Cum iti saboteaza produsele zise „light” eforturile de a slabi
Daca tii o cura de slabire sau pur si simplu vrei sa-ti mentii silueta, evita sa mai pui in cosul de cumparaturi produse degresate sau cu indulcitori artificiali. Acestea iti pun in pericol planurile si te „ajuta” sa iei in greutate. Avertismentul merita toata atentia, intrucat vine din partea unei echipe de oameni de stiinta.
05.08.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 1 secundaProdusele alimentare etichetate „light” consumate adesea in timpul regimurilor de slabire stimuleaza pofta de mancare in loc s-o reduca, potrivit un studiu publicat recent in revista medicala „Cell Metabolism”.
Cercetatorii de la Universitatea Charles Perkins si Institutul Garvan din Sydney, Australia, au identificat un nou sistem la nivel cerbral care detecteaza gustul dulce si continutul energetic al produselor alimentare. Totul a inceput cu constatarea in cadrul unor teste de laborator asupra insectelor. Mai exact, specialistii au observat ca mustele supuse unei diete cu lapte degresat si indulcit cu indulcitori artificiali pe perioade prelungite (mai mult de cinci zile) au ajuns sa consume cu 30% mai multe calorii atunci cand primeau produsul alimentar natural.
„Cand am studiat de ce insectele manancau mai mult, desi aveau parte de suficiente calorii, am constatat ca un consum cronic de indulcitori artificiali creste adictia fata de gustul dulce, ceea ce intensifica dorinta globala de a manca mai multe alimente”, a explicat Greg Neely, cercetator principal al studiului si profesor asociat al Universitatii din Sydney.
Apetit sporit si somn deranjat
Pentru a afla daca efectul consumului de produse „light” se produce si in cazul mamiferelor, profesorului Herbert Herzog de la Institutul de cercetari Garvan a replicat studiul in folosind cobai. Din nou, rozatoarele care au avut, timp de sapte zile, un regim alimentar care continea produse cu indulcitori artificiali au prezentat ulterior o crestere semnificativa a consumului total de mancare, calea neuronala implicata in aceasta schimbare de comportament alimentar fiind aceeasi ca la muste.
Acest studiu confirma concluziile unei cercetari anterioare a oamenilor de stiinta de la Universitatea din Lausanne, Elvetia, care a fost publicata in revista „Nature Neuroscience”. Potrivit lucrarii, folosirea indulcitorilor artificiali nu impiedica poftele compulsive de zahar si nu permit limitarea riscul de obezitate sau de diabet.
De mentionat este si faptul ca cercetatorii au mai descoperit ca dieta cu produse cu indulcitori artificiali se asociaza cu hiperactivitate, insomnie si scaderea calitatii somnului. Or, tulburarile de somn adauga un risc suplimentar de a castiga in greutate.
Sursa: www.topsante.com
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024