De ce avem nevoie de probiotice și prebiotice?
Probioticele și prebioticele conlucrează pentru susținerea microbiomului - ecosistemul format din bilioane de bacterii din corpul nostru, care îl ajută să funcționeze normal.
19.01.2022
Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secundeProbioticele sunt bacterii bune care trăiesc în intestine. Ele ajută în diferite moduri: descompun și digeră hrana, susțin o stare de sănătate generală bună a intestinelor, asigură funcționarea normală a sistemului imunitar. Acestea influențează inclusiv modul în care gândim și ne simțim. Bacteriile intestinale pot îmbunătăți producția și reglarea hormonilor precum insulina și leptina. Acționează și ca neurotransmițători precum dopamina (hormonul plăcerii) și GABA (calmant).
Prebioticele sunt, în schimb, hrană pentru bacteriile bune. Provin din fibre nedigerabile care se află în unele alimente vegetale. Având denumiri precum oligozaharide, galactoligozaharide și inulină, acestea stimulează creșterea și activitatea bacteriilor bune (a probioticelor).
Această relație este una sinergică. Fără prebiotice, combustibilul probioticelor, bacteriile bune nu ar putea să existe, lăsându-ne vulnerabili la multe probleme, precum fisurile intestinale, un sistem imunitar slăbit și constipație. Iar fără probiotice, prebioticele nu ar valora mare lucru pentru intestine.
Ce fac probioticele pentru noi?
Câteva dintre beneficiile probioticelor descoperite de cercetători sunt:
Îmbunătățirea stării de sănătate a intestinelor. Este cunoscut faptul că probioticele sunt bune pentru digestie, reglarea și reducerea diareei. Probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii inflamatorii intestinale, ale sindromului de intestin iritabil, bolii Leśniowski-Crohn (boală autoimună) și a infecțiilor tractului urinar.
Îmbunătățirea sistemului imunitar. S-a demonstrat că probioticele stimulează sistemul imunitar împotriva unor serii de invadatori. Cu un intestin populat de bacterii sănătoase, suntem protejați împotriva bacteriilor rele, cum ar fi dezvoltarea dezechilibrată de drojdii, ciuperci și virusuri.
Prevenirea și tratamentul diareei. S-a demonstrat că probioticele pot reduce severitatea și durata diareei infecțioase. Alte studii au arătat că probioticele pot reduce și riscul de diaree asociat cu utilizarea antibioticelor.
Dar prebioticele?
Pe lângă faptul că servesc drept hrană pentru probiotice, susțin sănătatea intestinelor și stimulează sistemul imunitar, prebioticele au beneficii suplimentare:
- creșterea absorbției mineralelor, posibile proprietăți antiinflamatoare și alte acțiuni care susțin imunitatea;
- contribuie la menținerea nivelului adecvat de zahăr în sânge;
- sprijin pentru pierderea în greutate;
- îmbunătățesc sănătatea oaselor.
Suplimentele alimentare
Cele mai folosite specii de bacterii în suplimentele probiotice disponibile în farmacii sunt Lactobacillus sau Bifidobacterium. Bacteriile sunt, de obicei, liofilizate (dar rămân vii); după administrarea suplimentului, se încălzesc în sistemul digestiv și devin pe deplin active. Consumul unei varietăți de produse probiotice vă va ajuta să obțineți cele mai multe beneficii și un număr important de tulpini probiotice.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024