Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme
Slăbitul sănătos a devenit o preocupare la ordinea zilei, în condițiile în care stilul de viață tot mai sedentar și alimentația nesănătoasă au determinat o creștere îngrijorătoare a numărului de persoane supraponderale. Dacă și tu te întrebi cum să slăbești sănătos, fără a te înfometa sau fără să apelezi le diete extrem de restrictive, te anunțăm ca ai ajuns în locul potrivit, pentru că acest articol îți va oferi toate răspunsurile de care ai nevoie.
20.09.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 13 secundePe parcursul său îți vom arăta cum să slăbești cu ajutorul unui stil de viață mai ordonat, din care să nu lipsească dieta echilibrată, mișcarea și odihna. De asemenea, vei putea afla cum să slăbești gestionând stresul și evitând o serie de alți factori care contribuie la acumularea de kilograme în plus.
Așadar, să nu mai întindem vorba și sa trecem direct la subiect, arătându-ți cum să slăbești sănătos, fără diete extreme și fără tratamente minune care îți promit să te scape în câteva zile de kilogramele în plus!
Cum să slăbești fără să-ți faci iluzii
Există nenumărați „mentori” care pretind că te învață cum să slăbești rapid în mai puțin de o săptămână, însă primul sfat este să nu le dai ascultare, pentru că slăbitul sănătos presupune un ritm mai lent de pierdere a excesului ponderal. Mai exact, este vorba de o pierdere în greutate de cel mult un kilogram pe săptămână, așa că trebuie să te înarmezi de la început cu răbdare.
Este bine să-ți stabilești anumite obiective, însă acestea trebuie să fie realiste, ținând cont de acest ritm normal de slăbire. Dacă îți vei propune să slăbești 5 kilograme în mai puțin de o lună ai slabe șanse de reușită, iar neîndeplinirea obiectivului te poate descuraja.
Cum să slăbești cu ajutorul dietei
Nu ai cum să slăbești sănătos fără a umbla și la dietă, însă aceasta nu înseamnă să reduci drastic cantitatea de alimente consumate, ci să te concentrezi asupra calității acestor alimente. Trebuie să adopți o dietă echilibrată, bazată în special pe alimente cu un bogat conținut nutrițional și cu un aport caloric mai scăzut. Este vorba de fructe și legume, cereale integrale, carne de pui, lactate degresate, pește, nuci și semințe.
Poți consuma ocazional și alimente considerate mai puțin sănătoase, precum carnea și sosurile grase, produsele tip fast-food, mezelurile, dulciurile sau produsele de patiserie, însă în cantități moderate și nu foarte des.
Cum să slăbești mâncând cu măsură
Este important de știut și cum să slăbești ajustând porțiile de mâncare, astfel încât să nu ajungi să te înfometezi, dar nici să consumi mai multe calorii decât are nevoie organismul pentru a produce energie. Ideal este să consumi mai puține calorii decât necesarul zilnic, iar din acest punct de vedere contează atât calitatea alimentelor, cât și cantitatea.
Încearcă să reduci treptat mărimea porțiilor de mâncare, iar de mare ajutor în acest sens este folosirea unor farfurii mai mici, care creează impresia că porția pe care o ai în față este mai consistentă. În acest fel, este indusă senzația de sațietate, astfel că nu vei mai simți nevoia să mănânci mai mult, chiar dacă ai redus porțiile.
Cum să slăbești ținând cont de calorii
Spuneam mai devreme că organismul folosește caloriile pentru a le transforma în energie. În acest sens, trebuie să i se asigure un anumit număr de calorii care reprezintă necesarul zilnic și variază în funcție de sex, vârstă și alți factori care țin de stilul de viață.
Pentru a slăbi sănătos, trebuie să afli care este necesarul tău zilnic de calorii, și totodată să calculezi aportul caloric al alimentelor pe care le consumi. Este important ca aportul total de calorii să fie mai mic decât necesarul zilnic, însă fără a împinge lucrurile la extrem. Astfel, organismul va apela frecvent la rezervele de grăsime pe care le va folosi pentru obținerea energiei, ceea ce duce la scăderea țesutului adipos și pierderea în greutate.
