Cum să slăbești fără dietă?
Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, dar nu te atrage ideea unei cure de slăbire sau dacă ai încercat fără prea mult succes o astfel de metodă, probabil că te întrebi cum să slăbești fără dietă. De asemenea, e foarte posibil ca în căutarea unui răspuns la această întrebare să fi găsit acest material, care sperăm că îți va fi de ajutor. Trebuie să știi că nu ești prima persoană care își dorește să afle cum să slăbești fără dietă, iar pentru că răspunsul este unul foarte complex, am sintetizat în cele ce urmează cele mai eficiente metode și sfaturi.
01.07.2013
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundeAșadar, dacă vrei să afli cum să slăbești fără dietă, ai ajuns în locul potrivit pentru că în continuare îți vom oferi un mic ghid.
Cum să slăbești fără dietă cu ajutorul alimentației
Din primul moment în care începi să te întrebi cum să slăbești fără dietă trebuie să te gândești că principala regulă care stă la baza acestui proces presupune să oferi organismului mai puține calorii decât acesta arde zilnic. În mod normal, organismul unei femei adulte are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, iar cel al unui bărbat adult, de circa 2.500 de calorii. Dacă te rezumi la strictul necesar, te menții la o greutate pe care o ai, iar orice calorie în plus se transformă în grăsime.
De cealaltă parte, dacă oferi organismului mai puține calorii față de necesarul zilnic, acesta apelează la rezervele de grăsime pe care le topește pentru a le transforma în energie. Odată cu stratul de grăsime se reduce și excesul ponderal, iar silueta se remodelează în sensul pozitiv.
În contextul discuției despre cum să slăbești fără dietă, reducerea aportului caloric nu înseamnă să te înfometezi mâncând mai puțin, ci doar să îți schimbi stilul alimentar consumând preponderent alimente cu mai puține calorii, dar cu un conținut bogat de nutrienți esențiali și fibre. Este vorba în primul rând de fructe și legume, verdețuri, leguminoase, nuci și semințe. Acestea conțin vitamine, minerale și alte substanțe benefice pentru organism, având și un aport ridicat de fibre, care prelungesc senzația de sațietate. Lista e completată de cerealele integrale care sunt la rândul lor o sursă de fibre și carbohidrați complecși care se digeră mai lent, pește gras pentru grăsimile nesaturate, carne slabă și lactate degresate pentru un aport optim de proteine și vitamine din complexul B.
De cealaltă parte, sunt de evitat dulciurile, carnea grasă și lactatele nedegresate, pâinea albă și toate produsele din făină albă rafinată, băuturile carbogazoase și alcoolul. Toate acestea conțin un număr mare de calorii pe care organismul nu le poate arde în totalitate iar surplusul îl stochează sub formă de grăsime.
Cum să slăbești fără dietă făcând mișcare
Un alt aspect de luat în considerare dacă te întrebi cum să slăbești fără dietă este mișcarea, fără de care este destul dificil să ajungi la rezultate notabile. Mișcarea te ajută să arzi mai multe calorii pentru că efortul fizic necesită energie suplimentară și în consecință organismul procesează un număr mai mare de calorii. Astfel, în zilele în care faci mișcare 45-60 de minute, poți arde chiar și cu 1.000 de calorii mai mult decât într-o zi normală în care nu depui efort intens.
Nu e neapărat necesar să mergi la sală sau să practici un sport (deși ar fi o idee bună), ci doar să îți faci timp cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru activități fizice mai intense. Poți face exerciții acasă, poți să ieși la o plimbare într-un ritm mai alert sau chiar poți să faci jogging ori să alergi într-un ritm mai alert. De asemenea o tură cu bicicleta, o drumeție la munte, un fotbal, un baschet sau un tenis cu prietenii sunt activități fizice care te ajută să slăbești mai ușor.
Ideal ar fi să-ți faci un program de mișcare care sa includă 30 de minute de activități fizice intense zilnic sau sesiuni de 60-90 de minute de 3-5 ori pe săptămână. Astfel vei arde mai multe calorii atât în timpul antrenamentelor, cât și după aceea întrucât mișcarea accelerează metabolismul.
Corelată cu o alimentație echilibrată bazată pe alimentele amintite anterior activitatea fizică te va ajuta să scapi ușor de kilogramele în plus.
Cum să slăbești fără dietă evitând oboseala
Pentru ca metabolismul tău să funcționeze normal și să ardă în mod eficient calorii, organismul are nevoie și de odihnă întrucât oboseala și somnul insuficient favorizează excesul ponderal. Lipsa somnului determină creșterea apetitului pentru că în condiții de oboseală organismul simte nevoia de mai multă energie pentru care are nevoie de calorii. Astfel se explică senzația de foame care apare pe timpul nopții atunci când nu dormi precum și apetența pentru alimente cu un conținut caloric ridicat. De asemenea, și un program prea scurt de somn induce aceleași senzații pentru că organismul nu are timpul suficient să își refacă rezervele de energie.
Așadar, dacă vrei să afli cum să slăbești fără dietă trebuie să ai în vedere și un program de odihnă bine pus la punct. Aceasta însemna cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte, cu ore fixe de culcare și de trezire pe care să le respecți zilnic, inclusiv în weekend sau în concediu.
Alte sfaturi despre cum să slăbești fără dietă
Este recomandat să eviți pe cât posibil stresul prelungit pentru că acesta îți poate zădărnici eforturile de slăbire din cauza unui hormon numit cortizol sau hormonul stresului. Acesta pregătește organismul să facă față unor situații percepute ca amenințătoare, printre altele amplificând și senzația de foame pentru a oferi corpului un plus de calorii folosite ca resursă de energie.
De asemenea, pe lângă un program fix de odihnă este bine să-ți faci și un program zilnic de servire a mesei, care să includă cele trei mese principale servite în fiecare zi la aceleași ore. Nu e o idee bună să sari peste mese și nici să consumi porții infime care să nu-ți potolească foamea pentru că in acest ritm vei ceda la un moment dat și vei consuma un număr mai mare de calorii decât dacă ai fi mâncat normal.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul la birou: cum să eviți capcanele alimentare
19.11.2024