Cum să te bucuri de sărbători fără a exagera cu zahărul
Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă de bucurie și - să fim sinceri - de răsfăț. Între prăjiturile festive, deserturile decadente și băuturile dulci, este ușor să exagerezi cu zahărul. În timp ce un pic de indulgență face parte din farmecul sezonului, prea mult zahăr îți poate face rău. Îți poate afecta starea de spirit și chiar să conducă la probleme de sănătate pe termen lung. Vestea bună? Nu trebuie să renunți la distracție ca să ții sub control consumul de zahăr. Cu câteva alegeri conștiente, te poți bucura de toate deliciile sărbătorilor fără să exagerezi.
10.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 11 secundeCapcana zahărului: de ce este ușor să exagerezi
Mâncărurile delicioase de sărbători sunt peste tot în acest sezon – la întâlnirile de familie, la petrecerile de la birou și chiar în propria bucătărie. Zahărul este adesea ascuns în alimente pe care nu le-ai suspecta, cum ar fi sosurile, pâinea și chiar mâncărurile sărate.
Atunci când mănânci zahăr, creierul tău eliberează dopamină, hormonul „senzației de bine”, care te face să tânjești după mai mult. Acest lucru poate duce rapid la un ciclu de supraalimentare cu dulciuri, iar asta te va face să te simți obosit/ă și balonat/ă.
Cum să eviți excesul de zahăr de sărbători
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ții sub control excesul de zahăr și să te bucuri de tot ce au de oferit sărbătorile.
1. Așteptări realiste
În primul rând, nu te aștepta la perfecțiune. Spiritul sărbătorilor te îndeamnă să te simți bine. Așadar este în regulă să mănânci o felie de plăcintă sau o prăjitură festivă. În loc să te concentrezi pe eliminarea completă a zahărului, încearcă să te bucuri de bunătăți cu moderație. De exemplu, ai putea decide să limitezi deserturile la o porție pe zi sau să sari peste băuturile zaharoase dacă te răsfeți cu un desert.
2. Planifică din timp
Dacă știi că vei fi înconjurat/ă de dulciuri, planifică din timp. Anticipează momentele în care vei dori să te răsfeți – cum ar fi o cină de sărbători – și bucură-te de acestea fără vinovăție. Echilibrează prin alegerea unor opțiuni cu conținut mai scăzut de zahăr pentru alte mese.
De exemplu, dacă știi că vei mânca o prăjitură cu ciocolată la desert, începe ziua cu un mic dejun plin de nutrienți. O opțiune bună ar fi ouă și avocado pe pâine prăjită din cereale integrale, ca să-ți menții glicemia stabilă. Planificarea din timp te ajută să savurezi deserturile fără să exagerezi.
3. Alternative mai sănătoase
Mâncărurile de sărbători nu trebuie să fie doldora de zahăr ca să fie delicioase. Poți face versiuni mai sănătoase ale deserturilor tale preferate, fără să sacrifici aroma:
- Folosește îndulcitori naturali: Înlocuiește zahărul rafinat cu îndulcitori naturali precum mierea, siropul de arțar sau piureul de banane. Acestea oferă dulceață cu un plus de nutrienți.
- Gătește cu mirodenii: Condimentele precum scorțișoara, nucșoara și extractul de vanilie pot adăuga aromă fără zahăr suplimentar.
- Adaugă fructe: Încorporează fructe precum merele, perele sau curmalele în deserturi pentru o dulceață naturală. De exemplu, merele coapte cu scorțișoară pot fi la fel de bune ca o plăcintă.
4. Ai grijă la băuturi
Băuturile zaharoase sunt unul dintre cei mai mari vinovați în timpul sărbătorilor. Lichiorul de ouă, ciocolata caldă, vinul fiert și cocktailurile festive sunt adesea pline de zahăr.
- Alege inteligent: Dacă mănânci desert, optează pentru apă, ceai sau o băutură neîndulcită (sau cu îndulcitori) pentru a evita dublarea consumului de zahăr.
- Băuturi DIY: Prepară-ți propriile băuturi festive cu mai puțin zahăr. De exemplu, încearcă o ciocolată caldă de casă cu pudră de cacao neîndulcită și puțină miere.
5. Mănâncă puțin înainte
Când te duci la o petrecere flămând/ă, crește riscul de a exagera cu dulciurile. Când ești înfometat/ă, este ușor să mănânci mai mult și să exagerezi cu dulciurile, chiar dacă nu așa intenționai. În schimb, mănâncă o gustare echilibrată cu proteine, grăsimi sănătoase și fibre înainte de plecare.
- Exemple de gustări: Un pumn de migdale, un ou fiert cu legume sau iaurt cu câteva fructe de pădure.
6. Concentrează-te pe întreaga experiență
Mâncarea este o parte importantă a sărbătorilor, dar nu este singurul lucru care contează. Mută-ți atenția asupra bucuriilor non-alimentare ale sezonului, cum ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, decorarea sau participarea la tradițiile de sărbători.
Dacă ești la o petrecere, încearcă să participi la conversații sau activități, în loc să stai lângă masa cu deserturi. Atunci când atenția ta este în altă parte, este mai puțin probabil să ronțăi dulciuri în exces.
7. Echilibrează-ți farfuria
Încearcă să umpli cea mai mare parte a farfuriei cu alimente bogate în nutrienți, precum legume, proteine slabe și fructe. Lasă un mic spațiu pentru dulciurile tale preferate. Astfel, te vei bucura de desert, fără să exagerezi cu zahărul.
De exemplu, la o cină de sărbători, ați putea avea friptură cu o parte de legume sotate și quinoa ca masă principală, lăsând loc pentru o felie de plăcintă de dovleac.
8. Fii activ/ă
Activitatea fizică poate ajuta la contracararea unora dintre efectele zahărului și la reducerea poftelor. O plimbare vioaie după o masă copioasă îți poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge și îmbunătăți digestia. Chiar și o scurtă sesiune de dans pe muzică de sărbători poate face diferența.
9. Ascultă-ți corpul
Acordă atenție modului în care se simte corpul tău după consumul de alimente zaharoase. Dacă observi oboseală sau iritabilitate, folosește asta ca motivație pentru a reduce consumul. Pe de altă parte, dacă o mică indulgență te face fericit/ă și satisfăcut/ă, este perfect în regulă. Cheia este să te bucuri de dulciuri conștient, savurând fiecare mușcătură în loc să mănânci din obișnuință.
10. Totul ține de echilibru
Sărbătorile sunt menite să fie savurate, iar un pic de zahăr nu-ți va distruge sănătatea. Scopul este să găsești un echilibru între savurarea bunătăților de sezon și prioritizarea stării de bine. Făcând alegeri conștiente și concentrându-te pe moderație, te poți bucura de sărbători fără a exagera cu zahărul și poți începe noul an simțindu-te bine!
Surse: https://brainmd.com/blog/how-to-beat-sugar-cravings/
https://annshippymd.com/7-ways-to-navigate-this-sugary-holiday-season/
https://www.sugarproofkids.com/tips-for-enjoying-holiday-goodies-without-a-sugar-overload/
https://elitespinehouston.com/healthy-holiday-tips-how-to-enjoy-the-festivities-without-going-overboard/
https://www.integratedneurologyservices.com/blog/holiday-survival-for-the-sugar-conscious
Cum să te bucuri de sărbători fără a exagera cu zahărul
10.12.2024