Cum să slăbești cu ajutorul exercițiilor fizice
Ai aflat, desigur, cât de importantă este mișcarea pentru sănătate, iar în acest capitol își vom arăta și cum să slăbești depunând un efort fizic mai intens. Solicitarea fizică necesită un consum mai mare de energie, implicit o cantitate mai mare de calorii arse în organism pentru a obține această energie.
Cu cat efortul este mai intens, cu atât se ard mai multe calorii și se accelerează ritmul de slăbire și de aceea se recomandă cel puțin 30 de minute de activități fizice pe zi, de 5 ori pe săptămână.
Cum să slăbești fără stres
Stresul favorizează acumularea de kilograme în plus, prin faptul că încetinește procesul metabolic de ardere a caloriilor și totodată generează nevoia compulsivă de a mânca.
Așadar, evită situațiile stresante, planifică-ți din timp anumite activități pentru a nu apărea presiunea deadline-urilor, fă pauze scurte în timp ce lucrezi și profită din plin de timpul liber pentru a te relaxa.
Nu toate situațiile stresante pot fi evitate, iar dacă te întrebi cum să slăbești dacă te confrunți des cu astfel de situații, soluția stă în mangementul stresului. Tehnicile de relaxare cum ar fi exercițiile de respirație sau meditația sunt foarte eficiente și te pot ajuta să depășești ușor situațiile stresante.
Cum să slăbești dormind suficient
Nu ai cum să slăbești sănătos nici dacă nu te odihnești suficient pentru că lipsa prelungită a somnului determină anumite schimbări hormonale care cresc apetitul și te determină să mănânci la ore târzii, în special alimente bogate în calorii și grăsimi.
De asemenea, odihna insuficientă generează stres – despre ale cărui efecte tocmai am vorbit – și totodată lipsă de energie. Dispare astfel și motivația pentru activitățile fizice, înlocuită de o înclinație către sedentarism – un alt obicei nociv care favorizează excesul ponderal.
Cum să slăbești hidratându-te corect
Hidratarea adecvată este esențială atunci când urmezi un program de slăbire sau când încerci să îți menții greutatea în limitele optime, dat fiind faptul că apa joacă un rol important în metabolismul grăsimilor și eliminarea toxinelor.
Te întrebi cum să slăbești menținând nivelul optim de hidratare? Simplu: bea apă înainte de fiecare masă pentru a stimula senzația de sațietate, consumă cu precădere fructe și legume care au un conținut bogat de lichide, bea apă în cantități mici pe tot parcursul zilei fără a aștepta să ți se facă sete și ai grijă să consumi zilnic cel puțin doi litri de lichid.
Cea mai bună pentru hidratare este apa, dar poți să apelezi în acest sens și la ceaiuri sau sucuri naturale. De cealaltă parte, sunt de evitat băuturile carbogazoase și sucurile care conțin zahăr sau alți îndulcitori adăugați.
De asemenea, cafeaua și alcoolul nu sunt recomandate, pentru că aceste băuturi au efect total opus, favorizând deshidratarea. În același timp, cafeaua și alcoolul, stimulează apetitul, astfel că după consumul acestor băuturi vei simți nevoia imperioasă de a mânca.
Sperăm că informațiile oferite pe parcursul acestui material au avut darul să te învețe cum să slăbești sănătos și că le vei pune în aplicare cât mai curând posibil.
Așadar, înarmează-te cu răbdare, stabilește-ți obiective realizabile, mănâncă echilibrat, fă mai multă mișcare și hidratează-te corespunzător, mai ales după sesiunile de exerciții fizice! Totodată ferește-te de stres și dormi suficient, iar după câteva săptămâni vei constata că toate aceste obiceiuri sănătoase dau rezultatele scontate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024