Cum reduci pofta de dulciuri: 5 ponturi care chiar functioneaza
Nu mai este o surpriza pentru nimeni: dependenta de zahar este cat se poate de reala. In conditiile in care o multime de alimente din comert contin zahar sub o forma sau alta, nu este de mirare ca tanjim dupa „doza zilnica de dulce”, fara de care devenim nervosi si usor iritabili.
15.01.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeAlimentele dulci, cu continutul lor caloric ridicat, ne sunt pe plac de cand ne nastem. Suntem conditionati genetic sa le preferam altora, iar numarul mare de variante disponibile sigur nu ne ajuta deloc. Asa si-a facut simtita prezenta, incet, dar sigur, si dependenta de dulce, un fenomen real, daca ne gandim ca s-a demonstrat (cum este cazul unui studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea Princeton si publicat in 2005 in Physiology & Behavior) ca zaharul determina productia de opioide, neurotransmitatori care activeaza receptorii placerii la nivel cerebral. Acelasi efect il au si drogurile, precum heroina si morfina.
Ce-i de facut, asadar, pentru a reduce pofta de dulciuri calorice si a-ti recapata silueta? Iata cateva idei:
1. Nu sari peste micul dejun. Potrivit spuselor lui Kathleen DesMaisons, doctor in dependenta de zahar, nu mai putin de 90% dintre persoanele dependente de produse zaharoase sar peste micul dejun si iau prima masa in jurul orei 10, cand organismul le cere „doza de drog”. Asadar, pentru a-ti reduce consumul de dulciuri, fa-ti un obicei din a lua un mic dejun consistent si sanatos, compus din alimente precum cereale integrale, lactate, oua, fructe, astfel incat ora 10 sa marcheze gustarea dintre mese, alcatuita, si in acest caz, din alimente prietenoase cu sanatatea si silueta.
2. Opteaza pentru fructe cand ti-e pofta de ceva dulce. Bineinteles ca, intr-o prima faza, iti va fi greu sa inlocuiesti batonul de ciocolata cu un mar, mai ales daca nu te dai in vant dupa fructe, insa este o solutie buna de compromis. Mergi pe varianta fructelor proaspete care, pe langa gustul dulce, mai sunt ticsite si cu fibre, care iti regleaza apetitul si te ajuta sa te tii departe cu mai multa usurinta de tentatiile periculoase.
3. Alege portii mici. Cand nu mai rezisti si vrei neaparat sa mananci ceva dulce, ia doar o bucatica – o patratica de ciocolata, 1-2 inghitituri dintr-o prajitura, 1-2 bomboane sau 2-3 biscuiti etc. Si savureaza-le pe indelete, pentru a te abtine mai usor sa mananci mai mult de atat.
4. Distrage-ti atentia. Pe masura ce reduci consumul de dulciuri, inevitabil te vei confrunta cu sevrajul si ale sale stari specifice (irascibilitate, tristete, nervozitate). In acest caz, gaseste-ti ceva de facut − iesi la o plimbare, citeste o carte, suna-ti un prieten, orice iti poate distrage atentia de la pofta de dulce.
5. Ia mese regulate. Asa cum este important sa iei micul dejun, tot asa este esential sa iti structurezi eficient mesele de peste zi, in asa fel incat sa nu lasi prea mult timp intre ele, facand loc prabusirilor glicemice si nevoii de dulce care le insoteste. Atentie insa: cu cat mananci mai natural, cu atat mai bine (produsele procesate, spre exemplu, pe langa faptul ca sunt nesanatoase, sunt adesea si surse ascunse de zaharuri).
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024