04.08.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 57 secundeAdoptarea unui stil de viață sănătos este un demers de durată, cu nenumărate provocări. De departe una dintre cele mai dificile este gestionarea chinuitoarelor pofte alimentare, în special, a celor de dulciuri. Lăsate la voia întâmplării, acestea îți pot anula eforturile și ruina toate planurile. Tocmai de aceea e bine să ai mereu la îndemână un „ac de cojocul lor”.
Consumul de zaharuri activează mecanismele cerebrale responsabile de starea de bine, stimulând secreția de serotonină și dopamină. Acesta este motivul pentru care dorința de a mânca dulciuri este atât de irezistibilă și ne pune voința la încercare atât de des. Pur și simplu, vrem să ne simțim bine, să amorțim diversele suferințe, supărări și anxietăți. Problema este că, dincolo de satisfacția imediată pe care ne-o asigură, carbohidrații în exces produc și efecte nedorite: suprimă sistemul imunitar, provoacă inflamație în corp, promovând apariția bolilor cronice, și, nu în ultimul rând, cauzează creșterea în greutate.
Alimente care astâmpără instantaneu pofta de dulce
O parte importantă a strategiei pentru controlul poftelor este identificarea factorilor cauzatori. De multe ori, stresul are o contribuție substanțială la apariția acestora, la fel și unele dezechilibre alimentare. Așadar, acordă atenție acestor aspecte, iar, între timp, pentru a face față mai ușor momentelor de criză, apelează cu încredere la ajutorul următoarelor alimente:
1. Avocado
Bogat în substanțe minerale, vitamina E și grăsimi mononesaturate, avocado asigură o gustare sănătoasă în orice moment al zilei. Îl poți consuma simplu, zdrobit, cu puține sare, piper și zeamă de lămâie sau inclus într-un smoothie verde, cu ou poșat la micul dejun sau ca ingredient-vedetă într-o salată. Indiferent de opțiune, își va face treaba fără greș.
2. Ulei de nucă de cocos
Înlocuirea zahărului cu grăsimi sănătoase poate ajuta la calmarea poftelor, oferind în același timp un super „boost” de energie. Substituirea poate face minuni pentru buna funcționare a creierului, dar și pentru sănătatea metabolică. Sarah Wilson, autoarea best-seller-ului „I Quit Sugar”, în traducere „Am renunțat la zahăr”, povestește că obișnuiește să consume una-două linguri de ulei de nucă de cocos după masă, pentru a-și păcăli pofta de dulce. Ea susține că acest truc se dovedește a fi foarte eficient în strunirea apetitului și nevoie de ceva dulce timp de patru până la cinci ore.
3. Nuci
Păstrarea unui pachețel cu o mână de migdale, caju, fistic sau nuci simple la îndemână reprezintă o modalitate excelentă de a evita consumul de alimente nesănătoase tentante. Nucile constituie o gustare perfectă, fiind surse generoase de acizi grași esențiali, proteine, dar și de magneziu, un minerale esențial al cărui deficit este adesea asociat cu nevoia de a mânca dulciuri. Mare atenție însă, evită nucile glazurate, cu sare sau alte arome, deoarece acestea vor stimula papilele gustative și vor intensifica poftele.
4. Morcov și țelină
Crocante și având un gust ușor dulceag, aceste rădăcinoase te pot scoate din impas atunci când te lovește tentația de a ronțăi biscuiți, covrigei sau napolitane. Marele lor avantaj este că au puține calorii, sunt pline de apă și au un conținut important de fibre solubile și insolubile, favorizând astfel scăderea nivelului zahărului din sânge, pe de o parte, și instalarea și menținerea senzației de sațietate, pe de altă parte.
5. Mere cu scorțișoară
Este un combo grozav, pe care te poți baza ori de câte ori ți se face poftă de prăjituri sau plăcinte. Dincolo de faptul că are o aromă apetisantă, care-ți convinge creierul să creadă că urmează să mănânci un desert savuros, scorțișoara mai are un super atu în confruntarea cu pofta de dulce. Există numeroase studii care i-au pus în evidență proprietățile antiglicemiante și rolul avut în prevenirea vârfurilor insulinice, care, în general, apar după consumul de produse cu mult zahăr și care au efectul pervers de a stârni apetitul. Așadar, când gândul începe să-ți fugă tot mai insistent către patiseria de la colț, taie rapid un măr felioare subțiri sau cubulețe și presară o linguriță de scorțișoară deasupra. Închide ochii și savurează pe îndelete… Îi vei face un mare serviciu atât siluetei, cât și sănătății!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024