Cum să scazi în greutate repede: 3 sfaturi bazate pe știință
Sunt multe metode de a scădea rapid în greutate. Multe diete care au acest scop au însă o problemă comună: senzația de foame aproape constantă. Este un motiv major pentru care o dietă poate eșua. Cu toate astea, nu toate dietele au acest neajuns. Potrivit site-ului healthline.com, cele cu conținut redus de carbohidrați pot fi mai ușor de respectat.
27.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeIată un plan simplu, în trei pași, care te poate ajuta să slăbești. El te va face să:
- Îți reduci apetitul
- Scazi în greutate destul de repede
- Îți îmbunătățești profilul metabolic
1. Redu unii carbohidrați
Nu toți carbohidrații sunt la fel. Cei pe care e foarte indicat să îi reduci până la a-i elimina sunt produsele care conțin zaharuri și cele care conțin amidon. Eliminând aceste alimente și substituindu-le cu altele, vei reduce senzația de foame, consumând în general mai puține calorii. Potrivit dieteticienilor, nu este neobișnuit să pierzi până la 4-5 kilograme într-o singură săptămână de regim low-carb. Ca atare, elimină din dietă dulciurile, produsele fast-food, cartofii prăjiți și redu la minim pâinea, pastele, orezul sau cartofii.
2. Consumă proteine, grăsimi sănătoase și legume
Fiecare dintre mesele tale ar trebui să conțină o sursă de proteine, o sursă de grăsimi și vegetale cu puțini carbohidrați. Ca regulă generală, încearcă să consumi două, trei mese pe zi, iar dacă îți este foame după-amiaza, adaugă o a patra masă. Construindu-ți mesele astfel, nu ar trebui să depășești cantitatea de 25-30 de grame de carbohidrați pe zi. Pentru a-ți fi mai ușor, vezi informațiile din acest articol.
Proteinele
Consumul de proteine este o parte esențială a acestui plan. Cercetările sugerează că un consum suficient de proteine poate mări consumul caloric din fiecare zi cu 80-100 de calorii. Dietele bogate în proteine pot reduce poftele și gândurile obsesive despre mâncare cu 60%, pot reduce dorința de a consuma alimente în timpul nopții și te pot face să te simți sătul. Într-un studiu, persoanele care au mâncat suficiente proteine, au consumat zilnic cu 441 de calorii mai puțin.
Sursele sănătoase de proteine includ:
- Carnea: pui, curcan, porc (părțile cu puțină grăsime), vită
- Peștele și fructele de mare: somonul, păstrăvul, creveții
- Ouăle: ouăle integrale, cu tot cu gălbenuș
- Proteinele vegetale: leguminoase
- Lactatele cu puține grăsimi
Vegetalele cu puțini carbohidrați
Nu te teme să-ți umpli farfuria cu astfel de produse. Sunt pline de nutrienți sănătoși și poți consuma cantități relativ mari fără să-ți sabotezi eforturile. O dietă bazată pe proteine de calitate și astfel de vegetale conține aproape toți nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți menține sănătatea: fibre, vitamine și minerale.
Sursele de vegetale cu puțini carbohidrați inculd:
- Broccoli
- Conopida
- Spanacul
- Roșiile
- Kale
- Varza de Bruxelles
- Varza
- Salata verde
- Castravetele
Grăsimile sănătoase
Nu te teme să consumi anumite tipuri de grăsimi. Să încerci să consumi puțini carbohidrați și puține grăsimi în același timp poate fi destul de dificil. Adaugă câte o lingură de ulei de măsline la salate, consumă câte o gustare constând într-un avocado sau câte o mână de nuci și semințe.
3. Antrenează-te cu greutăți de trei ori pe săptămână
Un astfel de plan nu impune neapărat exercițiile fizice, dar acestea vor aduce beneficii în plus. Antrenându-te cu greutăți (poți face asta și cu greutatea propriului corp), vei arde calorii și vei preveni încetinirea metabolismului, un efect frecvent al dietelor de slăbit. Studiile despre dietele cu puțini carbohidrați arată că astfel îți poți crește masa musculară, reducând din cea grasă. Dacă nu te atrage deloc antrenamentul cu greutăți, poți înlocui cu diverse variante cardio (aerobic, alergat, înot).
În cazul unei astfel de diete nu este nevoie să socotești caloriile atâta vreme cât limitezi consumul de carbohidrați și te axezi pe surse de proteine, grăsimi sănătoase și vegetale low-carb. Dacă simți nevoia să faci asta, poți utiliza un calculator online.
Sursa: Healthline.com
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024