De ce frantuzoaicele nu se ingrasa?
O dieta care permite ciocolata, branza si vinul, iar caloriile nu se numara? Da, exista! Este secretul frantuzoaicelor, care nu se ingrasa, desi se rasfata cu meniuri gourmet. Tot mai multe voci promoveaza dieta frantuzeazsca, pentru beneficiile ei asupra sanatatii si siluetei. Cuvantul cheie este moderatia. Este permis cate putin din toate, atata timp cat ingredientele sunt de acalitate.
15.09.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeAfla care sunt secretele siluetelor frantuzoaicelor!
Hidratarea de la prima ora
Apa este nelipsita de pe noptiera frantuzoaicelor. Ele isi termina ziua band un pahar cu apa si o incep in acelasi mod. Spre deosebire de sucuri, apa nu contine calorii, nici zahar. De asemenea, este litera de lege sa mananci trei mese pe zi. Dimineata paine prajita (prajita este mai usor de digerat), o lingurita mica de unt, gustoasa si net superioara calitativ margarinei, un pahar mare cu lapte sau cu iaurt, plus cafea, acesta este micul dejun frantuzesc tipic. Savureaza-l cu cea mai mare placere, fara sa te gandesti la calorii. Si tine minte, cafeaua se bea doar dimineata. Altfel, te deshidrateaza si iti poate induce o falsa senzatie de foame, cand, de fapt, suferi de sete.
Supe de 2 ori pe zi
Francezii sunt foarte creativi in privinta supelor. Pot fi clasice sau crema, de legume, de pui, de vita, cu sau fara cuburi de branza, cu sau fara smantana, cu mai multe sau mai putine ingrediete, dar de preferinta, servite de doua ori pe zi: si la pranz si seara. Nu se stie daca supele sunt secretul siluetei frantuzoaicelor, dar este cert faptul ca ele aleg si pentru masa in oras supele si salatele, spre deosebire de alte popoare care nu stau la fel de bine la capitolul silueta. Asadar, pentru frantuzoaice supa este aperitivul, iar salata este felul doi. Si in privinta salatelor este important de spus ca, desi le presara cu bucati de branza grasa, nu le pun sosuri complicate, ci doar putin iaurt sau condimente simple: piper, sare, ulei de masline si otet.
Seara, un pahar de vin rosu
Meniul de seara al francezilor pare foarte bogat. Mai ales ca acesta include desert si un pahar de alcool, pe post de digestiv. Pentru cina, francezii mananca supe, mancaruri de spanac, prosciutto, clatite cu tot felul de umpluturi, branza de capra, sos Chamel, rosii uscate natural, porumb, praz si creveti. Ei prefera, de asemenea, ciuperci, melci, rata, fasole, patrunjel, nuci si cirese uscate natural, la soare. Mancarea este insotita in mod normal de vin sau de sampanie, dar exista si alte tipuri de alcool pe care francezii il servesc la masa de seara pentru efect digestiv, de exemplu, cogniacul.
Desertul este pura placere
O singura patratica de ciocolata, o briosa, cate o prajitura mica, dar delicioasa in care sunt creme si siropuri interzise in orice dieta sunt la oridinea zilei pentru frantuzoaice. La acestea se adauga creme si budinci in cupe minuscule, servite reci sau calde si dovedesc un singur lucru: prajiturile sunt pentru rasfat, se degusta si se savureaza. Nu se pune problema unor portii de prajitura de casa mari cat o felie de pizza. In Franta, cand este vorba despre dulciuri, portiile sunt miniaturale, de aceea si le perimite oricine, chiar si la masa de seara.
Regulile de aur dupa care se ghideaza orice frantuzoaica atunci cand vine vorba despre mancare se refera la faptul ca pretuieste intotdeauna gustul si calitatea ingredientelor, mirosul si aspectul mancarii in detrimentul cantitatii, mananca de 3 ori pe zi si nu exclude franezela si dulciurile.
Livia Lucan-Arjoca
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024