Cum sa mananci paste fara sa te ingrasi
Sunt unele feluri de mancare pe care nu am auzit sa le refuze cineva. Pastele se numara printre ele. Ai un copilas de doi ani si vrei sa fii sigura ca va manca bine la pranz?! Fa-i spaghete! Nu stii ce sa-ti pregatesti pe fuga, in cateva minute, si sa fie satios si delicios? O farfurie de paste! Felul acesta de mancare, agreat de secole, are un oarecare prost renume pentru ca… ingrasa.
07.03.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeCand esti la cura, pastele au iesit sigur de pe lista alimentelor permise. Doar in ziua in care iti permiti o placere vinovata exista sanse sa se rataceasca niste tortellini, penne sau macaroni in farfuria ta. Cum poti manca totusi paste si sa nu te ingrasi?! De la inceput, trebuie spus ca pastele nu au nici pe departe atat de multe calorii pe cat pare la prima vedere. Ca orice alt aliment cu amidon, prin tratament termic se umfla de cateva ori.
100 de grame de paste fierte nu au decat vreo 130 kcal. Ceea ce nu este mult, daca tinem seama de faptul ca pastele sunt satioase.
Secretul pastelor traditionale
Daca ai mancat vreodata paste traditionale in Italia, ai observat ca ele nu sunt inecate in sosuri, branzeturi sau alte adaosuri pline de multa grasime. Italienii pun pe paste o lingurita de ulei, putin usturoi si ardei. Pastele au drept condiment uzual un sos de rosii proaspete si… atat, iar parmezanul este pur si simplu adaugat ca o pudra fina, niciodata in cantitate mare. Rezultatul este ca portia de paste de 200 g nu depaseste 350 de kilocalorii, ceea ce este foarte putin.
In Italia, pastele se servesc la deschiderea mesei si de obicei mai urmeaza un fel de mancare cu legume si carne.
Unde gresim?
E evident: daca pastele sunt acoperite de un sos consistent cu carne tocata prajita si smantana sau daca le preferam in varianta macaroanelor cu branza americane, care sunt mai mult branza grasa decat paste, sa nu ne miram ca pastele ingrasa. Avem doua probleme: cantitatea (pastelor si adaosurilor) si calitatea alimentelor insotitoare. Daca portia de paste este ceva mai mica, daca adaosurile sunt si ele intr-o cantitate modesta, nedepasind, sa zicem, o patrime din cantitatea pastelor, daca aceste adaosuri sunt hipocalorice, preparate cu grija si fara multa grasime, pastele pot deveni o mancare nu numai agreabila, dar si echilibrata caloric si nutritional.
Sfaturi pentru o portie sanatoasa de paste
- Cumpara sau chiar fa-ti paste cu ingrediente deosebite, care sunt, in plus, extrem de sanatoase. Spanacul poate fi un element din compozitia pastelor ca atare. El vine cu nutrientii proprii funzelor respective si, in plus, dilueaza caloric pastele ca atare.
- Exista si paste care au in compozitie alte frunze verzi, morcov sau sfecla. Culoarea lor este foarte placuta si sunt nutritive.
- Un alt element de avut in vedere pentru digestia usoara a pastelor si managementul caloriilor pe care le aduc este ca acestea nu trebuie fierte prea mult. Consistenta “al dente” este cea optima si pentru digestie. Daca le fierbem exagerat, amidonul formeaza geluri si tubul digestiv va avea probleme in prelucrarea lui.
- Alege paste facute din grau dur, ele au intotdeauna o calitate mai buna, amidonul rezista mai bine la fiert, iar produsul va fi optim digerat.
Pastele nu reprezinta inamicul curelor de slabit sau al alimentatiei echilibrate caloric. Te poti rasfata cu ele din cand in cand. Totul este sa le mananci in cantitate rezonabila, sa nu le tratezi termic exagerat, sa alegi sosuri cu putina grasime, pe baza de legume cat mai diverse, iar branza sau carnea sa fie niste musafiri discreti. Astazi modul in care se prepara felurile de mancare cu paste s-a modificat in rau, astfel incat , de la un aliment simplu si delicios, s-a ajuns la mancaruri hipercalorice si greu de digerat.
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024