Cum sa faci sport vara, fara riscul deshidratarii
Temperaturile inalte din timpul verii sunt un factor de risc suplimentar pentru deshidratarea persoanelor care practica sporturi in aer liber. Este o chestiune care nu ar trebui trecuta cu vederea, daca vrei sa eviti accidentele. Iata ce trebuie sa stii despre deshidratare pentru a te putea antrena sub soare in conditii de siguranta.
24.07.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundeDupa aproximativ o ora de efort fizic, temperatura corpului poate ajunge la un punct termic extrem de periculos. Organismul are grija si activeaza mecanismul de protectie: transpiratia. Aceasta din urma regleaza si mentine temperatura potrivita. Dezavantajul este ca, prin transpiratie, corpul se deshidrateaza, ceea ce determina cresterea frecventei cardiace si a temperaturii interne. In acest context, efectuarea eforturilor devine din ce in ce mai dificila si, daca nu este rehidratat corespunzator, organimul trimite mai mult sange la nivelul pielii pentru a incerca sa reduca temperatura. Acest lucru reduce oxigenul furnizat creierului si muschilor. In cazuri extreme, corpul clacheaza, iar tu poti lesina.
Simptomele deshidratarii
Cand deshidratarea se instaleaza, pielea devine lipicioasa, semn ca transpiratia s-a oprit. De asemenea, apare senzatia de greata, ameteala si confuzia, de obicei insotite de un ritm cardiac ridicat si oboseala severa.
Cum sa te hidratezi optim
Cantitatea de apa recomandata pentru a fi bauta in timpul antrenamentelor depinde de fiecare individ in parte, dar si de temperatura ambianta. Primul pas si poate cel mai important pentru a asigura bunul mers al lucrurilor este sa incepi activitatea sportiva fiind deja foarte bine hidratat. Culoarea urinei – care ar trebui sa fie de un galben pai – este un bun indicator in acest sens. Daca aceasta este inchisa la culoare, e semn ca organismul nu dispunde de apa si trebuie sa iei masuri imediate pentru a restabili balanta hidrica. Apoi, in timpul exercitiilor, e indicat sa bei regulat, cu inghitituri mici. Daca antrenamentul nu dureaza mai mult de o ora, apa plata este suficienta. In cazul in care dureaza mai mult de atat, e bine sa consumi o bautura indulcita. Profesionistii recomanda adaugarea a 20 pana la 30 g de zahar la un litru de apa. Ti se pare mult? Sa stii ca este echivalentul a 400 ml de suc de fructe. Dupa incheierea sesiunii de antrenament, o optiune ideala sunt apele minerale carbogazoase bogate in magneziu si sodiu, care te vor ajuta sa te recuperezi dupa efort. Daca afara foarte cald si ai transpirat mult, poti adauga in apa un varf de cutit de sare de mare (aproximativ 1 g la 1 litru).
Ce bauturi sa alegi pentru mai multa energie
Aici exista o capcana. Data fiind denumirea tentanta, ai putea crede ca o bautura energizanta ti-ar putea fi de mare folos. Ei bine, ar trebui sa te tii departe de bauturile energizante atunci cand faci sport. Ele contin stimulente precum cafeina, ginsengul, taurina, guarana, care-ti pot provoca in timpul antrenamentelor probleme gastrice sau cardiace. In schimb, poti miza pe ajutorul bauturilor sportive, special concepute pentru a sustine eforturile persoanelor care fac exercitii fizice. Acestea au in compozitie carbohidrati, minerale (calciu, sodiu, potasiu si magneziu) si vitamina D, care va fi absorbita mai usor de organism, avand in vedere expunerea la razele soarelui.
Sursa: www.le-pays.fr
Natalia Talmacec
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024