Cum să recunoști și să tratezi glicemia mică
Cu toate că o mare parte din populație consideră că trebuie să-și facă griji doar în privința nivelului crescut al glucozei din sânge, și glicemia mică este o problemă cel puțin la fel de serioasă legată de acest subiect. Am putea spune chiar că glicemia mică presupune riscuri mult mai severe într-o perioadă scurtă de timp și poate duce chiar la deces dacă nu se iau măsuri imediate pentru a crește nivelul de glucoză.
07.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 24 secundePentru a te ajuta să înțelegi mai bine care sunt aceste riscuri și ce poți face pentru a le evita îți vom explica ce se întâmplă când o persoană are glicemia mică, ce poate cauza o astfel de situație și mai ales ce trebuie făcut pentru a evita complicațiile.
Ce înseamnă glicemie mică
Glicemia mică se numește și hipoglicemie și se referă la o stare în care nivelul glucozei din sânge scade sub o anumită limită. Așadar, când vorbim de glicemie ne referim la concentrația de glucoză din sânge, care este influențată de alimentație, de acțiunea insulinei asupra celulelor și de receptivitatea lor la acțiunea acestui hormon. Insulina este secretată de pancreas și intermediază absorbția glucozei în celule, pentru a fi transformată în energie. Creșterea nivelului de insulină atrage o scădere a glicemiei, iar în mod normal această creștere are loc atunci când și glucoza din sânge atinge un nivel ridicat.
Pentru ca organismul să funcționeze normal, nivelul glicemiei trebuie să se mențină între 70 și 120 de miligrame pe decilitru de sânge (mg/dl), valorile putând fi ușor ajustate în funcție de anumiți factori caracteristici fiecărui caz în parte. E ușor de intuit că atunci când nivelul de glucoză scade sub pragul minim, persoana respectivă are o glicemie mică, iar acest lucru poate fi constatat atât cu ajutorul unui glucometru care să indice cu precizie nivelul glucozei, cât și al simptomelor specifice.
Cum recunoști o persoană cu glicemie mică
Este important ca simptomele pe care le generează glicemia mică să fie cunoscute de toată lumea, nu doar de cei care au astfel de probleme, pentru că în multe situații acordarea primului ajutor este vitală pentru pacient. Spunem aceasta întrucât glicemia mică nu este precedată de obicei de semne prevestitoare, simptomele au de cele mai multe ori un debut brusc iar intensitatea și modul de manifestare pot varia de la forme ușoare până la forme foarte severe. În formele ușoare, pacienții cu glicemie mică pot simți o senzație puternică de foame, oboseală inexplicabilă și amețeli ușoare. De asemenea mai pot apărea tremurături la nivelul membrelor, dureri de cap și o stare de iritabilitate.
În cazurile mai severe, glicemia mică poate determina tulburări ale ritmului cardiac, stări de confuzie, tulburări de vedere sau/și de vorbire, pierderea cunoștinței. Cea mai gravă formă este coma hipoglicemică, ce apare atunci când nivelul glicemiei este atât de scăzut încât organismul nu mai poate produce cantitatea de energie necesară pentru funcțiile vitale.
Grav este și când glicemia mică apare în timpul somnului, caz în care pacientul poate avea coșmaruri, transpiră abundent și se trezește confuz, iritat sau mai obosit decât înainte de culcare.
Ce factori determină glicemia mică
Glicemia mică este o problemă cu care se confruntă în mod special pacienții cu diabet și este cauzată de obicei de nerespectarea unor reguli stricte de care aceștia trebuie să țină cont. În cazul lor, modificarea dozei de insulină, omiterea unei mese, mai ales după administrarea insulinei, sau modificarea fără acordul medicului a regimului alimentar sunt principalele cauze pentru glicemia mică.
Nu doar pacienții cu diabet pot avea glicemia mică, ci și cei care suferă de anumite boli ce afectează absorbția substanțelor nutritive din tubul digestiv, având în vedere că glucoza din sânge provine din alimentele consumate. De asemenea,afecțiunile renale și cele hepatice mai pot determina scăderea glicemiei, precum și administrarea unor medicamente, dar și consumul excesiv de alcool.
Scăderea glicemiei poate apărea și după un efort intens, mai ales dacă nu ai mâncat suficient, întrucât organismul folosește mai multă glucoză pentru a produce energia necesară, și astfel glicemia scade mai ușor. De asemenea, glicemia mică este asociată și cu malnutriția, dat fiind faptul că organismul nu primește suficiente resurse alimentare din care să poată extrage glucoza.
Cum se tratează glicemia mică
În funcție de cât de scăzut este nivelul glicemiei, hipoglicemia are trei forme de manifestare, respectiv ușoară, moderată și severă. Evident că formele ușoare sunt și cele mai ușor de tratat, fiind vorba de situații în care glicemia mică este cu puțin sub limita minimă de siguranță. În astfel de situații pacientul este pe deplin conștient iar simptomele sunt ușoare însă destul de evidente pentru a-l face să-și dea seama că are o problemă cu glicemia. În acest caz trebuie să consume alimente care conțin carbohidrați simpli – ceva dulce, de preferat – și care cresc glicemia într-un interval scurt de timp datorită eliberării rapide de glucoză.
Dacă ne referim la cazurile moderate, metoda de tratament este aceeași, însă unele persoane pot deveni confuze și astfel este posibil să nu mai fie capabile să își administreze singure alimentul salvator. De aceea spuneam că este bine ca toată lumea să cunoască aceste informații, pentru că în astfel de situații este nevoie de ajutorul altei peroane care să îi ofere celei cu glicemia mică ceva dulce și chiar să o ajute să consume respectiva sursă de glucoză.
Situația se complică în formele severe când sunt șanse mari să survină coma hipoglicemică ce are un risc mare de deces, dacă nu se intervine în cel mai scurt timp. Astfel de cazuri sunt urgențe medicale, iar până la sosirea echipajului specializat de la Ambulanță sau SMURD sunt necesare câteva măsuri vitale pentru pacient. Dacă nu și-a pierdut pe deplin cunoștința, trebuie să consume neapărat un aliment care să-i crească glicemia și să-i mai atenueze simptomele. În cazul nedorit în care pacientul a intrat în comă, nu trebuie să se mai încerce hrănirea sau hidratarea pe cale orală pentru că se poate îneca ușor. Foarte important în această situație este să fie poziționat culcat pe o parte și să îi fie menținute libere căile respiratorii.
Dacă există posibilitatea, ar fi ideal să i se administreze o doză de glucagon, care este un hormon ce inhibă acțiunea insulinei și stimulează ficatul să producă glucoză din glicogenul stocat ca rezervă. În general, persoanele care suferă de diabet în forme ce predispun la astfel de evenimente poartă asupra lor o doză de glucagon împreună cu kitul de administrare în caz de urgență.
Pentru a-i ajuta să-și revină din comă, pacienților în stare gravă li se administrează perfuzii cu glucoză, care ajunge astfel direct în sânge fără a mai fi nevoie să fie absorbită din tubul digestiv, ceea ce ar întârzia puțin revenirea glicemiei la un nivel mai ridicat.
Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
19.11.2024