Cum sa eviti excesele si sa ai Sarbatori fericite
Sarmale, carnati, toba, caltabos, fripturi, piftie, cozonac, prajituri, turta dulce... Sunt doar o parte dintre preparatele din meniul specific sarbatorilor de iarna, care pe langa savoare si gust deosebit sunt o adevarata provocare pentru sistemul digestiv si, mai ales, pentru silueta. Tine cont de sfaturile noastre si bucura-te din plin de farmecul si magia Craciunului, fara a-ti compromite starea de bine si eforturile depuse pana acum in ceea ce priveste mentinerea greutatii corporale.
24.12.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 46 secundeTentatiile culinare sunt de-a dreptul irezistibile in aceasta perioada a anului. Aromele ametitoare de cozonac si friptura ne ademenesc de peste tot. Nu-i simplu sa le rezisti, dar nici nu e cazul. Nu zice nimeni sa nu te atingi de ele si sa mananci doar frunze de salata. Totul e sa ramai in control si sa nu cazi in plasa consumului emotional. Iti spunem cum.
Incepe cu sfarsitul
Da, ai citit bine – incepe cu sfarsitul. Si nu ma refer la faptul ca ar trebui sa mananci mai intai desertul, ci ca inainte de a te aseza la masa gemand de bunatati sa-ti iei un moment in care sa te gandesti cum ai vrea sa te simti atunci se va fi incheiat ospatul. Exista alimente pe care poti sa le eviti sau poate unele pe care ti-ar face mare placere sa le vezi in farfuria ta? Evalueaza situatia de ansamblu si-ti va fi mai usor sa nu faci excese.
Evita combinatiile grele
Ca sa nu-ti impovarezi sistemul digestiv, incearca sa mananci un singur fel principal la o masa. Cu alte cuvinte, daca alegi sa mananci sarmale, abtine-te si lasa carnatii, piftia si friptura pentru mesele urmatoare.
Mai usor si cu alcoolul
Exista aceasta idee, conform careia tariile ar fi un bun partener al mancarurilor grase, pentru ca ar ajuta sa nu cada greu la stomac. Ei bine, nu e tocmai asa. Stropirea din belsug cu alcool a preparatelor bogate in grasimi saturate se traduce printr-o stimulare excesiva atat a colecistului, cat si a pancreasului, pe care organismul o percepe ca pe o agresiune si pune in functiune mecanismele de aparare, prin declansarea starilor de rau: greata, varsaturi. In plus, sa nu uitam ca alcoolul inseamna multe calorii. Un gram de alcool pur are 7 calorii, in timp ce proteinele si glucidele – 4 calorii pe gram.
Adauga putin rafinament
Restaurantele cu produse gourmet servesc intotdeauna portii mici, dar cu dichis. Cu toate acestea, omenii nu pleaca niciodata flamanzi sau nemultumiti si revin mereu, cu placere. Exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru. In primul rand, pentru ca oricat ai manca nimic nu se compara cu savoarea primei imbucaturi. Pe masura ce mancam, papilele noastre gustative se desensibilizeaza si nu mai simtim la fel de bine gustul si intregul buchet de arome din preperate. Apoi, s-a demonstrat in mod stiintific faptul ca avem mai multe sanse sa constientizam starea de satietate si multumire atunci cand mancarea e aranjata frumos, pe farfurii mai mici.
Sa fie cozonac si prajituri, dar intre mese
Cu toate ca sunt din cale-afara de apetisante, dulciurile pot ingreuna teribil activitatea tubului digestiv, daca alegi sa le consumi ca desert dupa o masa copioasa. Mult mai sigur pntru organism, dar si pentru silueta, ar fi sa incerci sa aduci cozonacul sau prajiturile la micul dejun sau pe post de gustare, alaturi de un ceai verde sau un iaurt.
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024