Cum să scapi de balonare? Soluții și informații de ajutor
Dat fiind disconfortul specific și starea de indispoziție pe care o generează, este firesc să te întrebi cum să scapi de balonare de fiecare dată când te confrunți cu o astfel de tulburare, destul de comună de altfel. Balonarea se datorează acumulării de gaze în stomac și intestinul subțire și este o tulburare digestivă care, în general, apare atunci când sunt ignorate anumite reguli de servire a mesei.
14.05.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 27 secundePentru a ști cum să scapi de balonare, este important să cunoști cauzele, iar acestea constau de cele mai multe ori în consumul anumitor alimente și în obiceiul de a mânca prea repede sau a vorbi mult în timpul mesei. Balonarea mai poate apărea și pe fondul unor intoleranțe alimentare sau al anumitor afecțiuni care favorizează acumularea de gaze în tubul digestiv.
Pe baza acestor repere îți vom arăta în cele ce urmează cum să scapi de balonare și totodată cum să previi această tulburare digestivă nu atât de gravă pe cât de supărătoare.
Cum să scapi de balonare cu ajutorul alimentației
Am precizat că există alimente care predispun la balonare, care trebuie consumate în cantități mici pentru a preveni o astfel de tulburare și trebuie evitate dacă aceasta deja se manifestă. Leguminoasele sunt cele mai cunoscute alimente care provoacă balonare, iar exemplele cele mai elocvente sunt fasolea și mazărea. De asemenea, crucifere precum varza sau conopida, fructele bogate în fructoză și alte alimente cu un conținut bogat de fibre insolubile mai pot genera balonare, dacă sunt consumate în cantități mari.
Nu ai cum să scapi de balonare, dacă vei continua să consumi astfel de alimente când ești deja balonat/ă, dar există și alternative eficiente. Iaurtul și alte alimente care conțin probiotice sunt recomandate în astfel de cazuri, întrucât îmbogățesc flora intestinală și astfel stimulează digestia.
Cum să scapi de balonare cu remedii naturiste
Remediile naturiste pot fi de ajutor și în gestionarea problemelor datorate balonării astfel că poți să apelezi cu încrederea la ele pentru a reduce disconfortul asociat acestei tulburări. Cel mai des folosite sunt ceaiurile cu efect stimulant asupra digestiei, iar dintre ele sunt recomandate ceaiul de mentă, cel de mușețel, busuioc, coriandru, cimbru, salvie sau chimion.
Cum să scapi de balonare prin obiceiuri sănătoase la masă
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase legate se servirea mesei este la fel de importantă precum evitarea sau consumul unor alimente. Atât pentru a preveni balonarea, cât și pentru a scăpa de ea, consumă la masă porții mici și mestecă foarte bine fiecare dumicat. De asemenea, nu vorbi în timp ce mănânci, deoarece astfel înghiți mai mult aer decât e normal, iar acesta provoacă și accentuează balonarea. Totodată, nu bea des apă, din același motiv. Tot referitor la acest aspect, trebuie să mai reții că nu ai cum să scapi de balonare ușor, dacă îți potolești setea cu apă minerală sau alt tip de băutură carbogazoasă și nici dacă bei orice fel de lichid folosind paiul.
Importantă este și poziția adoptată în timpul mesei, în care trunchiul trebuie menținut perfect vertical pentru că acest lucru ajută mult la digestie. Așadar, evită să mănânci aplecat/ă deasupra mesei sau pe spate, rezemat/ă de spătarul scaunului, și în niciun caz nu mânca stând în poziție culcat.
Cum să scapi de balonare cu medicație
Bineînțeles că există și medicamente împotriva unei probleme atât de frecvente cum este balonarea, iar acestea se eliberează fără prescripție medicală, astfel că procurarea lor nu ar trebui să fie o problemă. Cărbunele medicinal este folosit în mod frecvent pentru a trata balonarea, însă în ultimii ani au apărut și alte opțiuni la fel de eficiente.
Este vorba de medicamente pe bază de dimeticonă sau simeticonă – două substanțe chimice care previn formarea bulelor de gaz în tubul digestiv și favorizează eliminarea gazelor în exces. De asemenea, poți să apelezi la diferite suplimente cu probiotice, care conțin acele bacterii benefice despre care ți-am vorbit mai devreme, datorită cărora stimulează digestia și eliminarea gazelor acumulate în stomac și intestinul subțire.
Cum să scapi de balonare cu ajutorul mișcării
Când ești balonat/ă cea mai proastă idee este să te așezi în pat și să aștepți ca disconfortul abdominal să treacă de la sine. E posibil să treacă însă acest lucru se va întâmpla mult mai greu decât dacă, în loc să te întinzi în pat, ai ieși să te miști puțin pe afară. Este recomandat să faci acest lucru după fiecare masă, chiar dacă nu ai o astfel de problemă, pentru că mișcarea stimulează digestia, iar în acest fel previne și combate balonarea.
Când vorbim de mișcare nu ne referim la activități fizice intense care nici nu sunt recomandate imediat după masă, ci la o plimbare de circa o jumătate de oră, o tură scurtă cu bicicleta sau o sesiune de exerciții fizice ușoare, în caz că vremea este nefavorabil și nu te înduri să ieși din casă.
Ca o scurtă recapitulare de final, balonarea este o tulburare digestivă datorată acumulării unei cantități prea mari de gaze sau de aer în stomac și intestin, care creează o stare de disconfort caracterizată prin senzația de „prea plin” după masă, moleșeală, dureri abdominale, flatulență excesivă și eructații, iar uneori și arsuri gastrice. Când nu este determinată de o problemă de sănătate, balonarea nu constituie un motiv major de îngrijorare însă este supărătoare din cauza simptomelor asociate.
Acestea pot fi ameliorate fără vreun tratament specific doar adaptând alimentația și făcând mișcare pentru a stimula digestia. Ceaiurile pot să calmeze durerile abdominale asociate cu balonarea, iar efecte similare poți obține prin administrarea de cărbune medicinal, medicamente cu dimeticonă sau simeticonă ori suplimente alimentare cu probiotice.
Pentru a preveni balonarea, consumă porții mici și mestecă bine fiecare dumicat, fără a purta discuții și a bea multă apă în timpul mesei. De asemenea, adoptă o poziție corectă la masă și evită să consumi în cantități mari leguminoase, crucifere și alte alimente care favorizează formarea de gaze în tractul digestiv.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024