Cum poate dieta să te ajute să-ți scazi nivelul trigliceridelor?
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Trigliceridele sunt un tip de grăsime prezentă în sânge. Nivelul crescut de trigliceride este considerat un factor de risc pentru mai multe afecțiuni, mai ales de tip cardiovascular. Unul dintre sfaturile generale pentru cineva care are trigliceride mărite este să-și modifice dieta.
12.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeUnele afecțiuni, genetica, anumite medicamente și obiceiurile nesănătoase sunt factori de risc pentru creșterea nivelului de trigliceride. De exemplu, o dietă bogată în carbohidrați rafinați, zahăr, grăsimi saturate și excesul de alcool pot crește trigliceridele. Modificându-și dieta, o persoană cu trigliceride crescute are șanse să le poată scădea la un nivel normal. Totuși, modificările dietetice nu funcționează întotdeauna și este nevoie și de tratament medicamentos.
Ce sunt trigliceridele?
Trigliceridele sunt cea mai comună formă de depozitare a grăsimii din corp. Ele circulă în sânge și nivelul lor poate fi măsurat printr-o analiză. O trigliceridă conține trei molecule de acizi grași combinate cu o moleculă de glicerol (o formă de glucoză). Trigliceridele sunt aduse în organism prin alimentație, grăsimile din mâncare fiind sub formă de trigliceride. Totodată, corpul uman poate transforma glucoza din alimente în trigliceride.
Trigliceridele sunt una dintre principalele forme de energie ale corpului. Dacă nu sunt utilizate, ele sunt stocate sub formă de grăsime.
Există o legătură directă între următoarele afecțiuni și nivelul crescut de trigliceride: obezitate, rezistență la insulină, diabet de tip 2, pancreatită.
Nivelul sănătos de trigliceride
În general se consideră că trigliceridele au un nivel foarte bun atunci când au aproximativ:
- 75 miligrame per decilitru de sânge (mg/dl) pentru copiii de sub 10 ani
- 90 mg/dl pentru copiii de peste 10 ani și pentru adulți
Menținerea nivelului de trigliceride sub 100 mg/dl este recomandată pentru o sănătate optimă.
În termeni de specialitate, nivelul crescut de trigliceride se numește hipertrigliceridemie. Diagnosticul de hipertrigliceridemie se pune în general când nivelul trigliceridelor este constant peste 150 mg/dl. Valoarea de peste 150 mg/dl nu este neapărat periculoasă, dar poate fi un semnal de alarmă. Cercetările arată că trigliceridele sunt în general mai crescute la bărbați și tind să crească odată cu vârsta în cazul ambelor sexe. Unele persoane au o predispoziție genetică spre hipertrigliceridemie, aceasta numindu-se hipertrigliceridemie familială.
Exemple de alimente care pot ajuta la scăderea trigliceridelor
Asociația Americană a Inimii recomandă ca persoanele care au un nivel crescut de trigliceride să consume cu precădere anumite alimente:
- Legume sărace în fructoză: legume-frunze (salată verde, kale, spanac), dovlecel, vinete
- Fructe sărace în fructoză: fructe de pădure, citrice, kiwi
- Cereale integrale: pâine integrală, orez brun, quinoa, ovăz etc.
- Pește gras: somon, hering, sardine
- Lactate low-fat: lapte, iaurt, brânză cu puțină grăsime
Alte recomandări ale Asociației Americane a Inimii:
- Limitează zahărul adăugat la maximum 10% din totalul caloriilor unei zile.
- Limitează carbohidrații la 50-60% din totalul caloriilor unei zilei.
- Limitează aportul de grăsimi la 25-35% din total.
- Redu drastic sau elimină de tot consumul de alcool.
Ce mai poți face pentru a scădea nivelul de trigliceride
Pe lângă recomandarea de a face schimbări în alimentație, specialiștii recomandă de obicei și următoarele:
- Desfășurarea unei activități fizice – Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată de cel puțin 5 ori pe săptămână. Totalul trebuie să însumeze 150 de minute pe săptămână.
- Scăderea în greutate – potrivit Asociației, o scădere în greutate de 5-10% rezultă într-o scădere a trigliceridelor cu 20%.
- Consumul de Omega-3 – multe cercetări au demonstrat că acizii grași Omega-3 pot reduce nivelul trigliceridelor.
- Utilizarea anumitor substanțe medicamentoase, de tipul acidului nicotinic sau fibraților, ce pot ajuta la scăderea trigliceridelor.
Ateroscleroza - cauze, simptome, complicații, regim alimentar
11.11.2024