Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut
Au trecut doi ani de când pandemia s-a declanșat și a devenit deja o amintire momentul în care puteai fi “închis” la domiciliu doar pentru că ai intrat în contact cu un suspect de Covid. Îmi amintesc de un prieten care a trecut printr-o astfel de întâmplare și care a fost în prag de inaniție. Nu, nu este o poveste, ci o situație reală, a unui individ care nu avea bani să comande mâncare și nici rude sau amici care să îl aprovizioneze. S-a descurcat greu și chiar nu era cineva care să aibă nevoie să scadă în greutate. Concluzia acestei întâmplări este că întotdeauna trebuie să ai în casă mâncare și ceva de băut care să îți ajungă măcar 2-3 săptămâni, chiar dacă stai la bloc într-un oraș mare.
10.05.2022
Timp estimat de citire:
7 minute, 5 secundePandemia a trecut, dar nu se știe niciodată ce ne așteaptă. Trebuie întotdeauna să înveți din experiențele altora, astfel încât să nu fii prins pe picior greșit. Poate că ai un mic accident și nu te poți deplasa pana la supermarket o vreme, poate că serviciile de livrare nu ajung la tine sau sunt prea scumpe, poate că pur și simplu apare o penurie temporară de alimente… nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Japonezii sunt sfătuiți să aibă rezerve în casa pentru circumstanțe deosebite, cum ar fi un cutremur, de exemplu. Nu te gândi că nu ai spațiu într-un apartament de bloc, ai să vezi că nu se pune problema acumulării de cantități uriașe de mâncare. Desigur, dimensiunea familiei tale este și ea importantă. Cu cât sunteți mai mulți, cu atât necesarul este mai mare.
Ce ar trebui să ai în casă?
- Produse congelate și refrigerate
- Legume și fructe rezistente la temperatura mediului ambiant
- Produse de bază (făină, mălai, boabe, paste etc.)
- Produse gata de consum sau semipreparate și care se pot păstra la temperatura camerei
- Apă și alte băuturi necesare hidratării timp de 5 zile
- Voi începe cu produsele păstrate la rece. În cazul în care apreciezi că nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu curent electric, ai grijă să îți ții congelatorul plin. Recomand în special produse vegetale congelate (fructe, legume verzi, ardei, vinete etc.) pentru că ele își păstrează la frig calitățile nutriționale, fiind cu mult mai bune decât legumele sau fructele conservate altfel. De asemenea, în congelator trebuie să fie și produse din carne. În frigider se pot păstra bine brânzeturile maturate. Pune niște telemea sau brânză de burduf și cașcaval. Sunt surse bune de calciu și proteine, substituie excelent produsele din carne și au o rezistență bună în timp. Știu că telemeaua poate fi păstrată și afară, în saramură, dar dacă ai la dispoziție frigiderul, acesta e de preferat.
- Legume și fructe rezistente: cartofi, ceapă, mere, gutui și pere, toate acestea se pretează la păstrarea la temperatura mediului ambiant, chiar și într-un apartament de bloc. Sigur, o pivniță cu temperatură constantă este mult mai bună, dar puse în cutii de carton, în straturi despărțite de foi de hârtie (și ziarele sunt bune), aceste produse rezistă destul de mult timp.
