Cum sa ții post fără sa te îngrași? Sfaturi ca sa postești sănătos
Deși postul este considerat un obicei benefic atât pentru spirit, cât și pentru trup, există riscul ca la finalul acestuia să constați că ai acumulat câteva kilograme în plus. Dacă deja ai trecut printr-o astfel de experiență sau cunoști pe cineva care a pățit-o, probabil te întrebi cum să ții post fără să te îngrași, mai ales că ne aflăm într-o astfel de perioadă. Există mai multe răspunsuri pe care ți le vom prezenta în rândurile ce urmează, astfel că un prim pas ar fi să parcurgi acest articol.
14.11.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 53 secundeÎn cuprinsul său vei găsi un ghid complet despre cum să ții post fără să te îngrași și totodată despre cum să profiți de toate beneficiile sale pentru sănătate.
Cum să ții post fără să te îngrași – ce trebuie să știi înainte
Înainte de a te întreba cum să ții post fără să te îngrași, gândește-te dacă o astfel de cură este într-adevăr benefică pentru sănătatea ta. Spunem aceasta pentru că există anumite afecțiuni sau alte probleme temporare de sănătate în care postul nu este recomandat întrucât poate supune organismul unui stres suplimentar sau îl poate lipsi de substanțe nutritive de care are mare nevoie în situația respectivă. Dacă ai probleme de sănătate sau urmezi un anumit tratament, e recomandat să te consulți cu medicul în privința oportunității postului.
O altă recomandare despre cum să ții post fără să te îngrași se referă la calitatea alimentelor, dat fiind faptul că etichetarea unui produs ca fiind „de post” nu este neapărat o garanție a calității ingredientelor. Bazează-te în special pe alimente naturale și cât mai puțin procesate iar în cazul produselor achiziționate din magazine, studiază cu atenție lista de ingrediente de pe etichetă.
Cum să ții post fără să te îngrași – aspecte de care să ții cont
A sosit momentul să-ți oferim răspunsurile promise la întrebarea „cum să ții post fără să te îngrași?” și o vom face punctând aspectele esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pe durata postului.
Nu exagera cu mâncarea
Chiar dacă sunt considerate mai sănătoase, produsele de post conțin la rândul lor calorii, care dacă sunt consumate în exces nu sunt arse complet în organism și se transformă în țesut adipos, mai precis în grăsime. Așadar nu trebuie să faci excese nici în privința produselor de post, în ideea că sunt sănătoase și nu îngrașă pentru că ai putea avea surpriza să constați că acumulezi kilograme mai rapid decât o făceai când nu posteai. Ideal este să te menții la aportul caloric optim care este de circa 2.000 de calorii pe zi în cazul femeilor adulte și aproximativ 2.500 de calorii zilnic în cazul bărbaților.
Nu sări peste micul dejun
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar de acest fapt trebuie să ții cont și dacă te întrebi cum să ții post fără să te îngrași. Reluând ideea enunțată în paragraful anterior, dacă simți nevoia să mănânci pe săturate, cel mai potrivit moment este dimineața, pentru că îți încarci organismul cu resurse de energie pentru tot restul zilei și sunt mai puține șanse să rămâi cu calorii nearse care să se transforme în grăsime. Totodată, servirea micului dejun îți asigură o senzație prelungită de sațietate, astfel că la prânz vei mânca mai puțin și nu vei simți nevoia unor gustări între mese.
Evită carbohidrații simpli și grăsimile trans
Un răspuns la întrebarea „cum să ții post fără să te îngrași?” se referă și la calitatea alimentelor incluse in dietă, care nu întotdeauna sunt atât de sănătoase cum par la prima vedere. Spre exemplu, în meniul de post se pot găsi și produse precum pâinea albă, pastele și alte produse de panificație din făină rafinată, diferite dulciuri, orezul alb, margarina ca alternativă pentru unt sau șnițelele din soia cu făină și pesmet. Astfel de alimente nu se găsesc de obicei în dietele pentru slăbit și nici nu sunt recomandate în curele care promovează o alimentație sănătoasă, astfel că ar trebui să le eviți, chiar dacă sunt de post.
Aceasta pentru că produsele din făină rafinată și orezul alb conțin carbohidrați simpli care îngrașă ușor, la fel și dulciurile care conțin mult zahăr. Margarina și prăjelile – cum e cazul șnițelelor cu soia – conțin grăsimi trans care favorizează la rândul lor excesul ponderal și odată cu el creșterea nivelului de colesterol, iar acesta este principalul motiv pentru care trebuie excluse din meniul de post și nu numai.
Consumă alimente proaspete, bogate în nutrienți
Cele mai bune alimente de post sunt fructele și legumele, împreună cu verdețurile, consumate cât mai proaspete. Acestea au un aport caloric scăzut și conțin cantități importante de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Pe lângă beneficiile pentru sănătate pe care le aduc, fructele și legumele te ajută să dai jos din kilogramele în plus iar aceasta este o altă calitate ce le recomandă atât în post, cât și în dieta obișnuită.
O altă categorie de alimente pe care ți le recomandăm dacă vrei să afli cum să ții post fără să te îngrași sunt cerealele integrale, care conțin carbohidrați complecși și fibre. Carbohidrații complecși îți asigură constant energia necesară iar fibrele îmbunătățesc digestia și mențin senzația de sațietate.
Ai nevoie și de grăsimi nesaturate pe care le poți obține din surse precum avocado, uleiuri vegetale nuci și semințe – toate fiind alimente de post.
Fă mișcare
Postul nu impune niciun fel de restricții în ceea ce privește activitatea fizică, așa că nu trebuie să fie un pretext pentru a lenevi. Din contră, dacă vei avea o alimentație adecvată pe baza recomandărilor de mai sus, aceasta îți va oferi mai multă energie pe care o poți consuma făcând mai multă mișcare. Activitățile fizice, indiferent de forma lor, determin organismul să ardă mai multe calorii decât în mod obișnuit iar pentru aceasta apelează deseori și la rezervele de grăsime, pe care le topește. În același timp, activitățile fizice prestate în mod regulat accelerează metabolismul, și astfel procesul de ardere a caloriilor devine mai eficient, contribuind la procesul de slăbire și la menținerea unui indice de masă corporală normal.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024