Cuptorul cu microunde, periculos sau nu?
Ce diferente enorme sunt intre bucataria bunicii si bucataria unei femei moderne! Si ele nu se refera doar la stil, pentru ca multe dintre noi agreeaza atmosfera „retro” si isi amenajeaza bucatariile precum cele de acum cateva decenii. Nu, diferentele stau in aparatura care „populeaza” aceste bucatarii!
13.09.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 31 secundeBucataria de astazi este o uzina de prelucrare a alimentelor in miniatura, in care gasim aparate de diferite tipuri si compelxitati, menite a usura si a accelera posibilitatile de preparare a hranei. Mixere, cafetiere, prajitoare, friteuze, cuptoare… toate aceste ustensile, specifice initial industriei alimentare, au aterizat de ceva vreme si n casele oamenilor obisnuiti. Daca inaintasele noastre aveau ca activitate de baza pregatirea hranei, timpul dedicat acestei activitati fiind, de regula, aproape intreaga zi, lucrurile s-au schimbat radical atunci cand si femeile au inceput sa lucreze. Din acel moment, cu adevarat a fost necesar sa se schimbe ceva… si s-au schimbat chiar multe, de la simplificarea retetelor culinare, la acumularea de aparatura care sa ajute gospodina in travaliul zilnic de preparare a hranei. Dintre diferitele aparate ale bucatariei, unul din cele mai importante este cuptorul cu microunde.
Microunde si multe controverse
El nu este numai important, dar si controversat, chiar daca a intrat in uz curent din anii ’70 ai secolului XX. Tehnologia care sta la baza sa este complexa si cunoscuta inca de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa dimensiunile mari ale primelor aparate le-au facut imposibil de utilizat in mod individual de la inceput. Oamenii folosesc deja de ceva timp microundele in prepararea hranei si, in ciuda a ceea ce intalnim declarat ici si colo, nu au aparut nicun fel de efecte adverse. Altfel zis, tehnologia este cat se poate de sigura pentru sanatatea consumatorilor, cu conditia evidenta ca aparatul sa fie in buna stare de functionare.
Cum functioneaza
Expunerea la microunde a alimentelor nu le face radioactive, nu le saraceste in nutrienti, nu duce la aparitia de substante toxice. Incalzirea se produce pur si simplu prin antrenarea moleculelor intr-o miscare vibratorie care duce evident la ridicarea temperaturii in aliment. Cuptorul cu microunde permite prepararea alimentelor intr-un interval de timp foarte scurt, cel mai adesea de ordinul minutelor, ceea ce conserva multi nutrienti termolabili, cum sunt vitaminele hidrosolubile. Cu mentiunea ca ele pot trece in sosul ce va insoti preparatul, deci pentru a beneficia din plin de pe urma lor trebuie sa il consumam si pe acesta. Adio preparare ore in sir a carnii sau legumelor, la cuptorul cel mic putem face peste sau pui in cateva minute!
Atentie la micile dezavantaje
Dincolo de avantaje, insa, trebuie sa va atragem atentia ca exista si unele neajunsuri:
– Temperatura nu se ridica in mod uniform in aliment, ea fiind mai mica in punctele cu densitate mare (in nucleii grasi, cu multi carbohidrati sau in os). De aceea trebuie sa fim atenti ca preparatele din carne sa fie bine patrunse, indeosebi daca folosim carne cu os, pentru a fi siguri ca nu au scapat bacterii patogene in zonele insuficient tratate termic. Chiar daca produsul s-a facut, trebuie sa fim siguri ca nu mai exista zone „in sange” in interiorul sau.
– Microundele „usuca” alimentul, scotand in vas o parte din apa din compozitia sa. Pentru a nu deveni neplacut din punct de vedere organoleptic, trebuie sa avem grija sa folosim un capac care sa mentina o parte din apa in interior.
– Tehnologia microundelor nu permite aparitia de coji sau cruste. Daca din punct de vedere nutritional acesta este un lucru bun (crustele pot contine substante cancerigene sau pot bloca absorbtia de nutrienti utili), multi vor simti lipsa zonelor crocante din friptura, de exemplu. Solutia o reprezinta o scurta prelucrare ulterioara la cuptorul clasic. Unele cuptoare cu microunde sunt dotate si cu un sistem clasic de prelucrare termica, ce poate fi folosit succesiv prepararii, doar pentru obtinerea de cruste aurii.
Dincolo de avantajele sau dezavantajele sale, cuptorul cu microunde este un utilaj foarte util in bucatariile moderne. Si chiar daca ramanem la metodele clasice de gatit, il putem folosi pentru incalzirea mancarurilor gata preparate sau semipreparate, fara riscul de a arde mancarea sau a o face sa dobandeasca un gust neplacut.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024