Cum scapam de kilogramele in plus dupa concediu
Ne-am intors din vacanta destinsi, dar cu cateva kilograme in plus, si asta dupa ce in perioada de dinaintea concediului ne-am straduit sa obtinem silueta dorita prin diete de slabit drastice si exercitii fizice epuizante... Unii dintre noi poate s-au resemnat deja cu gandul ca vara s-a terminat, toamna se apropie si ne va fi destul de comod sa ascundem kilogramele in surplus sub hainele mai groase. Totusi, parca gandul la toate eforturile depuse pentru a arata si a ne simti bine nu ne da pace.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
4 minute, 11 secundeToti am observat la un moment dat faptul ca greutatea tinde sa fluctueze. Fie ca avem probleme cu greutatea sau nu, exista anumite momente in viata noastra cand putem observa cu usurinta o crestere sau scadere in greutate ce pare a fi independenta de regimul alimentar propriu. Un asemenea moment il constituie si perioada imediat premergatoare concediului, cand observam cu mirare ca ne-am ales cu surplus de kilograme. Fluctuatiile in greutate mai pot aparea si in functie de anotimp, dar sunt dependente intr-o mai mare sau mai mica masura si de evenimentele traite, de starea psihica in care ne aflam.
Majoritatea oamenilor iau in greutate toamna si iarna, slabind primavara si vara deoarece in sezonul cald suntem mai activi. Aceste schimbari se reflecta si in planul psihic, toamna simtindu-ne mai deprimati mai lenti si greoi, in timp ce in anotimpurile calde ne simtim automat mai optimisti, mai dornici de viata si mai activi.
Puterea motivatiei
Motivatia constituie de fapt impulsul de care avem nevoie in orice actiune pe care o intreprindem in viata de zi cu zi, inclusiv atunci cand ne propunem sa scapam de kilogramele in plus. Motivatia poate fi extrinseca, adica dependenta de factori externi. Acest tip de motivatie este deosebit de eficient pe termen scurt, dar la putin timp vom constata ca nu ne mai simtim capabili de a depune efortul necesar realizarii a ceea ce ne-am propus pentru ca motivele noastre nu sunt suficient de puternice.
Tipul optim de motivatie il constituie, insa, motivatia intrinseca. Motivele inceperii unei activitati sunt in acest caz interioare persoanei, rezultatele obtinute pe termen lung fiind mult mai bune.
Cum putem insa face pasul decisiv pentru a ne asigura de faptul ca motivatia noastra in demersul de a pierde kilogramele in plus acumulate dupa concediu este cea optima? Solutia, desi este greu de crezut, o reprezinta relaxarea si eliminarea pe cat posibil a factorului stres din viata noastra. Cum putem realiza acest deziderat vom descoperi impreuna in cativa pasi simplu de urmat.
Unde-i graba?
Cand vrem sa rezolvam ceva contra cronometru, devenim agitati. Dar stati putin si ganditi-va: cat timp castigati, de fapt, atunci cand va aflati intr-o goana continua? Cateva secunde, in cel mai bun caz – minute. In schimb, propria agitatie va saboteaza si va face sa pierdeti o gramada de timp. Din pricina grabei comiteti o serie de erori si trebuie sa va intoarceti, pentru a le corecta. Mai bine opriti-va din „alergatura”, incercati sa va linistiti si intrebati-va: “Pentru ce atata graba?”. Apoi apucati-va de treaba – calmi si concentrati.
Somnul de frumusete si nu numai
Si noptile odihnitoare sunt inamici redutabili ai stresului. Deoarece fiecare om are propriul sau ritm de somn, regula celor 8 ore nu trebuie privita ca un imperativ absolut, ci doar ca sugestie cu valoare orientativa. Mai importante decat durata efectiva a odihnei sunt cateva principii ce constituie, in opinia specialistilor, un fel de „igiena a somnului”. Cine isi face o obisnuinta din a merge la culcare mereu la acceasi ora isi programeaza ceasul biologic pentru o alternanta regulata a intervalelor de veghe si somn.
Exercitii fizice
Miscarea ajuta la eliminarea stresului – cu conditia sa va mobilizati efectiv si s-o practicati cu regularitate. Tine de preferintele personale daca veti dori sa faceti plimbari in pas sustinut, sa inotati ori sa mergeti la sala de fitness.
Sa nu folosim „trebuie”
Daca dorim sa controlam mai bine ceea ce ne streseaza, primul pas in acest sens va fi sa ne dam seama cu ce ganduri contribuim noi insine la propriul disconfort. O pondere mare revine de regula exigentelor prea mari fata de propria persoana. Ne lasam condusi de cuvantul „trebuie” – trebuie sa iasa totul bine, trebuie sa fiu iubit de toti etc. Aceia care inteleg ca un asemena mod transant de a vedea lucrurile agraveaza stresul in loc sa rezolve ceva, vor reusi sa isi recapete libertatea de actiune, scapand de imperativul cotidian „trebuie”.
Fara ganduri negative
In situatiile generatoare de stres apar frecvent ganduri negative, care nu fac altceva decat sa amplifice starea de panica si stres. Facem pronosticuri pesimiste generalizam, luam lucrurile prea personal. Daca va surprindeti cu un asemena gand, detasati-va imediat de el si focalizati-va asupra altor ganduri daca nu placute, macar neutre.
Daca vom reusi sa realizam macar o parte din aceste deziderate, vom fi mai relaxati si vom constata cu surprindere ca efortul necesar urmarii unei diete de slabit nu ni se mai pare atat de dificil, putand acum sa ne orientam optim motivatia pentru a slabi.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024