Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
Dacă îți dorești o carieră în poliție și vei susține un examen la Academia de Poliție sau la una din școlile de agenți de poliție, probabil știi că un criteriu foarte important este să fii într-o formă fizică excelentă. Proba sportivă eliminatorie presupune completarea unui traseu utilitar aplicativ într-un anumit timp și aceasta s-a dovedit întotdeauna un “hop” greu de trecut pentru mulți candidați.
22.09.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeAm stat de vorbă cu Iulian Dinu, instructor și psiholog sportiv care, de-a lungul timpului, a pregătit mulți tineri care au susținut astfel de examene. Recent, a creat un concept special de antrenament care promite să-i ajute pe viitorii candidați să obțină abilitățile fizice necesare pentru a trece cu brio de proba fizică.
Salut Iulian, cum ți-a venit ideea unui astfel de concept de antrenament?
Iulian Dinu: Antrenez candidați la Politie de câțiva ani, dar în ultimul timp a existat o creștere a cererii pentru această pregătire specifică din partea tinerilor care vor să devină polițiști. Proba sportivă nu este ușoară deloc și necesită o pregătire sportivă riguroasă și îndelungată.
Ce conține programul de antrenament?
Iulian Dinu: Înainte de a începe fiecare candidat va beneficia de o evaluare motrică și somato-funcțională, de un test de rezistență și de unul de forța. Apoi, împreună cu candidatul vom trasa un program de alimentație corectă, personalizat, pentru a putea susține efortul și dezvoltarea musculară. Pregătirea fizică va testa și va îmbunătăți toate abilitățile fizice – viteza, forța, rezistența, echilibrul, flexibilitatea etc. Antrenamentele vor include alergare, sprinturi, exerciții cu greutăți, exerciții care dezvoltă agilitatea. Totodată, în sala de sport în care ne antrenăm, dispunem de o replică fidelă a traseului care trebuie parcurs la examen.
Care este specificul traseului? Ce include acesta?
Iulian Dinu: Traseul utilitar aplicativ măsoară 400 de metri și este format din 12 elemente care măsoară forța, rezistența, echilibrul și detenta fiecărui participant. Acest traseu practic verifică toate aptitudinile sportive ale unui viitor polițist. Acesta trebuie să poată să sară peste obstacole, să aibă viteză și rezistență în alergare și să aibă forță cât să transporte o persoană cu o greutate de peste 60 kg.
Care sunt cele mai dificile părți ale traseului?
Iulian Dinu: Toate elementele din traseu sunt dificile, dacă nu te antrenezi specific. Printre cele mai dificile se numără săritura în lungime, săritura la capră și detenta pe verticală.
Cu cât timp înainte de examen recomanzi să se înceapă pregătirea fizică specifică?
Iulian Dinu: Pregătirea specifică consider că trebuie începută din timp. Un minimum de 9-12 luni aș putea spune că oferă o “șansă” de 99% pentru calificativul ADMIS la proba sportivă.
Ce altceva ar trebui să mai facă viitorii candidați pentru a fi în formă maximă la proba sportivă?
Iulian Dinu: Un Program de antrenament complet conține mai multe elemente:
- antrenamente de forță
- antrenamente de rezistență (alergare)
- antrenamente de stretching și mobilitate
- antrenamente pe elementele traseului
- ședințe de coaching și de motivație
- un plan de nutriție adecvat
- odihnă (7-8 h/ pe noapte )
- recuperare post efort.
Succes tuturor!
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024