De ce dupa post ne ingrasam rapid
Ingrasarea rapida dupa post nu se datoreaza exclusiv reinceperii consumului de proteine si dulciuri, asa cum se credea.
13.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secunde
Studiile recente efectuate de catre cercetatorii italieni au dovedit ca organismul uman, privat de produse de origine animala pe o perioada mai lunga de timp, dezvolta o serie de mecanisme care pot duce la îngrasare.
Cresterea apetitului
Fiziologii italieni de la Univ. Perugia au demonstrat ca reînceperea brusca a consumului de proteine animale creste apetitul alimentar in majoritatea cazurilor. Aceasta crestere a apetitului conduce la antrenarea tuturor functiilor tubului digestiv si a glandelor anexe, în special a pancreasului. Ca urmare, creste sensibil de mult viteza de secretie a sucurilor digestive, favorizand o desfacere mai eficace a nutrientilor în substante simple, hranitoare. Totodata, creste si eficienta chimica a enzimelor digestive care desfac moleculele de zaharuri si de grasimi în molecule mici, ce patrund în sange. Consecinta? Obtinerea din acelasi volum de alimente a unei mai mari cantitati de substante nutritive ce pot fi absorbite.
Altfel spus, în primele 10 zile dupa terminarea postului, chiar daca am consuma cantitati mici de alimente, acestea se digera aproape complet si, deseori, surplusul de nutrienti se depune foarte repede – sub forma de rezerve de grasimi – în hipoderm (stratul de sub piele). Acest lucru se petrece la toti cei care au un apetit alimentar foarte crescut dupa încetarea postului. Pentru a elimina acest inconvenient, care duce la îngrasare rapida, se recomanda blocarea apetitului alimentar prin mancaruri extrem de condimentate sau consumul moderat de citrice dulci înaintea mesei principale.
Reducerea unor efecte ale hormonilor tiroidieni
Dupa terminarea zilelor de post, mai ales iarna, glanda tiroida va suferi un usor dezechilibru temporar. La unele persoane creste foarte mult secretia de hormoni, ceea ce ar conduce la slabire, deoarece tiroida stimuleaza arderile din organism. În realitate, în zilele de dupa post lucrurile nu stau chiar asa. În conditiile unui organism cu unele carente proteice datorate restrictiilor impuse de post, o mare parte dintre celelalte refuza sa raspunda la activarea hormonilor tiroidieni, refuzand sa arda culorile din grasimile proprii.
Mai mult decat atat, Dr. Ronsen D.L. de la Univ. Ohio a dovedit ca tocmai hormonii tiroidieni în exces pot fi responsabili de acumularea de grasimi în celulele grase de sub piele. Efectul comenzii inverse al hormonilor care îngrasa nu a fost înca elucidat. Acest efect poate fi demonstrat la persoanele care tin posturi lungi si reiau brusc alimentatia proteinica animala. Pentru a evita acest fenomen, se recomanda ca dupa încetarea postului sa se consume ponderat proteine animale. Aceasta nu înseamna ca tocmai în noaptea de Craciun sa nu ne bucuram de bunatati pe saturate. Important este ca în urmatoarele zile sa nu se consume preponderent carne în cantitati mai mari de 350 g pe zi.
Cresterea secretiei unor hormoni sexuali
Endocrinologii americani au observat ca trecerea brusca de la nivel zero de consum proteic la un consum crescut de carne deregleaza functiile glandelor corticosuprarenale. Ca urmare, se secreta în exces unii hormoni steroizi asemanatori hormonilor sexuali masculini. Consecinta este cresterea rapida în greutate, chiar daca nu consumam decat 200 g carne pe zi. Pentru a reduce intensitatea acestui proces, se recomanda un consum mai crescut de lichide înainte de mesele principale.
cercetator Academia Romana
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024