Cum să consumi pangasius pentru a profita de toate beneficiile sale nutriționale
În ultimii ani, pangasius a devenit probabil cea mai controversată specie de pește, în condițiile în care consumul său, inclusiv în România, era pe un trend ascendent datorat într-o anumită măsură și prețului accesibil. În spațiul public au apărut informații conform cărora pangasius este un pește „artificial”, creat de cercetătorii chinezi prin încrucișarea mai multor specii pentru a curăția de toxine apele poluate ale râurilor. Totodată, se invoca faptul că pangasius are carnea plină de toxine și metale grele întrucât provine în mare parte din ferme piscicole din Vietnam, alimentate cu apă din fluviul Mekong care se numără printre cele mai poluate ape curgătoare din lume.
04.04.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundePe de altă parte, există și numeroase voci care califică aceste informații drept „mituri”, pe care le demontează cu argumente pertinente și rezultate ale altor studii care au relevat că pangasius este un pește bun pentru consum.
De ce să consumi pangasius
În ciuda campaniei denigratoare declanșate împotriva sa în urmă cu aproape 10 ani, pangasius a rămas un pește preferat de mulți consumatori, care îl includ frecvent în dietă fără ca acesta să le afecteze în vreun mod negativ sănătatea. Prețul este în continuare unul accesibil, iar alte calități apreciate constau în faptul că pangasius nu are oase și nici mirosul specific de pește.
În ceea ce privește calitățile nutriționale, acestea pot varia ușor în funcție de sursa de proveniență, însă diferențele nu sunt semnificative. Astfel, 100 de grame de pangasius conțin între 62 și 90 de calorii, între 13 și 15 grame de proteine și între 1,1 și aproximativ 4 grame de lipide. Dintre acestea, 3,3 grame sunt grăsimi nesaturate și 0,7 grame reprezintă grăsimi saturate.
Mai trebuie precizat că pangasius este un pește care conține și aproximativ 32 de miligrame de colesterol și circa 240 de miligrame de sare, ceea ce impune o anumită precauție legată de consumul său.
Cum știi că peștele e bun pentru consum
E adevărat că pangasius provine din China și Vietnam, iar acolo nu sunt chiar cele mai curate ape, însă cu toate acestea sunt valabile anumite reguli pe care trebuie să le respecte fermele piscicole pentru a funcționa. Mai mult de atât, înainte de a ajunge în magazinele de la noi, pangasius este importat în Uniunea Europeană dintr-un spațiu non-UE, ceea ce înseamnă că trebuie să respecte anumite standarde și că este supus unor verificări în acest sens. Prin urmare, atât timp cât peștele este păstrat și expus în condiții corespunzătoare în magazine, nu ar trebui să-ți faci griji în privința calității sale.
Dacă nu este păstrat corespunzător sau carnea are un aspect, o textură sau un miros neobișnuit nu te sfătuim să-l cumperi, pentru că acestea sunt semne că poate fi alterat.
De asemenea, verifică întotdeauna pe etichetă zona de proveniență a peștelui, pentru că și acesta este un indiciu în ceea ce privește calitatea. Îți recomandăm să cauți pangasius sălbatic, pentru că peștele de crescătorie nu este hrănit natural, iar carnea sa poate conține substanțe care nu neapărat sunt nocive pentru sănătate, dar îi alterează gustul. În același timp, o alegere bună este și peștele pangasius provenit din ferme bio, care respectă anumite standarde privind creșterea și hrănirea. În varianta sălbatică sau bio, pangasius este mai scump, însă prețul rămâne unul accesibil și merită să plătești câțiva lei în plus pentru un produs de calitate superioară.
Din punct de vedere al zonei de proveniență, Vietnamul are standarde mai ridicate de siguranță alimentară pentru că este cel mai important exportator de pangasius la nivel mondial și trebuie să îndeplinească toate condițiile impuse de țările în care livrează.
Cum se prepară pangasius
Dacă nu dorești să consumi peștele imediat după ce l-ai cumpărat, trebuie să-l pui la congelator cum ajungi acasă. Aceasta pentru că pangasius și niciun alt tip de pește sau carne nu trebuie să treacă prin mai multe cicluri de congelare-decongelare. Așadar, peștele trebuie decongelat doar înainte de a-l prepara, iar dacă se dezgheață accidental trebuie consumat imediat.
Indiferent de modul în care îl prepari, carnea trebuie să fie bine pătrunsă pentru ca eventualele bacterii să fie distruse de temperatura ridicată. Foarte util în acest sens ți-ar fi un termometru pentru carne cu care trebuie să verifici dacă aceasta a atins o temperatură internă de 60 de grade Celsius.
Cel mai bine este să gătești pangasius la cuptor, la abur sau pe plită, pentru că acestea sunt cele mai sănătoase metode de preparare. Nu recomandăm prăjirea pentru că acest proces determină formarea unor grăsimi trans care nu sunt sănătoase pentru ficat și sistemul cardiovascular, în condițiile în care pangasius conține deja colesterol.
De asemenea, nu adăuga foarte multă sare sau renunță la acest ingredient, întrucât carnea de pangasius este suficient de sărată.
Pangasius este o alegere perfectă pentru prânz și cină și poate fi servit alături de o garnitură de legume, orez, cartofi natur, quinoa sau cușcuș.
Măsuri de precauție
Deși celebrul slogan „Nicio masă fără pește” rămâne valabil, noi îți recomandăm puțină diversitate în ceea ce privește consumul, aceasta însemnând că nu trebuie să pui zilnic pe masă doar pangasius. O dată – de două ori pe săptămână ar fi suficient, iar atunci să nu exagerezi cu mărimea porțiilor. Aceasta pentru că, după cum am arătat, pangasius conține colesterol. Ce-i drept, cantitatea e mică, însă consumat frecvent și în cantități mari, pangasius poate influența întrucâtva nivelul de colesterol rău. Dacă punem la socoteală și aportul de sare, se poate spune că un consum excesiv reprezintă un factor de risc pentru sănătatea inimii, pentru că atât sarea cât și colesterolul contribuie la apariția hipertensiunii arteriale dacă depășesc un anumit nivel în organism.
Ca alternativă pentru zilele în care nu consumi pangasius, îți recomandăm pește gras precum somonul, macroul, tonul sau sardinele, care este ceva mai scump dar îți oferă mai multe beneficii datorită conținutului bogat de acizi grași Omega-3.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024