De ce ar trebui să consumi grapefruit zilnic? 7 beneficii pentru sănătate
Grapefruitul face parte din familia citricelor, fiind un fruct hibrid rezultat în urma încrucișării dintre portocale și fructele de pomelo. Originea sa este în insulele Barbados, unde a apărut întâmplător prin această încrucișare în secolul al XVIII-lea, iar la ora actuală grapefruitul a deveni un fruct popular în întreaga lume, atât datorită gustului specific dar și numeroaselor beneficii cu care este asociat.
15.10.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 27 secundeCele mai cunoscute sortimente de grapefruit sunt cel alb, cel roz și cel roșu care se diferențiază ușor prin gust și aromă însă aduc aceleași beneficii pentru sănătate întrucât substanțele naturale pe care le conțin sunt în mare aceleași.
Dacă ai nevoie de o motivație în plus pentru a consuma grapefruit mai des decât o făceai până acum îți prezentăm 7 din cele mai importante beneficii asociate cu acest fruct, împreună cu alte informații bine de știut.
Grapefruit – scurt istoric
Mult timp, despre grapefruit s-a crezut că este o varietate de pomelo, având un aspect foarte asemănător cu acest fruct dar fiind de dimensiuni mai mici. Această confuzie se datora faptului că încrucișarea dintre pomelo și portocală în urmă căreia a părut grapefruitul a fost una accidentală. Mult mai târziu, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, s-a constatat că între pomelo și grapefruit există totuși niște deosebiri, astfel că acesta din urmă a primit denumirea științifică de Citrus paradisi pentru a-l diferenția de Citrus maxima sau Citrus grandi așa cum este numit pomelo.
Cea mai mare popularitate a cunoscut-o însă un secol mai târziu, prin anii ’70 când cura de slăbire cu grapefruit devenise un adevărat trend. Cu această ocazie, oamenii au devenit tot mai conștienți și de alte beneficii asociate cu consumul de grapefruit pe care le poți afla și tu dacă vei parcurge acest articol până la final.
Grapefruit – proprietăți și valori nutriționale
La prima vedere, despre grapefruit se poate spune că este un fruct de dimensiuni mari însă raportat la dimensiunea unui pomelo, corect este să îl catalogăm ca unul mediu, care poate ajunge la o greutate de 300 de grame sau chiar mai mult. Gustul este acrișor-amărui și ușor dulceag cu o aromă specifică, iar pulpa conține cantități importante de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, cărora li se datorează principalele beneficii pentru sănătate.
În privința valorilor nutriționale, 100 de grame de grapefruit conțin 32 de calorii, 8,1 grame de carbohidrați, 0,6 grame de proteine, 0,1 grame de lipide și 1,1 grame de fibre.
Mai trebuie spus că grapefruitul este o sursă bogată de vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B și vitamina E la care se adaugă minerale precum calciul, fierul magneziul, potasiul, manganul, fosforul și zincul.
Grapefruit – beneficii esențiale
Așa cum am promis, continuăm cu lista de beneficii asociate consumului de grapefruit datorate conținutului ridicat de vitamine și minerale dar și celorlalte substanțe naturale din compoziția fructului.
1.Scăderea în greutate
Spuneam că popularitatea acestui fruct își are originile într-o cură de slăbire cu grapefruit în vogă acum o jumătate de secol, așa că era firesc să începem lista de beneficii cu acest detaliu. În ciuda dimensiunii și greutății un grapefruit conține puține calorii, astfel că nu trebuie să își faci griji că vei acumula ceva în plus peste kilogramele pe care vrei să le dai jos. În schimb, este hrănitor datorită conținutului ridicat de nutrienți esențiali, are un aport sporit de fibre care încetinesc digestia și astfel mențin senzația de sațietate, determinându-te să mănânci mai puțin fără să te înfometezi.
2.Întărirea imunității
În general, toate citricele sunt renumite pentru că aduc beneficii sistemului imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C. Și despre grapefruit se poate spune același lucru întrucât face parte din aceeași categorie, iar pe lângă cantitatea mare de vitamina C conține și vitamina A, care este le fel de importantă în ceea ce privește imunitatea.
Mai precis, vitamina C este implicată în producerea de celule imunitare și în reglarea funcțiilor acestora, în timp ce vitamina A stimulează producția acestor celule, asigură buna funcționare a mucoaselor care constituie o barieră în calea agenților patogeni și totodată este implicată în procesul de regenerare a țesuturilor.
