Scaderea in greutate se poate dovedi a fi o mare provocare la orice varsta. Dupa 30 de ani insa, atingerea acestui obiectiv devine si mai dificila. De ce? Pentru ca metabolismul isi reduce turatiile si organismul incepe sa-ti joace feste, iar timpul este o resursa foarte greu de gestionat in aceasta etapa a vietii in care cariera si familia te acapareaza cu totul.
17.07.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 38 secundeTrecerea pragului de 30 de ani vine cu multiple impliniri… inclusiv ale siluetei! Ritmul alert al vietii, indatoririle numeroase la locul de munca, dar si cele de acasa – mai ales daca ai copii – iti rapesc energia si timpul necesare pentru a te ocupa asa cum se cuvine de dieta si conditia fizica. In plus, daca acum cativa ani corpul tau ardea cu spor caloriile si facea nevazute anumite excese, in ultima vreme acesta pare sa nu mai fie de partea ta si-ti creste vazand cu ochii depozitele adipoase. Ce e de facut? Sa te ambitionezi si sa aplici o strategie potrivita tie. Aceasta ar trebui sa cuprinda masuri special adaptate pentru a aborda provocarile unice cu care se confrunta persoanele care incearca sa dea jos surplusul ponderal de la varsta de 30 de ani incolo. Uite cateva dintre acestea:
Pierderea in greutate dupa varsta de 30 de ani este perfect posibila, cu putina disciplina, organizare inteligenta si o doza sanatoasa de bun-simt. Evita exagerarile de orice fel si nu uita ca nu-i nicio rusine sa ceri ajutorul, acolo unde simti ca nu te descurci.
Drumul catre silueta visata este rareori unul lin. Aproape toata lumea intampina diverse blocaje pe parcursul procesului de slabire. De aceea, este esential sa-ti iei un scurt ragaz, pe care sa-l dedici identificarii inca de la inceput a obstacolelor. Odata descoperite, acestea vor putea fi depasite mai usor, iar tu iti vei inmulti considerabil sansele de a ajunge acolo unde iti doresti. Asadar, acorda atentie acestui important prim pas.
Pentru a putea slabi la aceasta varsta, este obligatoriu sa-ti impulsionezi rata metabolica. Una dintre cele mai sigure modalitati de a face acest lucru este sa te pui pe treaba si sa-ti consolidezi musculatura. „Dupa 30 de ani, femeile incep sa piarda din masa musculara, fapt ce determina incetinirea metabolismului. Ca sa nu se intample asta, muschii trebuie intretinuti prin intermediul unor antrenamente regulate”, explica antrenoarea Ariane Hundt, creatoarea unui program de slabit in mare voga la New York, adresat femeilor de peste 30 de ani. In acest sens, ea recomanda antrenamentele de forta, dar si pe cele complexe si rapide, asa cum sunt cele pe intervale. Exista o multime de exercitii eficiente pe care le poti face acasa, fara niciun fel de echipament special, ci folosind propria greutate.
Ai putea crede ca viata ti se va linisti si vei avea mai mult timp pentru tine atunci cand copiii vor mai creste sau cand cariera ta va deveni mai stabila, dar, nu-ti face iluzii, asa ceva nu se va intampla. Acum este momentul in care trebuie sa incepi sa cultivi obiceiuri sanatoase care sa te ajute sa scazi in greutate si sa-ti pastrezi silueta pentru restul vietii. Planificarea minutioasa a meselor face parte din aceasta categorie. Rezerva-ti o zi in fiecare saptamana pentru aprovizionarea cu ingrediente proaspete si de calitate, necesare prepararii mancarurilor pe care urmeaza sa le incluzi in meniu. Programeaza-ti si sesiunile de antrenament, ca sa nu ai motive sa te fofilezi.
Alege cu maxima prudenta dieta care sa te ajute sa scazi in greutate. Acum este momentul in care deciziile tale au consecinte reale pe termen.
Esti la varsta la care e cazul sa nu mai crezi in promisiuni bombastice si in cure de slabit rapide si cu efecte miraculoase. „Daca pana la 30 de ani ai tot tinut si te-ai lasat de diferite diete, ai toate sansele ca metabolismul tau sa fie derutat. Dietele drastice iti pot da peste cap organismul si-ti pot zadarnici eforturile depuse pentru a-ti subtia silueta”, avertizeaza antrenoarea newyorkeza. Pentru a slabi fara riscuri pentru sanatate si cu rezultate pe termen lung, urmeaza un regim alimentar variat si echilibrat, in care verdeturile, legumele si fructele proaspete sa fie la loc de cinste, la fel si sursele bune de proteine (carne slaba, peste, oua, lactate cu procent redus de grasime, leguminoase) si carbohidrati complecsi (cereale integrale). Invata sa-ti evaluezi corect portiile, pentru a nu depasi un aport caloric optim. In prima faza, pentru o monitorizare mai riguroasa, ar fi foarte util sa tii un jurnal in care sa treci absolut tot ce mananci in fiecare zi. In felul acesta, iti vei da seama mai usor unde gresesti.
Esti intr-o perioada a vietii in care nivelul de stres este la cote ridicate. Nici nu-i de mirare avand in vedere lista de responsabilitati si probleme pe care le ai de rezolvat. Chiar si simplul fapt ca tii o dieta reprezinta un factor de stres. „Scapat de sub control, stresul din viata de zi cu zi poate declansa mecanismele de autoaparare ale organismului, care implica si stocarea grasimilor”, precizeaza Ariane Hundt. De asemenea, sub asediul stresului iti va fi mai greu sa te abtii de la dulciuri si alte gustari apetisante, dar nesanatoase, care iti pot spulbera din doar cateva muscaturi echilibrul pe care il cauti. Asadar, ia atitudine si infrunta stresul, iar daca nu te descurci pe cont propriu, contacteaza un profesionist certificat.
Daca ai o agenda foarte incarcata, s-ar putea sa cazi prada tentatiei de a-ti amana planurile privind sanatatea si scaderea in greutate. Nu face asta! Peste cativa ani, va fi si mai greu!
Natalia Talmacec
Data publicarii: 17.07.2017
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
14.11.2024