Cum putem ameliora efectele negative ale statului pe scaun? Știința ne răspunde
O scurtă plimbare la fiecare jumătate de oră ne poate ajuta la anularea daunelor asupra sănătății asociate cu perioadele prelungite de stat pe scaun, arată un nou studiu.
07.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeDovezile din ce în ce mai concludente au sugerat că statul pe scaun pentru perioade lungi – un fapt inevitabil al vieții pentru mulți oameni aflați în câmpul muncii – este periculos pentru sănătate chiar și pentru cei care fac sport în mod regulat.
În noul studiu, voluntarii care s-au ridicat și au mers cinci minute la fiecare jumătate de oră au avut glicemia și tensiunea arterială mai scăzute decât cei care au stat continuu. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mersul pe jos timp de un minut la fiecare oră a ajutat la normalizarea tensiunii arteriale, dar nu și a zahărului din sânge, potrivit unui mic studiu publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise.
Statul prelungit pe scaun și sănătatea
„Dacă aveți o slujbă care vă cere să stați cea mai mare parte a zilei sau să aveți un stil de viață în mare parte sedentar, aceasta este o strategie care vă poate îmbunătăți sănătatea și ar putea compensa daunele cauzate de statul pe scaun”, a spus autorul principal al studiului, Keith Diaz, profesor asociat de medicină comportamentală la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons din SUA.
Nu este clar de ce a sta pe scaun pentru perioade lungi, neîntrerupte, este rău pentru sănătatea ta, dar Diaz bănuiește că cel puțin o parte din explicație este că, în timp ce stăm, nu ne folosim mușchii picioarelor.
„Mușchii servesc ca regulatori importanți ai nivelului de zahăr din sânge”, a spus el. „Dacă nu îi folosim, organismul nu funcționează corect.”
Când vine vorba de tensiunea arterială, mișcarea ajută la îmbunătățirea circulației, a spus Diaz. „Când stai așezat, sângele se scurge în picioare”, a adăugat el. „Când activezi în mod regulat mușchii picioarelor, ajută la restabilirea fluxului sanguin normal.”
Pauze de activitate fizică la fiecare 30 de minute
Pentru a analiza cel mai bun mod de a lupta împotriva efectelor dăunătoare ale statului pe scaun, Diaz și echipa sa au testat patru tipuri de pauze de activitate diferite pe 11 voluntari: 1 minut de mers după fiecare 30 de minute de ședere, 1 minut după 60 de minute de ședere, 5 minute după 30 de minute de ședere și 5 minute după 60 de minute de ședere. Efectele fiecăreia dintre aceste strategii au fost comparate cu cele ale statului pe scaun fără pauze.
Fiecare dintre cei 11 voluntari adulți a venit la laboratorul cercetătorilor, unde a fost așezat pe un scaun ergonomic timp de opt ore, ridicându-se doar pentru o pauză de toaletă și pentru pauzele de activitate fizică pe care li s-a spus să le efectueze. Toți cei 11 au parcurs fiecare dintre strategii, una câte una, precum și o perioadă de opt ore în care s-au ridicat doar pentru pauzele de toaletă.
Tensiunea arterială și zahărul din sânge au fost măsurate în fiecare fază a studiului. Strategia care a funcționat cel mai bine a fost cea de 5 minute de mers pe jos pentru fiecare 30 de minute de stat jos. Strategia a avut, de asemenea, un efect dramatic asupra modului în care corpurile voluntarilor au răspuns la mesele îmbelșugate, producând o reducere cu 58% a vârfurilor tensiunii arteriale în comparație cu statul pe scaun toată ziua.
Toate tipurile de pauze au dus la o reducere semnificativă, de 4 până la 5 puncte, ale tensiunii arteriale, în comparație cu statul pe scaun 8 ore. Fiecare tip de pauză, cu excepția mersului de 1 minut la fiecare oră, a dus, de asemenea, la scăderi semnificative ale oboselii.
Studiul demonstrează că mersul pe jos ajută, a spus Diaz, deși bănuiește că unii manageri s-ar putea supăra pe angajații care se îndepărtează de birourile lor. „Următorul pas important ar fi să schimbăm obiceiurile specifice activității de birou”, a mai spus el.
Sursa: https://www.nbcnews.com/health/diet-fitness
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024