3.Reducerea stresului oxidativ
Vitaminele despre care am vorbit mai devreme împreună cu vitamina E și alte substanțe antioxidante conținute de grapefruit protejează celulele împotriva unor compuși chimici nocivi prezenți în organism, care pot cauza o serie de boli cronice și alte probleme de sănătate. Este vorba de radicalii liberi, care au o structură instabilă și de aceea reacționează ușor cu celulele și alte molecule din organism, pentru a-și echilibra sarcina electrică. În urma unor astfel de reacții, celulele primesc sau donează un electron, ceea ce înseamnă că li se modifică structura și funcționalitatea. Procesul se numește stres oxidativ și este nociv pentru sănătate prin prisma problemelor pe care le poate cauza. Consumul de grapefruit poate reduce stresul oxidativ datorită substanțelor antioxidante pe care acest fruct le conține. Acestea reacționează rapid cu radicalii liberi înainte să ajungă la celule și astfel îi neutralizează prin echilibrarea sarcinii electrice, anulând afectele nocive pe care le pot avea.
4.Menținerea sănătății pielii
Îmbătrânirea prematură a pielii manifestată prin apariția ridurilor, a petelor cutanate, deshidratare, pierderea elasticității și rezistentei se datorează în bună măsură tot stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi rezultați în special din acțiunea razelor solare asupra țesutului cutanat. Astfel, consumul de grapefruit poate avea benefici și în plan estetic, menținând aspectul plăcut al pielii dar și sănătatea acesteia prin efectul antioxidant.
În același timp, vitamina C își aduce o contribuție importată și la formarea colagenului, care este o proteină din structura tuturor țesuturilor, inclusiv a pielii – cel mai mare organ al corpului omenesc. Datorită colagenului, pielea dobândește elasticitate și rezistență, iar consumul de grapefruit poate fi benefic în acest sens.
5.Îmbunătățirea digestiei
Grapefruitul este și o bună sursă de fibre care, deși nu au valoare nutritivă, joacă un rol important în procesul de digestie. Astfel, fibrele solubile se dizolvă în tractul digestiv și formează o soluție gelatinoasă care se depune pe interiorul intestinelor. Aceasta acționează ca un lubrifiant facilitând tranzitul intestinal și totodată hrănește bacteriile probiotice din intestine, care sunt esențiale în procesul de digestie. Există și fibre insolubile care nu se digeră și astfel dau volum materiilor fecale, facilitând alunecarea acestora prin tractul intestinal și prevenind constipația.
6.Protejarea sănătății inimii
Consumul de grapefruit contribuie într-o anumită măsură și la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) cunoscut ca unul din principali factori de risc în apariția afecțiunilor cardiace și a evenimentelor cardiovasculare precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Acea substanță gelatinoasă formată de fibrele solubile în intestine încetinește absorbția grăsimilor saturate din care se formează colesterolul rău și chiar reține o parte din aceste grăsimi care sunt apoi eliminate pe cale naturală. În privința colesterolului rău care ajunge în sânge și se depune în vasele sanguine favorizând apariția hipertensiunii arteriale și a tuturor problemelor asociate, grapefruitul acționează prin intermediul substanțelor antioxidante pe care le conține. Acestea previn stresul oxidativ pe care radicalii liberi îl exercită și asupra moleculelor de colesterol, făcând-le mai aderente și favorizând acumularea lor în vasele de sânge. Astfel, colesterolul LDL care nu este expus stresului oxidativ este eliminat treptat din sânge prin intermediul ficatului, în loc să se depună vasele sanguine și să le îngusteze.
7.Reducerea riscului diabetului zaharat de tip 2
Încheiem lista de beneficii ale consumului de grapefruit cu rolul pe care acest fruct îl are în prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Această afecțiune apare pe fondul unui nivel ridicat al glicemiei, adică al cantității de glucoză din sânge. Grapefruitul conține o doză redusă de zaharuri care nu influențează în mod radical glicemia, iar datorită fibrelor solubile care se dizolvă în tractul digestiv încetinește absorbția carbohidraților simpli, care eliberează rapid o cantitate mare de glucoză în sânge.
De asemenea, s-a mai constatat că substanțele din grapefruit reduc rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că favorizează absorbția glucozei din sânge în celule – proces intermediat de acest hormon secretat de pancreas, care acționează asupra unor receptori de la nivelul membranei celulare.
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024