Cum să postești sănătos și fără să te îngrași
Perioada postului Crăciunului, când încerci să te hrănești mai curat, să te ții departe de gândurile negre și să te ocupi mai mult de latura spirituală, vine cu o serie de ispite alimentare care îți pun din greu organismul la încercare.
14.11.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaAtunci când te decizi să ții post, e important să știi că degeaba excluzi din alimentație proteinele animale, dacă dai iama în cămara cu zacuscă plină de ulei sau te hrănești exclusiv cu produse din comerț ce au eticheta „de post”. La finalul unei astfel de perioade, dacă alimentație e incorectă, s-ar putea să te simți rău, obosit și să ai câteva kilograme în plus.
În schimb, postul ținut corect, cu alimente curate, te ajută nu doar să-ți limpezești gândurile și inima, ci și să scapi de câteva kilograme (deși scopul nu este acesta). Pentru aceasta, folosește-ți imaginația, fii creativ în bucătărie și deschis către produse mai puțin cunoscute, dar sănătoase: orez brun, quinoa, amarant, mei, hrișcă, linte, năut, avocado etc.
Ispitele din supermarket
Prima tentație, la începutul postului, este să îți faci un stoc de alimente la care să poți apela la orice oră. Pe rafturile magazinelor cu produse de post găsești, cu preponderență, margarină, mezeluri din soia, pateuri, semipreparate, dulciuri etc. Ferește-te de ele, pentru că sunt pline de chimicale și zahăr. De asemenea, ține cont de faptul că o alimentație bazată mult pe glucide (cartofi, pâine, paste, orez), așa cum se obișnuiește în post, duce, inevitabil, la îngrășare.
Surse bune de proteine, vitamine și fibre
Dacă ții post ca la carte, adică fără carne, lactate și ouă, este posibil ca, în primele zile, până te obișnuiești, să ai o senzație permanentă de foame. Este firesc acest lucru, pentru că organismul e obișnuit să se simtă sătul în urma consumului de proteine de natură animală. Tentația este ca, pentru a te sătura, să consumi pâine, mai mult decât o faci în mod normal. Pentru o acomodare treptată, poți mânca la începutul postului, mai frecvent, linte, năut, fasole și ciuperci – toate acestea fiind cunoscute ca alimente ce oferă ușor senzația de sațietate.
Când ți-e poftă de ceva dulce, ferește-te de produsele din comerț, pline de conservanți și coloranți, și fă-ți o prăjitură de casă. Nu uita că fructele sunt și ele pline de zahăr, așa că nu le consuma în exces.
Alimente recomandate
Poate nu ești fan al cerealelor integrale, însă în perioada postului, și nu numai, sunt o soluție excelentă pentru micul dejun. Le poți combina cu fructe și semințe, cu nuci crude și vei vedea că te energizezi imediat. Și avocado este o soluție excelentă pentru prima parte a zilei, fie consumat simplu, fie sub formă de guacamole. În ceea ce privește laptele, dacă optezi pentru cel vegetal, încearcă să găsești variante bio și fără adaos de zahăr. Oferta de lapte vegetal de soia, de migdale sau de cocos este mare în această perioadă, însă optează pentru cele cu ingrediente curate. Indicația este valabilă și pentru brânza tofu, pe care o regăsești sub diverse forme și pe care o poți folosi fie ca atare, fie în diverse mâncăruri.
Spune Nu uleiului!
Uleiul este o altă componentă nocivă de care tindem să facem abuz în perioada postului. Este vorba, pe de o parte, de cel ce se regăsește în zacuscă, tocănițe de legume, salate de vinete și, pe de altă parte, de cel folosit la prăjire. Cartofii prăjiți sunt tentanți în această perioadă, la fel și ciorbele îmbunătățite cu ulei sau mâncărurile din diverse legume. Soluția este, însă, prepararea alimentelor la cuptor sau la abur și, pentru un gust deosebit, folosirea condimentelor preferate. De asemenea, este important să consumi cât mai multe legume, fie crude, fie în diverse mâncăruri. Supele-cremă sunt o soluție foarte bună pentru această perioadă și poți face o serie de combinații delicioase. Iar în zilele cu dezlegare la pește, profită din plin de acest aliment, preparat fie la cuptor, fie pe grătar.
Mesele ușoare și alimentația sănătoasă îți vor da foarte multă energie, așa că nu ai nicio scuză să nu faci sport în perioada postului. Dacă nu mergi la sală, încearcă măcar să te plimbi mai mult și să urci/cobori scări.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024