08.09.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeDacă ești în căutarea unei diete pentru slăbit, nu ai nimerit bine! Știu că toată lumea vrea să piardă kilograme, că mulți s-au îngrășat în perioada de carantina și că există persoane care, în stresul indus de pandemie, s-au apucat să se consoleze cu snack-uri și mâncare hipercalorică. Unde mai pui că obezii au și risc mare de a face forme grave de COVID. Dar nu toți suntem așa. Printre noi există și persoane care se luptă cu kilogramele în… minus.
Și nu este vorba numai de adolescenți care vor să facă mușchi și nu reușesc, ci și de adulți normali, indiferent de vârstă, care din diferite motive slăbesc sau iau în greutate cu mare dificultate.
De ce slăbesc unii oameni fără să facă ceva special?
Să excludem din start problemele medicale. Există o multitudine de situații în care slăbești pentru că ai diferite boli, printre care cele digestive sunt pe primul loc. De la o anumită vârstă încolo, slăbitul fără voie poate fi chiar un semnal de alarma pentru o boală gravă, deci ar trebui să mergi la medic. Dar și fără boli organice așa ceva se întâmplă. O situație bine cunoscută este cea a reacției la stres.
Stresul uneori slăbește
Mulți mănâncă în situații stresante. Dar există și o grupă importantă pentru care stresul e anorexigen. Ești atât de speriat, trist, deprimat, obosit etc., încât nu îți mai arde să mănânci. Și cântarul începe să nu mai arate ce trebuie. O altă situație, legată strâns de prima, este schimbarea radicală a condițiilor de viață și muncă. Sigur, așa ceva induce stres, chiar dacă nu ești conștient. Sună cunoscut?! Pandemie, carantină… ?! Multora nu ne mai arde să mâncam. Chiar deloc. Am spus la începutul paragrafului că exclud bolile organice. Și vreau să corectez: nu le exclud pe cele induse de mediul de viață și muncă, eventual de stres. Concret, incidența refluxului gastro-esofagian, de exemplu, a crescut enorm în ultimii ani și în ultima perioadă. Experții sunt absolut uimiți și dau vina… ai ghicit, pe viața modernă plină de stres. Într-o astfel de situație, e nevoie și medicație, nu ajunge numai dieta. Medicul te poate ajuta.
Ce este de făcut
- Evident, în primul rând ar trebui corectate condițiile de mediu care te-au adus aici. Fă yoga, exerciții de relaxare, du-te la câteva ședințe de psihoterapie, fă sport, relaxează-te cumva.
- Fă-ți un program cu 3 mese principale și 2 gustări, la ore fixe, de la care să nu te abați.
- Mâncarea și gustările trebuie să fie bogate în calorii, dar sănătoase, evident.
- Nu te (mai) feri de grăsimi , ia o “supradoză” de fructe oleaginoase (migdale, caju, fistic) și semințe între mese și pune un pumn mare de măsline în salată.
- Dacă alegi pește la masa de prânz, alege cea mai grasă specie: somnul autohton sau somonul de import.
- Carbohidrații sunt și ei de ajutor, mai ales dacă vin din surse integrale. O porție zdravănă de quinoa sau orez brun lângă pește va fi de mare ajutor.
- Mai știi cum se spune la noi, la români, că fără pâine nu te saturi?! E timpul să pui în aplicare îndemnul, dar alege pâinea din făină integrală. Iar la desert… pentru că nu e momentul să îl omiți, adu-ți aminte că ciocolata are multe calorii. Iar cea neagră este chiar foarte sănătoasă.
Dacă ești sportiv, nu uita că pentru a acumula mușchi este nevoie de exces caloric. Între mese, chiar dacă ai mâncat destule calorii, adaugă un shake proteic, dar nu din cele hipocalorice. Batoanele sunt și ele bune.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta rapidă de îngrășare cu grâu încolțit, miere și nucă
27.11.2020