De ce mancam mai mult seara?
Ai observat ca, de fiecare data cand incepi o dieta, lucrurile par sa mearga normal si rezisti cu stoicism pana la... lasarea intunericului? De cate ori nu te-ai straduit sa mananci putin si sanatos intreaga zi, iar seara sa simti ca ti se face pofta de pizza, paste, dulciuri si orice alte alimente interzise intr-o dieta? Impreuna cu medicul endocrinolog Sabina Chivu, vom descifra misterul exceselor alimentare din timpul serii – de ce ni se intampla si cat de rele sunt, cu adevarat.
21.05.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeEste destul de simplu sa intelegem ca mancatul seara ingrasa. In cele mai multe cazuri, gustarile de dupa cina sunt excese calorice de care organismul tau nu are nevoie, asa ca acestea nu sunt consumate, ci pur si simplu se depun sub forma de grasimi. Daca mancatul seara vine la pachet cu putine ore de somn si stres acumulat peste zi, reteta pentru acumularea catorva kilograme in plus este ca si asigurata. Ce e de facut? Propun sa incepem cu intelegerea fenomenului, iar apoi sa gasim impreuna cateva solutii!
Seara: relaxare si ignorarea tuturor regulilor
Dupa o zi stresanta in care ti-ai indeplinit atributiile obisnuite si ai tinut dieta, cel mai probabil atunci cand ajungi acasa te relaxezi si ai senzatia ca vrei sa te recompensezi cu „ceva bun”. Seara este de regula momentul in care te relaxezi dupa o zi stresanta, iar barierele pe care ti le impui in timpul zilei se retrag – vrei sa te simti bine si, eventual, sa rontai ceva in fata televizorului sau a calculatorului.
„O masa bogata in carbohidrati potenteaza starea de bine, deoarece creste aportul de triptofan, un aminoacid esential ce serveste ca precursor pentru formarea serotoninei, neurotransmitator cu rol in inducerea starii de multumire, de calm si satisfactie. Problema nu o reprezinta masa de seara in sine, ci calitatea acesteia – multi oameni au tendinta sa consume alimente bogate in calorii, in cantitati disproportionate fata de necesar, la ore tarzii. Acestea duc in timp la dezechilibre metabolice, la cresterea nivelului de glucoza, insulina si grasimi in sange si implicit a riscului de aparitie a diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare. Exista persoane pentru care masa de seara este prin definitie cea mai bogata si care mananca si in cursul noptii. In aceste cazuri, s-a observat un deficit asociat al mecanismului normal somn-veghe, pentru ca ele nu reusesc sa adoarma sau se trezesc in timpul noptii. Mesele luate la ore tarzii cresc nivelul de melatonina – hormon care controleaza ciclul somn – veghe. Prin consumul de alimente aceste persoane isi induc somnul. Ele sunt prinse de fapt intr-un cerc vicios, pentru ca de multe ori mananca pentru a putea dormi, dar isi modifica de fapt tot mai mult programul de somn, tocmai din cauza orarului inadecvat al meselor. Acest ritm zilnic alterat se asociaza deseori cu anxietate, depresie si obezitate. S-a identificat la asemenea persoane o suprasolicitare a axului hipotalamo – hipofizo – corticosuprarenalian, mecanism neuroendocrin complex implicat in modularea starilor de stres; persoanele cu asemenea dereglari ale programului alimentar sunt deseori nervoase, tensionate, agitate, sufera de stres cronic. Leptina, substanta secretata de celulele adipoase care induce satietatea, este scazuta in sangele acestor persoane. Ele vor manca astfel compensator, iar dezechilibrul aparut se autointretine.” Dr. Sabina Chivu, medic specialist endocrinolog, Regina Maria – Reteaua Privata de Sanatate
Cum iti controlezi acest obicei
Ca sa fii sigur ca mancatul seara nu se transforma in kilograme in plus, pune in aplicare cateva trucuri simple:
* Ia micul dejun. Un studiu de la Universitatea din Kansas arata ca un mic dejun sanatos, mai ales daca este bogat in proteine, te ajuta sa-ti controlezi apetitul pe toata durata zilei. Daca sari peste mese, o sa iti fie foarte foame seara si vei manca peste masura.
* Tine tentatiile departe. Daca nu gasesti nicaieri in casa ceva de rontait, care sunt sansele sa iesi pana la un magazin apropiat in toiul noptii ca sa cumperi de mancare? Cata vreme tentatiile sunt departe de casa ta, silueta iti este in siguranta.
* Organizeaza-ti serile. Programul dupa serviciu ar trebui sa fie la fel de organizat ca si cel din timpul zilei. Planifica-ti activitatile pe care vrei sa le faci in timpul serii si nu lenevi pe canapea cu o punga de chipsuri alaturi – fa curatenie, sorteaza hainele, citeste o carte, iesi la plimbare sau fa o baie relaxanta. Bucataria este inchisa in timpul noptii, asa ca umple-ti timpul cu altceva!
Raluca Baciu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024