De ce antrenamentul pare uneori mai greu?
Te-ai mobilizat, ai inceput sa mergi constant la sala si culegi deja roadele exercitiilor fizice – te simti mai energic, mai bine dispus si, efectiv, iti place sa faci miscare. Dar ce te faci atunci cand sedinta de antrenament obisnuita pare ca nu se mai termina, iar mersul pe banda devine o corvoada? Iti explicam motivele pentru care antrenamentul iti pare, uneori, mai dificil!
11.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeAfla de ce uneori antrenamentul pare mai greu si cum poti sa depasesti momentele in care nu mai poti continua.
Este normal ca in unele zile sa ai nevoie de o extra-portie de motivatie pentru a te mobiliza sa faci miscare, dar daca simti ca tragi de tine pe tot parcursul antrenamentului trebuie sa iei masuri. Exista mai multe variante: ori nu iti place antrenamentul (sau nu este adaptat necesitatilor tale!), ori te confrunti cu una dintre urmatoarele cauze. In functie de cauza, poti face schimbari, pentru a te bucura de antrenament in fiecare clipa!
Esti deshidratat
Atunci cand faci miscare, transpiri mai mult si ai nevoie sa-ti suplimentezi organismul cu apa. Simplu, nu? Dar daca vrei sa bei un pic de apa si te trezesti ca dai pe gat tot paharul, probabil esti deshidratat! Si cel mai mic nivel de deshidratare te face sa te simti lipsit de energie, asa ca asigura-te ca ai rezervele de H2O pline inainte de a face miscare. Pentru un gust mai bun, adauga putin suc de lamaie, capsuni zdrobite sau menta proaspata.
Ai mancat cam multi carbohidrati
Daca faci exces de dulciuri sau, in general, de zahar sau alti carbohidrati rapizi inainte de antrenament, cu siguranta te vei simti slabit! Chiar daca pe moment te simti mai energic, in timpul antrenamentului s-ar putea sa ai o cadere brusca a glicemiei, ceea ce se va traduce printr-o scadere rapida a nivelului de energie. Alege mai bine proteine sau carbohidrati lenti, cu 1-2 ore inainte de antrenament. Daca totusi ti-e pofta de ceva dulce, in cofetariile Candy Cat din Bucuresti sau online, pe www.candycat.ro, gasesti deserturi dietetice indulcite cu xylitol, cu indice glicemic foarte scazut.
Suferi de sindromul premenstrual
PMS-ul iti poate da dureri de cap (la propriu si la figurat!), dar si fluctuatii ale nivelului de energie, mici episoade depresive sau tendinta de a te stresa mai mult ca de obicei. Cu una, doua saptamani inainte de ciclul menstrual, poti incepe sa experimentezi unul sau mai multe dintre aceste simptome, insa le poti combate printr-un stil de viata sanatos. Evita consumul de zahar, ia mai multe mese mici de-a lungul zilei si, daca medicul tau de familie este de acord, ia suplimente de magneziu si vitamina B6.
Urmezi un tratament medicamentos
Unele tratamente medicamentoase (cu OTC-uri sau medicamente cu prescriptie) iti pot da o stare de moleseala si slabiciune, iar multe dintre ele sunt mai comune decat iti inchipui. De exemplu, unele antihistaminice prescrise in alergii si raceli iti pot influenta nivelul de energie; medicamentele impotriva anxietatii, durerii si antidepresivele au acelasi efect asupra ta, de aceea poti intreba medicul sau farmacistul despre alternative la fel de eficiente, dar care sa nu aiba acest efect secundar.
* Daca nu te regasesti in niciuna dintre cauzele de mai sus, este posibil sa fie nevoie sa mergi la medic, pentru a exclude posibilitatea de a suferi de sindromul oboselii cronice.
Raluca Baciu
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024