Cum sa mananci sanatos cu bani putini
Retetele culinare sanatoase ne par delicioase, insa exista ideea preconceputa ca ingredientele naturale costa foarte mult, iar sanatos pot manca doar cei cu venituri peste medie, asa ca de multe ori ne trezim tot in fata unei farfurii cu pateuri sau cartofi prajiti. A venit momentul sa descoperi cum poti sa mananci 100% sanatos cu un buget limitat!
19.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeIntr-adevar, fructele si legumele exotice sunt scumpe si nu ni le permitem in fiecare zi, insa avem o adevarata bogatie de verdeturi, fructe zemoase si legume aromate in pietele din orice orasel, in special in acest sezon. De ce sa nu profitam de ele?
Iata cateva sfaturi si trucuri ce te vor ajuta sa-ti organizezi lista de cumparaturi si camara astfel incat sa ai mereu pe masa mancare proaspata si sanatoasa, iar portofelul sa nu se goleasca:
Mergi la supermarket doar atunci cand trebuie sa cumperi cantitati mai mari.
Daca faci trei drumuri pe saptamana la supermarket-ul aflat la 10 km de casa, vei consuma inutil benzina sau bani pe mijloacele de transport, asa ca planifica-ti din timp cumparaturile.
Cumpara fructe si legume de la tarani.
Daca ai o piata in apropierea casei, viziteaz-o cat se poate de des, pentru a te aproviziona mereu cu fructe, legume si verdeturi proaspete; cauta preturile mici, pe care le gasesti de obicei la micii producatori de la tara. Nu te lasa dezamagit de merele mai mici sau rosiile mai putin aratoase pe care le pun ei pe taraba – acesta este semnul clar ca producatorii nu au folosit substante chimice, pretul acestor produse va fi intotdeauna foarte mic, iar gustul este la fel de bun.
Aprovizioneaza-te cu produse de sezon.
Este posibil sa ti se faca pofta de urzici sau de capsuni in toiul iernii, insa adevarul este ca te poti bucura cu adevarat de ele, la costuri mici, doar atunci cand e sezonul lor. Fa-ti o lista cu fructele si legumele de sezon si incearca sa-ti creezi meniul de fiecare zi pe baza lor, evitandu-le pe cat posibil pe cele din afara sezonului, mai scumpe.
Pregateste conserve si compot fara zahar.
Poate ca iti suna desuet, dar cea mai ieftina varianta de a avea mereu sticle cu suc de rosii natural sau compoturi delicioase de mere este de a ti le pregati singur, in casa. La inceput ti se poate parea mai greu, insa dupa aceea ti se va parea floare la ureche – in plus, poti crea orice reteta, dupa gustul tau, cum ar fi un compot dietetic, fara adaos de zahar!
Limiteaza consumul de carne.
Pestele si carnea se numara printre cele mai scumpe alimente, iar excesul nu face bine organismului. Poti manca aceste produse de 2-3 ori pe saptamana pentru a face o economie serioasa, inlocuind aportul zilnic necesar de proteine cu ciuperci, de exemplu.
* Daca ai in casa fructe care nu mai sunt chiar proaspete si nu vrei sa se strice, taie-le in bucatele si pune-le in congelator. Poti pregati cu ele, cand vei dori, o tarta cu fructe homemade sau, si mai bine, un shake natural.
Cumpara alimente produse local.
Fructele, branzeturile, legumele, carnea si chiar dulciurile pot fi achizitionate la preturi mult mai bune de la producatorii romani decat de la comerciantii care importa produsele. Cumparand alimentele produse local, esti sigur ca sunt proaspete si nu au fost transportate timp de cateva zile dintr-o tara exotica, iar costurile sunt mult mai mici.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024