06.05.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeSportul este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți menține articulațiile sănătoase. Durerile de genunchi, glezne, umeri și toleranța scăzută la efort sunt doar câteva din consecințele neplăcute ale sedentarismului. Răspunsul stă deci în abordarea unui stil de viață sănătos care include activitate fizică.
Atenție însă la suprasolicitare, care poate să se răsfrângă și asupra articulațiilor. Persoanele care nu au mai făcut sport de ceva timp este bine să înceapă antrenamentele gradual, cu o perioadă de încălzire. Orice abatere de la această regulă poate să ducă la apariția leziunilor articulare. Chiar și sportivii de performanță își iau toate măsurile de precauție pentru a evita accidentările.
Atenție la ce exerciții fizice alegi
Exercițiile fizice trebuie alese în funcție de gradul de toleranță și forma fizică. Pentru acest lucru, cel mai bine este să te sfătuiești, măcar la început, cu un antrenor. Astfel vei beneficia cu adevărat de tipul de activitate fizică aleasă. În cazul anumitor exerciții, ligamentele și celelalte componente care alcătuiesc articulația pot fi suprasolicitate și chiar lezate. În plus, conformația fiecărei persoane poate dicta capacitatea acesteia de a face anumite activități sportive. Cu alte cuvinte, este posibil ca nu orice tip de activitate fizică să se potrivească oricui. Evident, un alt element de care trebuie ținut cont este și vârsta persoanei care decide să înceapă un tip de activitate fizică susținută.
Ascultă-ți corpul
Cu toții am experimentat senzația de încordare și chiar o ușoară durere/tensiune în mușchi și articulații atunci când se practică o activitate sportivă. Dacă aceste acuze se repetă și mai ales se intensifică, atunci ar trebui să faci o bine meritată pauză. Nu te ambiționa să faci efort peste capacitățile proprii. Astfel, în cele mai multe cazuri, efortul susținut pe fondul unui corp neantrenat sau nepregătit pentru așa ceva va avea drept repercusiune lezarea articulațiilor și nu numai. Nu puțini sunt cei care, în urma unui efort foarte mare, disproporționat în raport cu condiția lor fizica de la acel moment, au suferit leziuni severe – de pildă la nivelul ligamentelor genunchiului – care au necesitat intervenție chirurgicală sau un anumit grad de distrucție a musculaturii striate (rabdomioliză).
Alimentația și sănătatea articulațiilor
În timp, suprasolicitarea articulațiilor va duce la apariția durerilor și chiar a impotenței funcționale. Alături de recomandările amintite, trebuie să punctăm importanța alimentației în menținerea articulațiilor sănătoase. Acizii grași Omega-3 (conținuți în peștele gras, semințele de in) și produsele lactate nu trebuie să lipsească din alimentația celor care fac sport și doresc să-și păstreze integritatea articulară. De asemenea – cum știm deja cu toții – hidratarea este un alt aspect extrem de important pe care nu trebuie să îl pierdem din vedere. Hidratarea zilnică trebuie obligatoriu corelată cu efortul fizic, dar și cu temperatura de afară!
Lasă timp organismului să se refacă
Odihna este o regulă fundamentală pe care toți cei care practică o activitate sportivă trebuie să o respecte. Nu te forța și nu exagera cu numărul de antrenamente pe săptămână. Corpul are nevoie de repaus pentru a se reface. În caz contrar, riști accidentări serioase care uneori pot afecta ireversibil integritatea articulațiilor. Uzurile repetate ce rezultă în urma efortului prelungit, fără pauză, pot duce în timp la apariția afecțiunilor degenerative articulare.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024