Cum sa mananc sanatos?
Hrana este esentiala vietii, iar alimentatia este critica in mentinerea unei sanatati optime. Dieta influenteaza in mod semnificativ aparitia si evolutia acelor clase de imbolnaviri cu impactul cel mai mare asupra sanatatii publice, asa-numitele imbolnaviri netransmisibile cronice. Obezitatea, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, anumite forme de cancer, osteoporoza si afectiunile dentare sunt mentionate in rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca imbolnaviri la aparitia carora contribuie substantial alimentatia dezechilibrata.
19.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeAfla mai multe despre alimentatia sanatoasa si numeroase date statistice despre alimentatia in Uniunea Europeana!
Aceste clase de imbolnaviri constituie principala cauza a mortalitatii in intreaga lume, fiind raspunzatoare de 65% din totalul deceselor, si afecteaza intr-o mai mare masura populatiile sarace. Date ale Institutului National de Sanatate Publica ne arata ca in Romania ultimilor douazeci de ani cazurile de diabet s-au inmultit de pana la sase ori, iar cele ale unor boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala sau cardiopatiile ischemice, s-au multiplicat de cinci ori. Bolile cardiovasculare ucid anual in medie 160.000 de romani.
De ce ne imbolnaveste alimentatia moderna?
Analizand transformarile profunde petrecute in viata oamenilor in ultimului veac, oamenii de stiinta au propus o serie de teorii care incearca sa explice inmultirea alarmanta a cazurilor de obezitate, diabet, boli cardiovasculare si cancer. Teoria tranzitiei nutritionale explica cresterea numarului de imbolnaviri prin schimbarile majore din alimentatia oamenilor.
Alimentele de origine animala au capatat o pondere mai mare, consumul de fructe si legume proaspete a scazut, iar granele integrale au fost inlocuite cu derivate rafinate. Alimentele primare, de origine agricola, au fost inlocuite cu alimente semifabricate sau gata-de-consum. Peste toate acestea s-a suprapus scaderea efortului fizic depus de oameni, atat in viata de zi cu zi, cat si la slujba.
Urbanizarea, industrializarea productiei agroalimentare si globalizarea comertului cu alimente au facut ca dietele alcatuite din alimente preparate in gospodarii, provenite din agricultura locala si minimum prelucrate, sa fie inlocuite cu diete compuse din alimente procesate, inalt rafinate, dense caloric si provenite din zone geografice extrem de variate si indepartate.
Sunt cetatean european si stiu sa-mi apar sanatatea!
Pana la a schimba major sistemul de obtinere si distribuire a hranei, principalul instrument de combatere a acestor imbolnaviri l-a reprezentat educarea publicului prin campanii ample de constientizare. Si in multe dintre tarile dezvoltate rezultatele au devenit vizibile. Cel mai recent Eurobarometru – serii de sondaje de opinie realizate pe teritoriul UE – referitor la stilul de viata si sanatate (2009) ne arata ca tot mai multi cetateni europeni au receptat mesajele transmise prin astfel de campanii. La intrebarea „Ce inseamna sa mananci sanatos?”, raspunsurile au fost dupa cum urmeaza:
- 65% dintre respondeti considera ca a manca sanatos inseamna a consuma mai multe fructe si legume proaspete;
- 56% considera ca a manca sanatos inseamna a avea o alimentatie variata;
- 45% considera ca nu trebuie consumate prea multe grasimi;
- 28% considera ca ar trebui sa manance mai mult peste;
- 27% cred ca ar trebui sa consume mai putine zaharuri si produse dulci;
- 24% sunt de parere ca n-ar trebui sa consume prea multa sare.
Toate afirmatiile de mai sus sunt corecte si constituie mesaje clare popularizate in ultimele decade prin campanii de educare a publicului. Procentele prezentate sunt in crestere fata de editiile precedente ale Eurobarometrului, ceea ce ne indica existenta unei tendinte de schimbare in bine.
In usoara crestere sunt si cifrele referitoare la activitatea fizica, cetatenii europeni fiind tot mai constienti de faptul ca efortul fizic moderat este esential pentru sanatatea lor.
Neincrederea populatiei in producatorii de alimente este in crestere
Aceasta preocupare crescanda a oamenilor pentru alimentatia sanatoasa are insa si efecte mai putin favorabile: au aparut sumedenii de mituri si fobii alimentare si au fost identificate noi tulburari de comportament alimentar (ortorexia – preocuparea excesiva pentru o alimentatie sanatoasa). Seriile Eurobarometru referitoare la siguranta alimentara ne indica o crestere a neincrederii cetatenilor europeni in producatorii de alimente si in sistemul alimentar in intregul sau. Dintre europeni:
- 83% considera ca alimentele pe care le consuma contin substante chimice daunatoare;
- 48% considera ca alimentele pe care le consuma le afecteaza negativ sanatatea;
- 37% sunt preocupati de siguranta alimentelor si doar 12% sunt convinsi ca hrana pe care o consuma este sigura.
Recentele fraude si scandaluri privind siguranta alimentara (carnea de cal vanduta drept carne de vita, laptele contaminat cu micotoxine), precum si pozitiile publice alarmiste ale unor oameni de stiinta – care, prin fisa postului, ar trebui sa fie cumpatati si rezervati in a face speculatii publice – si cele ezitante ale autoritatilor, indreptatesc senzatia de neincredere a cetatenilor.
Ai nevoie de informatie corecta!
Oamenii au devenit cu adevarat mai atenti la stilul de viata si la modul cum acesta le influenteaza sanatatea, iar alimentatia sanatoasa a devenit un subiect foarte popular in spatiul public si in discutiile cu prietenii. Daca disponibilitatea pentru consumul de fast-food si junk-food este tot mai scazuta in segmentele de front ale populatiei, nu acelasi lucru se intampla cu disponibilitatea pentru informare. De cele mai multe ori solutiile „quick fix” au castig de cauza, oamenii multumindu-se cu cateva sfauri televizate date de o diva cu forme ferme, ori cu un decalog de reguli intransigente emis de vreun expert in roba alba si cu parul sur. In librarii – clasice sau virtuale – exista numeroase publicatii scrise – e adevarat, prea putine de catre specialisti romani – care sa trateze corect, suficient de detaliat si intr-un limbaj accesibil alimentatia sanatoasa. Raspunsul pe care il dau astazi celor care ma intreaba cum sa manance sanatos este tocmai acesta: „Citeste si informeaza-te corect!”.
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024