- Produse de bază: aș începe cu mălaiul, orezul și pastele făinoase. Nu necesită mult timp pentru prelucrarea termică, așa încât este bine să ai așa ceva în debara. Atenție, însă, la produsele brute, de tip mălai sau orez, ele pot fi adesea infestate cu larve de insecte. Sigur, dacă le consumi rapid, nu este nicio problemă, dar dacă le ții mult timp, ai putea avea surpriza unor… gândăcei. În cazul orezului, pot fi îndepărtați prin spălare și, deși în condiții obișnuite, ai fi tentată să arunci orezul, în situații mai dificile te asigur că poți să îl consumi fără probleme. În ceea ce privește mălaiul, alege un mălai rafinat, pentru că cel integral râncezește ușor și rezista maximum 6 luni. Alege paste făinoase fără ou, au o perioadă de valabilitate mai mare. În această categorie de alimente nu ar fi rău să ai și granule de soia sau diferite alte granule proteice, se pot adăuga cu succes la un sos și au marele avantaj de a fi foarte bogate în proteine. Făina îți va folosi mai puțin. Este relativ laborios să faci pâine, mai ales dacă nu ai experiență în domeniu. Ține totuși pe raft un kilogram, două, pentru că in extremis poți face lipii în tigaie. Și să fie făină albă, nu integrală, pentru că rezistă mai bine. În aceeași categorie intră leguminoasele. Marea problemă a leguminoaselor este că necesită un tratament termic îndelungat, pe care este posibil să nu ți-l permiți dacă nu ai o sursă de energie disponibilă tot timpul (aragaz, plită etc.). De aceea te sfătuiesc să te axezi pe linte. Mai ales pe cea roșie – este o sursă excepțională de nutrienți și se face aproape imediat. Pentru orice eventualitate, nu e rău să ai și puțină fasole uscată, mai ales fasole mung, care, de asemenea, fierbe repede. Condimente: poate că nu îți par importante, dar mâncarea trebuie să fie gustoasă, chiar și în condiții deosebite de preparare. Un praf de curry, o foaie de dafin, puțin cimbru sau o crenguță de busuioc uscat pot schimba radical gustul unui fel de mâncare banal.
- Produse gata de consum și care se pot păstra la temperatura camerei. Încep cu grăsimile. 2-3 sticle de ulei nu strică niciodată, chiar dacă nu folosești mult la gătit. Nu păstra ulei extravirgin sau nerafinat, acesta râncezește repede și nu rezistă mult timp. Urmează zahărul și alți îndulcitori. Știu, zahărul e considerat nesănătos, însă 2-3 kilograme de zahăr și un borcan cu miere nu strică la casa omului. Urmează diferite supe sau mâncăruri deshidratate care sunt gata în câteva minute cu un simplu adaos de apă fierbinte. Există o gamă foarte variată de astfel de produse, atât la magazinele obișnuite, cât și la cele de sport sau dedicate drumețiilor. Unele magazine oferă mâncare la care trebuie doar să încălzești punga cu mâncare, deși in extremis se poate mânca și rece. Genul acesta de produse este absolut ideal și gama e foarte diversă, nu am pretenția ca în acest articol să epuizez toate variantele. Urmează, desigur, conservele, comerciale sau de casă. De la fasolea în sos de roșii, la zacusca de la mama, sortimentele sunt infinite. Poți găsi chiar conserve cu ciorbă de burtă sau sarmale. Asigură-te că ai așa ceva, sunt ideale în condiții extreme pentru că nu necesită nici măcar un tratament termic sumar. Deschizi conserva și gata, ai un prânz sau o cină consistente. Tot conserve sunt și murăturile, făcute de tine sau cumpărate de la market. Ele sunt o sursă grozavă de vitamine. Să ai măcar câteva borcane de gogoșari, capia și varză. Pune în debara și câteva pungi cu fructe uscate și fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide), au calorii multe, sunt nutritive și îți ajung mult timp. Câteva batoane de ciocolată sau proteice sunt iarăși utile, mai ales că au termene de valabilitate extrem de lungi.
În orice casă există multivitamine. Într-o situație deosebită importanța lor poate creste, mai ales că nu o să ai cum să te hrănești foarte corect. Așa încât asigură-te ca proviziile există.
- Apă și băuturi: aceste produse ocupă din păcate mult loc, dar sunt strict necesare. Fără mâncare poți sta o vreme, dar nu și fără apă. Asigură-te că ai măcar 2 bidoane mari de apa și, în plus, alte băuturi, în funcție de preferințe.
Sunt sigură că în lista mea am omis unele alimente care îți plac sau care ți-ar fi de folos. Dar sper că ți-am dat măcar orientativ niște repere, astfel încât să fii întotdeauna gata pentru neprevăzut.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024