Cum luptăm cu inflamația cronică prin dietă
Inflamația este un fenomen care apare în corpul omenesc ori de câte ori acesta se întâlnește cu un agresor extern: chimic, bacterian, viral etc. Ea reprezintă prima reacție a aparatului imunitar și este strict necesară, de aceea nu trebuie văzută ca un moment nociv. Sigur, prelungirea sa poate ridica probleme, la fel după cum ridică probleme serioase inflamația cronică, ce nu are nicio legătură cu agresiuni externe.
15.02.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeCorpul poate activa și genera fenomene de inflamație în diferite circumstanțe, de la situații patologice serioase, cum sunt bolile cu componente autoimune, la situații care sunt privite cu multă indulgență de individ, cum ar fi sporul nejustificat în greutate, mai ales când grăsimea se așază în jurul taliei. Chiar alimentele pot amorsa fenomene inflamatorii în organism, și aici merită amintite alimentele cu grăsimi trans (din fericire astăzi limitate prin lege), alimentele prăjite, ultraprocesate, cu conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați rafinați, mezelurile. Desigur că un consum ocazional și foarte rar nu reprezintă o problemă, dar consumul zilnic al alimentelor pro-inflamatorii, ca și instalarea obezității, reprezintă situații evitabile, de care stă în puterea ta să te ferești.
Inflamația poate fi apreciată printr-o serie de markeri sangvini, așa încât medicul curant va putea ști clar în ce măsură acest fenomen își pune amprenta asupra sănătății tale.
Ce poți face pentru a combate inflamația cronică
Dincolo de măsurile profilactice anterior menționate, te poate ajuta dieta în minimalizarea inflamației?! Desigur, cu mențiunea că mâncarea nu este echivalentă cu un produs medicamentos. Pentru a se obține efecte trebuie așteptat și trebuie perseverat. Dacă cineva se așteaptă ca după ce a renunțat o zi la mâncarea fast-food și a mâncat (nu foarte bucuros) o salată să și vadă efecte consistente, așteaptă degeaba. Însă numeroase studii extrem de serioase au confirmat efectele benefice ale unei alimentații sănătoase în general și ale anumitor alimente în mod special. Așadar încearcă să le introduci în alimentația ta!
- Turmericul – este folosit mult în bucătăria indiană, are o culoare galbenă caracteristică și un gust iute. Conține curcumină, poate cel mai studiat ingredient alimentar în ceea ce privește inflamația. Și poate alimentul legat de care avem cele mai solide efecte pozitive. Sigur, persistă unele probleme legate de gradul în care absorbim componentele antiinflamatorii din intestin, dar asta se va rezolva în viitor. Asocierea cu piperina din piper pare a fi eficientă. Încearcă să incluzi curcumina în alimentația ta, dar te avertizez că are gust și aromă caracteristice, cu care va trebui să te obișnuiești. Astăzi există inclusiv amestecuri de pulberi gata de folosit pentru a prepara așa-zisul golden milk, lapte cu curcumină, care este și sănătos, și delicios. Dacă nici așa nu te-am convins, există suplimente.
- Ciocolata neagră – are flavonoli cu un intens efect antiinflamator. Problema cu ciocolata este că nu orice produs are aceeași cantitate de substanțe antiinflamatoare. Din păcate, acestea dau un gust ușor amărui, de aceea producătorii le evită. Cele mai agreate produse sunt fabricate din cacao puțin amară, care au zero acțiune antiinflamatoare. Și aici trebuie să îți adaptezi gustul. Folosește o ciocolată cu cel puțin 70% cacao, de bună calitate. Și atenți totuși la calorii, pentru că mai sănătos nu înseamnă automat și hipocaloric.
- Ceaiul verde – este recunoscut pentru calitățile sale sanogenetice. Este un bun antiinflamator, conținând catechine cu roluri dovedite. Îți garantez că gustul său este foarte bun. Îl poți eventual îndulci puțin fie cu zahăr, fie cu un îndulcitor hipocaloric, deși ideal este să îl bei natural. Există astăzi ceai verde cu flori de iasomie sau bucățele de fructe, care are o aromă extraordinară și care te va cuceri. Atenție: un ceai pe săptămână nu are un efect notabil. Învață-te să bei zilnic.
- Peștele gras – conține cantități ridicate de acizi grași omega-3 cu lanț lung. Efectele lor antiinflamatorii sunt nete, ei echilibrând acțiunea pro-inflamatorie a acizilor grași Omega-6. De reținut că peștele are colesterol, destule calorii și poate aduce mult mercur în organism. Unde mai pui că unora chiar nu le place. De aceea poți înlocui pestele cu un supliment luat cu pauze pe parcursul anului.
La aceste alimente care se asociază în mod clasic cu combaterea inflamației, poți adăuga întreaga grupă a legumelor și fructelor. Cireșele, fructele de pădure, avocado, broccoli sau varza, ciupercile, strugurii sau ardeii, toate au efect antiinflamator. Niciodată nu sunt destule, de aceea fă-ți un obicei din consumul lor zilnic. Alături de rolul antiinflamator, te vor ajuta să îți păstrezi silueta și să îți asiguri necesarul de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024