Cum te vor ajuta câteva kilograme în plus
Când eram mai tânără și învățam să predau studenților formule de calcul al greutății ideale, ma enerva o chestiune: de fiecare dată exista mențiunea că pentru femei rezultatul trebuie înmulțit cu 0,9! Adică femeile trebuie să cântărească mai puțin, nu-i așa?! Ce supărător... Desigur, pentru asta există o explicație științifică sau chiar mai multe.
28.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeÎn primul rând, organismul feminin este „condus” de estrogeni, hormonii feminini. Ei fac ca procentul de grăsime din organismul femeilor să fie mai mare. Deci, dacă o femeie are aceeași înălțime și aceeași greutate ca un bărbat, în organismul ei procentul de grăsime este mai mare decât în cel al bărbatului, condus de hormoni androgeni.
Adipozitate ginoidă vs adipozitate androidă
Grăsimea din organismul femeilor este distribuită altfel decât cea din organismul bărbaților. De aici și termenul de „adipozitate ginoidă” (a femeii) și cel de „adipozitate androidă”(a bărbatului). Grăsimea ginoidă este localizata exact acolo unde te deranjează cel mai mult atunci când te uiți în oglindă sau când încerci să îți achiziționezi unul dintre articolele vestimentare aflate în trend, dar care pare destinat păpușii Barbie: în jurul șoldurilor și pe fese. Este bine însă să știi că, deși acest țesut adipos ți se pare inestetic, el te păzește până târziu în cursul vieții de boli cardiovasculare.
Adipozitatea masculină, concentrată mai ales în jurul taliei și pe abdomen, nu e formată din țesut adipos subcutanat, ci din țesut adipos perivisceral, care creează mari probleme. Studii recente arată că acest gen de țesut adipos este la originea temutului sindrom metabolic, manifestat prin dezechilibre ale lipidelor sangvine, ale toleranței la glucoză și prin hipertensiune arterială.
De ce femeile au nevoie de țesutul adipos
Antropologii au evaluat așezări omenești mai vechi sau mai noi și au tras o concluzie care se impune: încă din cele mai îndepărtate timpuri oamenii au avut de luptat cu foametea, cu malnutriția calorică, și asta chiar și în perioade în care calitatea alimentelor nu era scăzută. De exemplu, în perioada de vânător-culegător, oamenii beneficiau de o alimentație bogată în proteine de calitate, vitamine și minerale, dar se confruntau de multe ori cu insuficiență calorică. Probabil de aceea organismul s-a învățat să facă rezerve în perioadele de abundență, și aceasta cu atât mai mult în cazul femeilor aflate în perioadele de maximă fertilitate (15-45 de ani). De ce?! Pentru că atât în perioada de foamete, cât și în cea de abundentă era posibilă o sarcină, care trebuie să găsească în organismul feminin suficiente rezerve care să permită ducerea la termen a produsului de concepție, indiferent de disponibilitățile alimentare ale momentului.
Doctorul Jese Roth, de la Feinstein Institute for Medical Research din SUA, pretinde chiar că ar exista mutații la nivelul genelor cu apariția de „gene ale economiei” care fac exact ceea ce am descris anterior: depozitează grăsime pentru „zile negre”. Tind să îi dau dreptate, fie și numai pentru faptul că ele explică perfect efectul „yo-yo” al curelor de slăbire.
Grăsime pe coapse și șolduri?
Și aici există foarte multe ipoteze, dar una dintre ele a fost lansată de doi antropologi americani, în cartea „Why Women Need Fat”. Ei argumentează faptul că adipozitatea ginoidă arata partenerilor de sex opus că au „gene bune”, că sunt capabile să dea naștere unor copii cu greutate bună și cu mai mari șanse de supraviețuire. Mai mult, în grăsimea de pe coapse și fese se găsesc cantități sporite de acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat Omega-3. DHA este rar în natură, el se găsește în special în carnea de pește. Oamenii îl pot sintetiza cu un randament foarte mic, însă el este extrem de util în dezvoltarea intrauterină a copiilor, în formarea și maturizarea sistemului lor nervos, inclusiv a retinei. Se pare că femeile îl depozitează exact în țesutul adipos subcutanat localizat în părțile inferioare ale corpului și îl folosesc în timpul sarcinii din plin. În timp, el se epuizează și femeile își modifică silueta, pe măsură ce avansează în vârstă, „rotunjindu-se “ și în jurul taliei. Studii aflate încă la început asociază chiar indicele de inteligență al copiilor cu volumul adipozității ginoide, purtătoare de DHA.
Așadar, ori de câte ori silueta îți va da de furcă și te vei gândi să te supui la chinurile unei cure de slăbire, este bine să te gândești că țesutul adipos care face ca un costum de baie să nu îți vină foarte bine – conform canoanelor modei – este exact cel care te va ajuta să naști copii deștepți și sănătoși!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024