ca un sfert dintre copiii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban, nu au mancat niciodata broccoli (27%), conopida (21%), iar alti 20% nu au gustat vreodata spanacul, urzicile, stevia, salata, loboda si sfecla. Cat despre legumele care se regasesc cel mai des in meniul copiilor, acestea sunt, in ordine: cartofii, morcovii, castravetii, rosiile si ardeii.
Gatirea meselor impreuna, un pas esential
Cea de-a doua etapa a studiului, in care au fost recrutate 10 familii care aveau dificultati in a-i convinge pe copii sa manance legume, a aratat ca discutiile cu cei mici despre alimentatia echilibrata au un rol fundamental in imprietenirea lor cu hrana sanatoasa, mai ales daca ele sunt purtate in cadrul activitatilor culinare. Practic, intr-una din zile, cele 10 familii implicate (fiecare formata din mama, tata si un copil cu varste intre 4 si 10 ani) au gatit pranzul alaturi de copiii lor, iar apoi, timp de o saptamana, au completat un jurnal de dieta. Comportamentul din timpul activitatii de gatit a fost supravegheat de dr. psiholog Carmen Anghelescu. Specialistul a identificat faptul ca, desi majoritatea familiilor au pregatit feluri de mancare noi pentru ei, toti cei 10 copii au lucrat impreuna cu parintii efectuand operatii diferite: curatat legume si verdeturi, taiat legume, pregatit chiftele. Toti copiii participanti au fost incantati sa ia parte la aceste activitati, au fost atenti si s-au implicat activ. La final, cei mici au fost mai dornici sa manance preparatele unde si-au adus contributia.
Bucataria, loc de joaca si invatare
Joaca este pentru copii o bucurie, iar implicarea directa a copiilor in pregatirea mesei devine nu doar o joaca, ci si o metoda prin care copiii pot invata lucruri noi: de la denumirea legumelor si importanta acestora, denumirea ustensilelor, pana la dezvoltarea de caracteristici psihice care implica dezvoltarea increderii de sine, modalitati de a colabora cu alte persoane sau satisfactia de a termina o activitate realizata de ei.
„Obiceiurile alimentare sunt formate acasa, in familie. Una dintre formele de invatare este imitatia, iar acest lucru a fost confirmat si de parintii care au luat parte la studiul experiment realizat. Practic adultii transmit celor mici obiceiurile lor. Daca parintii consuma legume, copiii vor prelua acest obicei si isi vor forma gustul pentru alimentele pe care le vad cel mai des in farfuriile acestora. Gatitul alaturi de cei mici este o metoda foarte buna de invatare si acestia vor fi mai dornici sa guste si manance preparatele la care au contribuit si ei”, a aexplicat dr. Camen Aghelescu, psiholog.
O parte dintre parintii care au participat la activitatea de gatiti, povestesc pe scurt despre experienta lor aici: http://bit.ly/2eC9DTx.
Ca urmare a acestui studiu, Maggi continua initiativa lansata anul trecut si aduce „Ghidul Scoala Legumelor”, un instrument care vine in sprijinul parintilor cu trucuri si sfaturi care sa-i ajute sa-i faca pe copii sa consume mai multe legume.
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024