De ce golim frigiderul noaptea?
Vi s-a intamplat sa va treziti noaptea din somn cu dorinta nestapanita de a da „o raita” pe la frigider in cautare de dulciuri? Unii oameni manifesta acest tip de comportament in conditiile in care au urmat sau urmeaza un regim de slabire strict, altii pur si simplu se trezesc rontaind ceva atunci cand sunt stresati, fara sa le fie neaparat foame.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 43 secundeExista si categoria oamenilor care „dau navala” la frigider atunci cand au suferit un esec personal sau profesional…
Care sunt mecanismele care ne determina sa consumam cantitati mai mari de alimente decat in mod obisnuit, fie ca o facem pe ascuns (noaptea de pilda) sau nu, vom vedea in cele ce urmeaza.
Ce inseamna mancatul compulsiv?
Mancatul compulsiv este o componenta a bulimiei nervoase si este definit ca ingurgitarea intr-o anumita perioada de timp a unei cantitati de alimente care este in mod evident mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi indivizi in conditii similare.
Desi tipul de alimente consumate in timpul unui episod de mancat compulsiv variaza, acestea includ de regula dulciuri si alimente cu un inalt continut caloric, cum ar fi inghetata sau prajiturile. Indivizii ce prezinta simptome de mancat compulsiv sunt in genere incomodati de problemele lor alimentare si incearca sa isi ascunda simptomele. Din aceasta cauza, episoadele de mancat compulsiv au de regula loc noaptea sau in momente ale zilei cand persoana este singura.
Mancatul compulsiv este declansat in mod uzual de stari afective negative, stres, foamea intensa consecutiva restrictiilor impuse de un regim alimentar destinat pierderii in greutate sau chiar de o serie de frustrari acumulate in plan personal ori profesional de-a lungul zilei.
Conform literaturii de specialitate, episoadele de alimentatie compulsiva, indiferent ca au loc noaptea sau in alte momente ale zilei, se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari comportamentale:
- Mancat rapid;
- Persoana consuma alimente pana ce este inconfortabil sau dureros de satula;
- Se consuma cantitati mari de alimente chiar si atunci cand nu exista senzatie de foame;
- Individul traieste sentimente de rusine si culpabilitate ulterioare episodului;
- Individul se simte deprimat sau dezgustat de propria persoana dupa un astfel de episod de mancat compulsiv.
Dietele stricte pot cauza episoade de mancat compulsiv
Urmarea unei diete alimentare poate agrava problemele deja existente sau poate chiar genera aparitia unor episoade de mancat compulsiv, deoarece mentalitatea adoptata de persoanele care urmeaza un astfel de regim este una de tip „alb-negru”. Individul fie se considera pe sine ca fiind „la regim”, caz in care va urma cu strictete regulile impuse, ori daca se abate fie si foarte putin de la normele alimentare, se va vedea pe sine ca nemaifiind la regim si va da frau liber exceselor alimentare, din cauza frustrarilor acumulate de-a lungul perioadei de respectare stricta a regulilor. Sentimentele de vinovatie pe care persoana respectiva le va resimti ulterior acestei incalcari flagrante a rutinei dietei pot fi destul de puternice pentru a cauza episodul de mancat compulsiv.
Terapia recomandata
In psihoterapie se porneste de la premiza ca problemele comportamentale sunt cauzate de modele de gandire distorsionata, iar din acest punct de vedere credintele irationale ale persoanei ce prezinta episoade de mancat compulsiv pot fi combatute mai intai prin identificarea lor si ulterior prin inlocuirea treptata a credintelor „gresite” cu altele rationale, sanatoase.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024