Cum sa dai jos 5 kilograme
Dincolo de faptul ca la prima vedere pare a fi o misiune dificila, despartirea de cele 5 kilograme care te distanteaza de greutatea ideala este o tinta perfect accesibila. Asta daca te indrepti catre ea, fara pic de ezitare.
15.02.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeNu stii cand si cum te-ai pricopsit cu ele, insa cele 5 kilograme excedentare sunt acolo de ceva timp, iar cantarul nu da semne ca lucrurile s-ar indrepta intr-o directie buna. Au luat forma unor rotunjimi inestetice, instalate preponderent in jurul taliei si la nivelul coapselor, motiv pentru care ti-ai si schimbat marimea la blugi, in repetate randuri. Fie ca a fost vorba de anumite excese sau, dimpotriva, insuficiente, te afli in fata faptului implinit si este cert ca fara masuri concrete nu vei izbuti sa-ti recapeti silueta.
Disciplina, intai de toate
Indiferent de cauzele care ti-au adus buclucasele kilograme in plus, ca sa le faci disparute odata pentru totdeauna, va trebui dai dovada de mult autocontrol si sa-ti recalibrezi portiile de mancare, sa-ti corectezi obiceiurile si, in general, stilul de viata. Este musai sa faci asta, daca vrei sa determini si mai ales sa sustii pe termen lung procesul de slabire.
Focus pe IG
In ceea ce priveste alimentatia, incepe prin a limita consumul alimentelor cu indice glicemic (IG) ridicat, asa cum sunt dulciurile, cartofii prajiti, chipsurile si alte tipuri de snacks-uri, painea si alte produse din faina alba, orezul alb, mamaliga, fructele confiate sau din conserve etc. Pe langa fapctul ca, de regula, au o densitate calorica mare, aceste preparate provoaca o crestere brusca a nivelului glicemiei, promovand secretia de insulina si, pe cale de consecinta, depozitarea grasimilor. In schimb, acorda o atentie mai mare alimentelor cu IG redus (intre 0 si 35) sau care au impact moderat asupra glicemiei (intre 40 si 50). Lista acestora nu e deloc scurta, asa ca nu-ti va fi greu sa-ti consturiesti un meniu echilibrat. Chiar ai de unde alege!
Pentru a nu-ti compromite eforturile, evita pe parcursul regimului de slabit consumul bauturilor cu alcool. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de calorii inutile, aceasta atata apetitul.
Privilegiaza proteinele
Atunci cand urmezi un regim ce vizeaza scaderea ponderala, lupta cu senzatia de foame este una dintre cele mai mari provocari. Pentru a-i face fata mai usor, mananca la fiecare masa proteine, variind sursele: carne (pasare, vita, iepure, peste), fructe de mare, oua, lactate, dar si cereale integrale, ciuperci, linte, naut, soia si alte leguminoase. In felul acesta, corpul va beneficia de paleta completa de aminoacizi necesari bunei lui functionari.
Misca-te mai mult
Ca sa-ti atingi obiectivul stabilit, nu e suficient sa-ti ajustezi doar dieta. Este esential sa faci mai multa miscare pentru a impulsiona arderile calorice. Nu degeaba cei mai multi specialisti in programe de slabire vorbesc de aceasta formula a succesului: 70% dieta + 30% sport. Asadar, oricat de plina nu ti-ar fi agenda zilnica, rezerva-ti timp pentru activitatea fizica: mers pe jos, urcat scari, genuflexiuni, flotari, fandari si alte exercitii simple, pe care le poti face cu greutatea popriului corp.
Exemplu de meniu
Mic dejun: 30 pana la 40 de grame de fruncte oleaginoase, 2 oua si o felie de sunca.
Pranz: 150 de grame de carne (curcan, sau 180 de grame de peste, inclusiv peste gras, asa ca macroul, somonul ori sardinele, legume non-amidonoase si produse lactate (de preferat de capra sau oaie) fara zahar adaugat.
Gustare: o mana de migdale sau fistic.
Cina: un preparat vegetarian, din care o treime sa fie reprezentata de leguminoase.
Opteaza mai degraba pentru patru mese mai mici, in loc de trei prea abundente. Acest lucru ii va permite organismului sa digere mai bine alimentele si, in plus, va mentine in echilibru nivelul de insulina, fapt ce te va ajuta sa eviti chinuitoarea pofta de dulce, care apare de obicei dupa amiaza.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024