Cumpărături inteligente pentru slăbit. Cum să alegi alimente sănătoase când mergi la cumpărături?
Toată lumea este conștientă de faptul că dieta are un rol crucial în controlul greutății, fiind important să consumi anumite alimente și să le eviți pe altele pentru a scăpa de kilogramele în plus și a evita să le pui la loc. De altfel, în curele de slăbire contează mai mult calitatea alimentelor consumate decât cantitatea, iar în acest articol îți vom arăta cum să îți faci aprovizionarea cu astfel de alimente când mergi la cumpărături.
12.01.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 26 secundeFă-ți o listă de cumpărături înainte de a pleca de acasă
De multe ori este greu să reziști tentațiilor din magazine, mai ales când găsești niște reduceri ori promoții atractive sau anumite produse arată prea bine pentru a le lăsa pe raft. Astfel, se întâmplă frecvent să te întorci acasă cu mai multă mâncare decât ai avea nevoie, care trebuie consumată într-un anumit interval de timp pentru a nu se strica. Dincolo de cheltuiala în plus, astfel de situații îți pot zădărnici eforturile de a slăbi, de aceea e recomandat să cumperi doar strictul necesar.
O listă de cumpărături întocmită de acasă te poate ajuta în acest sens, pentru că te face să te concentrezi asupra alimentelor de care ai nevoie.
Nu pleca la cumpărături când îți este foame
Aceasta este o altă regulă care te ajută să cumperi mai multe alimente decât ar fi necesar și mai ales să le eviți pe cele care ar putea să îngrașe. Foamea face ca alimentele de pe rafturi să pară mai apetisante și mai irezistibile chiar și decât reducerile de care vorbeam mai devreme. De asemenea, foamea intensifică pofta de alimente grase, dulciuri și alte produse cu un conținut bogat de calorii, care vor ajunge astfel în coșul de cumpărături, deși nu sunt cea mai bună soluție pentru o dietă de slăbit.
Citește etichetele produselor
Știm că timpul tău e prețios și probabil nici nu ai răbdare să cercetezi ambalajul fiecărui produs, însă chiar este util să citești ce scrie pe etichete, pentru că acest obicei te ajută să alegi alimentele cele mai sănătoase. Pe etichete sunt trecute informațiile nutriționale precum și lista de ingrediente, iar astfel îți poți da ușor seama dacă un aliment conține prea multe calorii sau dacă include ingrediente care nu sunt foarte sănătoase și nici nu te ajută dacă vrei să slăbești.
Nu pleca acasă fără fructe și legume proaspete
Fructele și legumele constituie baza oricărei diete sănătoase, fiind recomandate și în curele de slăbire datorită conținutului scăzut de calorii și aportului bogat de vitamine, minerale și fibre dietetice. Petru a beneficia la maxim de toți acești nutrienți este recomandat ca fructele și legumele să fie consumate în stare proaspătă, cât mai puțin preparate termic. De aceea, în loc de compoturi sau conserve de legume este de preferat să cumperi produse vegetale proaspete și să le consumi crude pe cât posibil. Nu cumpăra cantități mari, pentru că își pot pierde prospețimea chiar dacă sunt păstrate la frigider, astfel că este mai eficient să te aprovizionezi mai des cu mai puțin.
Alege produsele bio
Știm că mulți evită rafturile cu produse bio din cauza prețurilor mai ridicate, însă costurile se justifică prin calitatea superioară a alimentelor din această gamă. Produsele bio nu conțin conservanți, coloranți și alți aditivi alimentari, iar ingredientele din care sunt preparate nu au fost supuse unor tratamente cu substanțe chimice. Astfel, produsele bio sunt mai sănătoase pentru că sunt 100% naturale, iar acesta constituie un motiv întemeiat pentru a le introduce în dietă.
Dacă este vorba de fructe, legume sau preparate din carne nici de această dată nu se recomand achiziția în cantități mari, pentru că sunt mai ușor perisabile datorită faptului că nu conțin conservanți sau alte substanțe care să le mențină aspectul proaspăt.
Evită semipreparatele
Chiar dacă necesită un efort minim să le prepari când ajungi acasă, produsele semipreparate nu fac parte din categoria alimentelor sănătoase și nici nu îți vor fi de mare ajutor dacă vrei să slăbești sau să te menții la greutatea optimă. Aceasta pentru că astfel de produse conțin cantități mari de conservanți și sare, menite să le păstreze aparența de prospețime cât mai mult timp. De asemenea, conținutul nutrițional este unul scăzut, spre deosebire de aportul caloric.
Nu cumpăra multă carne grasă
În general, carnea roșie este considerată carne grasă, iar sortimentele care se găsesc din abundență în magazinele de la noi sunt carnea de porc, vită și oaie. Carnea de acest tip conține cantități mari de grăsimi saturate, care contribuie la creșterea nivelului de colesterol și favorizează formarea de țesut adipos. De aceea, nu este recomandat consumul frecvent de carne roșie, incluzând aici și preparatele care au la bază un astfel de ingredient. Tot din același motiv nu trebuie să cumperi cantități mari de carne grasă, fiind suficiente 2-3 bucăți de câteva sute de grame, pentru a fi servite ocazional la o masă.
O alternativă mai sănătoasă o constituie carnea de pasăre, care este numită și carne albă și care conține o cantitate semnificativ mai redusă de grăsimi saturate, concentrate în special la nivelul pielii, ce poate fi înlăturată cu ușurință. De asemenea, în loc de carne grasă poți cumpăra pește sau fructe de mare, care nu conțin grăsimi saturate.
Nu rata produsele de sezon
Chiar dacă în prezent poți găsi pe tot parcursul anului fructe și legume proaspete în orice supermarket, cel mai sănătos este să le consumi atunci când este sezonul lor. Majoritatea celor comercializate în afara sezonului provin din import și au fost tratate cu diferite substanțe pentru a le menține prospețimea și aspectul care să te facă să crezi că tocmai au fost culese din grădină sau din seră.
În schimb, produsele de sezon sunt cu adevărat proaspete și mult mai sănătoase pentru consum iar de aceea trebuie să profiți la maxim în acea perioadă a anului. Primăvara este sezonul verdețurilor, în timp ce vara se coc fructele de pădure, cireșele, caisele, piersicile și căpșunele. Toamna este considerată sezonul legumelor și tot atunci se culeg strugurii, merele, prunele, gutuile și perele.
Alege lactatele degresate
Laptele și produsele lactate nu trebuie să lipsească nici ele din lista de cumpărături, însă trebuie să ții cont că și acestea conțin grăsimi saturate, despre care am arătat că sunt nocive în cantități mari. Din fericire există și de această dată o alternativă mai sănătoasă, reprezentată de laptele și lactatele degresate. Chiar și în această variantă, produse precum smântâna, untul sau cașcavalul conțin cantități mari de grăsime, motiv pentru care se recomandă să fie consumate în cantități mici.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024