Cum să slăbești: 10 mari principii
Pierderea în greutate s-a transformat într-o constanță pe lista scurtă a dorințelor multor persoane, femei și bărbați deopotrivă. Cu toate acestea, există încă multă confuzie și idei preconcepute în ceea ce privește subiectul. În acest context, o relevare a elementelor-cheie în ceea ce privește slăbitul este mai mult decât necesară.
07.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundeKilogramele în exces te împiedică să porți hainele care îți plac și-ți împovărează cum numai tu șții mersul prin viață. Ai încercat în repetate rânduri să iei măsuri, însă rezultatele fie au întârziat să apară, fie au fost de scurtă durată. De ce? Cel mai probabil ai greșit pe undeva. Ca să nu mai ai parte de astfel de experiențe descurajante, ai în vedere ca, pe viitor, să tii cont de principiile aflate la baza procesului de slăbire. Sunt 10 la număr și nu e deloc greu să le pui în aplicare. Iată care sunt acestea:
Proteine, întâi de toate
Dacă nu consumi suficiente proteine, îți va fi foarte greu să dai jos kilogramele în plus. Ele nu numai că previn pierderea masei musculare, ci îmbunătățesc și metabolismul și asigura senzația de sățietate. Studiile clinice au relevat că, atunci când au crescut proporția de proteine la 30% din aportul zilnic de calorii, oamenii au mâncat cu 441 mai puține calorii. De asemenea, au prezentat cu 60% mai puține tentații de a ronțăi între mese și și-au înjumătățit riscul de a da târcoale frigiderului târziu în noapte. Așadar, include zilnic în meniu surse de proteine: leguminoase (fasole, linte, năut etc.), pește, carne slabă (pui, curcan, vită), brânzeturi, crustacee, ouă.
Accent pe crudități
Cu o densitate calorică redusă, dar bogate în vitamine, minerale, oligoelemente și alte substanțe valoroase pentru buna funcționare a organismului, fructele și legumele proaspete au un rol inestimabil în lupta cu kilogramele în plus. Totodată, fiind surse generoase de fibre alimentare, ele favorizează detoxifierea și tranzitul intestinal, iar volumul mare pe care-l ocupă în stomac te ajută să te saturi mai repede. Experimentele realizate de Barbara Rolls, autoarea dietei volumetrice, împreună cu colegii ei, au arătat că poți diminua consumul de calorii cu până la 12% în timpul mesei, dacă mănânci o salată cu 15 minute înainte de a trece la felul principal. Bine de știut, nu-i așa?
Carbohidrați, mai ales complecși
Pentru a-i furniza organismului carbohidrați – sursa sa preferată de energie –, include în alimentație cereale integrale (ovăz, orz, mei, quinoa, hrișcă etc.). Conțin în proporții de până la 70% carbohidrați complecși, care se digeră lent, fără a provoca variații mari și bruște ale glicemiei. Or, se știe, o glicemie stabilă reprezintă o garanție a reușitei în procesul de slăbire, întrucât previne creșterea nivelului de insulină, hormonul care, printre altele, dictează stocarea grăsimilor.
Grăsimi puține, dar de calitate
Excluderea grăsimilor din alimentație din dorința de a slăbi mai repede este una dintre cele mai grave erori. Lipidele sunt indispensabile activității și rezistenței celulare, asigură absorbția și transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) și modulează echilibrul neuroendocrin. Mai mult decât atât, grăsimile, și aici ne referim la cele de calitate bună, cunoscute sub numele de Omega-3, Omega-6 și Omega-9, nu numai că nu pun în pericol silueta, ci, dimpotrivă, te pot ajuta să o redefinești.
Studiile recente au demonstrat că acidul gamma linoleic (GLA), parte din Omega-6, minimizează riscul redobândirii greutății piedute în urma unei cure de slăbire, prevenind bine-cunoscutul efect yo-yo.
Hidratare corespunzătoare
Prezența apei în organism în cantitate optimă – 35-40 ml /kg corp pe zi – este esențială pentru încununarea cu succes a eforturilor tale de a pierde în greutate. Și asta pentru că deshidratarea nu doar că încetinește, ci chiar inhibă procesul de ardere a grăsimilor. Atunci când nu bei câtă apă trebuie, scade volumul de sânge din corp și, implicit, rezerva de oxigen din mușchi, ceea ce înseamnă o stare de oboseală accentuată și mai puține calorii consumate.
Mănâncă mai încet. Oamenii de știință au pus în evidență o relație invers proporțională cu viteza cu care mâncăm și indicele de masă corporală.
Program fix al meselor
Pentru o pierdere progresivă, dar permanentă în greutate e important să nu sări peste mese și să te străduiești să mănânci la ore fixe, ideal la un interval de 3-4 ore. Atunci când mănânci haotic, riscul de îngrășare este major. Corpul nu știe când va primi mâncare și, la prima ocazie când i se oferă, face rezerve…
Zero produse rafinate
Pline de calorii și cu indice glicemic ridicat, pâinea albă, biscuiții și majoritatea produselor de patiserie și cofetărie trebuie ținute la distanță, dacă nu vrei să-ți sabotezi planul de slăbire.
Control atent al portiilor
Informează-te și învață să apreciezi corect dimensiunea portiilor de mâncare. Pentru început, poți recurge chiar la un cântar de bucătărie.
Cină lejeră
Prin raport cu prânzul și micul dejun, ultima masă a zilei trebuie să fie mult mai puțin consistentă. Ideal ar fi să optezi pentru o supă vegetariană sau un fel de mâncare pe bază de proteine slabe.
Sport cu regularitate
Fie că-ți place sau nu, trebuie să șții că fără exercițiu fizic nu prea se poate. Oricât de puțin ai mânca, fără mișcare, ajungi să nu mai slăbești. Se ajunge la un punct de blocaj de la care e greu să te mai urnești. Așadar, mobilizează-te și apucă-te de sport: mergi pe jos, aleargă, urcă scări, dansează etc. Indiferent ce alegi, îți va menține arderile corpului la un nivel bun și te va ajuta să-ți atingi obiectivul propus.
Evită asocierea de grăsimi cu zaharuri concentrate. Este una dintre cele mai nocive combinații, atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate în general.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024