Cum previi alimentația pe fond de stres când stai mult acasă
Deși izolarea la domiciliu este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva COVID-19, statul acasă poate duce la unele comportamente nesănătoase, inclusiv alimentația excesivă din cauza stresului și a plictiselii.
12.10.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 8 secundeÎn timp ce consumul ridicat de alimente în perioadele de stres este o reacție normală, supraalimentarea regulată te poate afecta negativ și îți poate crește nivelul de stres și anxietate. Și, evident, te va îngrășa. Iată câteva modalități prin care să previi alimentația pe fond emoțional atunci când stai mult acasă.
Înțelege ce ți se întâmplă!
Una dintre cele mai utile modalități de a preveni supraalimentarea este de a înțelege de ce apare. Există multe motive pentru care este posibil să fii tentat să mănânci excesiv, inclusiv dacă ești stresat sau plictisit. Dacă realizezi că mănânci prea des sau prea mult deodată, oprește-te un minut și analizează. În primul rând, este important să stabilești dacă mănânci pentru că îți este foame și ai nevoie de hrană sau dacă există un alt motiv. Înainte de a mânca, acordă o atenție specială modului în care te simți. Te simți stresat, plictisit, singur sau anxios? O simplă pauză și evaluarea situației te pot ajuta să înțelegi ce te împinge să mănânci prea mult și te poate ajuta să previi alimentația excesivă în viitor.
Elimină tentațiile!
A avea alimente tentante la vedere poate duce la a lua gustări frecvente și a mânca excesiv, mai ales atunci când nu ți-e foame.
Cercetările au arătat că simpla vedere a alimentelor bogate în calorii stimulează o parte a creierului care modulează controlul impulsurilor, ceea ce poate duce la creșterea poftei și la supraalimentare. Din acest motiv, e bine să nu păstrezi la vedere alimentele deosebit de tentante – produse de patiserie cu zahăr, bomboane, chipsuri și prăjituri etc.
Ținte-te de programul meselor!
Nu ar trebui să îți schimbi programul normal de masă doar pentru că, să zicem, lucrezi de acasă. Dacă iei în mod obișnuit trei mese pe zi, încearcă să continui acest program. Același lucru este valabil dacă consumi de obicei doar două mese și o gustare. Deși este ușor să te abați de la tiparul tău dietetic normal atunci când programul de zi cu zi e dat peste cap, este important să menții normalitatea în privința alimentației.
Nu îți refuza chiar totul!
Una dintre cele mai importante reguli nutriționale de urmat pentru a preveni supraalimentarea este să nu îți privezi corpul de mâncare. Adesea, a fi prea restrictiv cu aportul de alimente sau a consuma prea puține calorii poate duce la consumul de alimente bogate în calorii și la excese. Nu este niciodată o idee bună să urmezi o dietă extrem de restrictivă sau să te privezi de alimente într-o perioadă foarte stresantă.
Apucă-te de gătit!
Sunt și lucruri bune care vin odată cu statul acasă. Dacă nu mai ai opțiunea de a mânca la restaurante, poate acest lucru te va determina să gătești, și nu să comanzi mâncare. Gătitul acasă s-a dovedit a îmbunătăți starea generală de sănătate. Mâncatul acasă a fost asociat de mai multe studii cu un consum mai ridicat de fructe și legume și cu o greutate sănătoasă.
Atenție la hidratare!
A fi blocat acasă îți oferă mai mult timp să te concentrezi pe obiceiuri sănătoase, inclusiv să bei suficiente lichide. Menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru sănătatea generală și te poate ajuta să prevenii supraalimentarea cauzată de stres. Deshidratarea poate să cauzeze și modificări de dispoziție, atenție sau scăderea nivelului de energie, care te pot determina să mănânci produse dulci.
Fă mișcare!
A fi blocat acasă poate avea un efect grav asupra nivelului de activitate, ducând la plictiseală, stres și… gustări frecvente. Pentru a combate acest lucru, acordă-ți timp pentru activitatea fizică zilnică. Dacă te simți pierdut din cauza închiderii sălii de fitness preferată, încearcă ceva nou, cum ar fi un antrenament acasă pe YouTube, o plimbare în natură sau pur și simplu o plimbare sau o sesiune de jogging prin cartierul tău.
Evită plictiseala!
Când te trezești brusc având mult timp liber suplimentar, plictiseala se poate instala rapid după ce ai terminat lista de sarcini pentru ziua respectivă.
Cu toate acestea, plictiseala poate fi prevenită folosind bine timpul liber. Toată lumea are hobby-uri pe care și-au dorit întotdeauna să le încerce sau proiecte care au fost amânate din cauza programelor aglomerate. Acum este momentul perfect pentru a învăța o nouă abilitate, pentru a-ți reorganiza spațiul de locuit, pentru a urma un curs online sau pentru a începe un nou hobby. A învăța ceva nou nu numai că poate preveni plictiseala, ci și te poate face să te simți mai împlinit și mai puțin stresat.
Alege alimente dense nutritiv!
E important să păstrezi în casă alimente bogate în substanțe nutritive, care te pot ajuta să îți îmbunătățești starea generală de sănătate, dar și să combați tendința de a mânca alimente nesănătoase. Alimentele sățioase și nutritive sunt bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Nucile, semințele, avocado, fasolea și ouăle sunt doar câteva exemple de alegeri hrănitoare, care satisfac apetitul și te ajută să previi supraalimentarea.
Atenție la consumul de alcool!
În timp ce un pahar de vin sau un cocktail gustos poate fi o modalitate bună de relaxare, reține că alcoolul reduce inhibițiile, crește pofta de mâncare și poate mări șansele de a mânca în exces. În plus, alcoolul dăunează sănătății în mai multe moduri și poate cauza probleme de dependență.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024