Curling, sportul scotian cu 500 de ani de traditie
Olimpiadele de iarna sunt o perioada extraordinara pentru iubitorii sporturilor pe gheata sau zapada, printre care se numara si curlingul, o disciplina sportiva ce are o traditie veche de mai bine de 500 de ani. Nu putine sunt persoanele fascinate de spiritul acestui sport bazat pe respectul fata de adversari si pe credinta ca mai bine pierzi, decat sa castigi necinstit, asa ca ne-am hotarat sa aruncam si noi o privire in culise. Va invitam, pret de cateva minute, intr-o calatorie inedita!
01.11.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeAtestat pentru prima data in secolul 16, in special datorita picturilor artistului flamand Pieter Bruegel, curlingul se numara printre cele mai vechi sporturi din lume. Odinioara, era practicat pe Olimpiadele de iarna sunt o perioada extraordinara pentru iubitorii sporturilor pe gheata sau zapada, printre care se numara si curlingul, o disciplina sportiva ce are o traditie veche de mai bine de 500 de ani. Nu putine sunt persoanele fascinate de spiritul acestui sport bazat pe respectul fata de adversari si pe credinta ca mai bine pierzi, decat sa castigi necinstit, asa ca ne-am hotarat sa aruncam si noi o privire in culise. Va invitam, pret de cateva minute, intr-o calatorie inedita!
iazurile inghetate din Scotia, fiind adoptat si in SUA, odata cu sosirea emigrantilor. Cu timpul, a castigat popularitate in toata lumea, au fost infiintate numeroase cluburi dedicate si a devenit disciplina sportiva in cadrul Olimpiadelor de Iarna. Mai nou, curlingul a fost introdus si in Romania si, daca lucrurile merg conform planurilor lui Allen Coliban, unul dintre romanii impatimiti ai acestui sport, poate tara noastra va fi reprezentata la Jocurile Olimpice de Iarna din 2014 si in cadrul acestei discipline.
Allen Coliban: „Oricine poate practica acest sport la nivel de agrement.”
Ce inseamna curling, pe scurt
Sportul este practicat pe gheata, iar doua echipe de cate patru oameni incearca, pe rand, sa directioneze o piatra de fix 19,96 kg catre o serie de cercuri concentrice. Ideea e ca echipa sa aduca piatra cat mai aproape de mijlocul cercurilor si sa adune puncte. Doi dintre membrii echipei au cate un instrument cu care netezesc gheata pe care urmeaza sa alunece piatra, pentru a-i influenta traiectoria si viteza. Piatra are dimensiuni bine stabilite si este facuta dintr-un granit special, ce se gaseste doar in Marea Britanie. In ciuda simplitatii aparente a acestui sport, curlerii de performanta sunt sportivi bine antrenati care trebuie sa fie in forma maxima, atat fizic, cat si psihic.
Interviu: Allen Coliban, Presedinte al Federatiei Romane de Curling
Slab sau Gras: Cum ai inceput sa practici curling?
Allen Coliban: Povestea a inceput haios. Am crescut intr-o familie in care toata lumea e orientata catre performanta in sport, bunicul meu fiind olimpic la schi. Inca de mic, mi-am dorit sa fac si eu performanta si am incercat mai multe sporturi, printre care schi si adventure racing, un sport de super anduranta. Tot urmaream competitiile de curling la televizor si, intr-o seara, am sunat un prieten si l-am intrebat daca vrea sa participam la Olimpiade, la curling. Pentru ca in Romania nu exista, am inceput sa-l practic in Ungaria, unde era cel mai aproape si m-am indragostit de acest sport. Mi-a placut atat de mult incat m-am hotarat sa-l dezvolt si in Romania, asa ca am infiintat Federatia Romana de Curling, afiliata oficial la Federatia Mondiala de Curling si am introdus aceasta disciplina in mai multe cluburi sportive.
Slab sau Gras: Ce planuri ai pentru viitorul acestui sport in Romania?
Allen Coliban: In prezent, incerc sa dezvolt un program de performanta si sa infiintez echipe nationale de fete si baieti, care sa participe la competitii europene, mondiale si la Olimpiade. Vreau sa recrutez cat mai multi tineri, insa oricine, indiferent de varsta, poate practica acest sport la nivel de agrement.
Slab sau Gras: Ai nevoie de o conditie fizica buna pentru curling?
Allen Coliban: Campionii la curling fac ore de fitness in fiecare zi, pentru ca anumiti muschi sunt suprasolicitati in timpul antrenamentelor lungi, dar pentru a te juca si a-ti placea, nu e nevoie de o anumita conditie fizica. Sunt familii intregi, cu mai multe generatii de varsta, care participa la competitii amicale. De asemenea, curlingul este dezvoltat si pentru paralimpici, dar si pentru persoanele foarte inaintate in varsta.
Slab sau Gras: Unde poate fi practicat curlingul in Romania?
Allen Coliban: De doua ori pe saptamana, miercurea si sambata, au loc antrenamente accesibile pentru toata lumea la Patinoarul Olimpic din Brasov, unde se asigura si echipamentul. In Bucuresti, daca se aduna 4-6 prieteni, vine un instructor pentru antrenamente, insa nu avem un program regulat. Persoanele interesate ne pot contacta prin intermediul site-ului www.curling-romania.com.
Raluca Baciu
Poze publicate cu acordul Federatiei Mondiale de Curling
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024