De ce este bine să mâncăm mai puțină carne
Alimentația echilibrată este primul pas către un organism sănătos. Varietatea de produse existente în comerț, deși extrem de atrăgătoare, ne poate pune de multe ori în dificultate. Dar care este cea mai bună alegere atunci când dorim să mâncăm sănătos? Carnea este printre cele mai consistente alimente datorită conținutului în proteine de origine animală cu înaltă valoare biologică.
30.09.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeChiar și așa, planul de prevenție a celor mai răspândite afecțiuni (boli cardiovasculare, cancer) constă în moderație. În cele ce urmează dorim să vă prezentăm patru dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să consumați mai puțină carne.
Un sistem cardiovascular mai sănătos
Numeroase studii în domeniul alimentației au demonstrat faptul că un consum ridicat de carne duce la apariția problemelor cardiovasculare. Mai mult decât atât, cei care au o alimentație bazată pe produse vegetale au un risc mai mic de a dezvolta infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Evitând consumul exagerat de carne roșie și mezeluri, organismul nu va mai trebui să proceseze și să stocheze grăsimile nesănătoase. Într-o săptămână pot fi consumate 3-4 porții de carne slabă de tipul celei de pui, curcan sau pește. În plus, profilul lipidic (colesterol, trigliceride) al celor care vor reduce cantitatea de carne va putea fi ținut în limite normale.
Scăderea în greutate
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului nostru. Persoanele cu un indice de masă corporală peste limita normală au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și boli metabolice cu un grad ridicat de mortalitate și morbiditate. Cercetătorii în domeniul nutriției atrag atenția asupra faptului că majoritatea persoanelor a căror alimentație este bazată în principal pe produse vegetale prezintă un indice de masă corporală în limite normale, spre deosebire de cei care consumă preponderent carne. Obezitatea abdominală este un criteriu important în diagnosticul sindromului metabolic. În plus, cei care prezintă un procent ridicat de grăsime la nivelul abdomenului au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, care pot fi evitate dacă se fac schimbări majore în alimentație.
Prevenirea cancerului
După cum aminteam anterior, cei care consumă carne la fiecare masă pot avea probleme cu kilogramele în plus. Obezitatea este un factor care întreține procesele inflamatorii din organism, acestea fiind la rândul lor implicate în dezvoltarea cancerului. În plus, un regim alimentar bogat în produse pe bază de carne, mai ales procesată, a fost implicat în creșterea riscului de apariție a cancerului colorectal. Astfel, specialiștii în nutriție recomandă evitarea consumului zilnic al produselor pe bază de carne cu incorporarea în dietă a legumelor și fructelor, acestea aducând o cantitate suficientă de fibre pentru a proteja tractul gastrointestinal împotriva apariției proceselor neoplazice.
Protejarea mediului înconjurător
Industria producătoare de carne este unul dintre cei mai importanți factori poluanți ai planetei prin emisia de noxe. Mai mult decât atât, există o pierdere enormă de apă în procesul susținerii fermelor care cresc animale pentru carne. Având în vedere aceste lucruri, credem că este importantă conștientizarea efectului nociv pe care industria producătoare de carne îl poate avea asupra planetei și, implicit, asupra individului. Contribuția fiecăruia prin reducerea consumului de carne poate să aibă un impact pozitiv asupra mediului.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024