De ce n-ar trebui să renunțăm la consumul de cafea
Consumul excesiv de cofeină poate fi dăunător pentru sănătate și există motive întemeiate pentru care unii oameni ar putea dori să renunțe complet la aceasta. Dacă însă ideea de a te priva de cafeluța ta preferată nu-ți surâde deloc, află că nu e cazul s-o faci. Ba dimpotrivă, continuă să-ți oferi această bucurie în fiecare zi. Pe lângă plăcerea adusă de savoarea ei, cafeaua vine și cu o serie de beneficii importante.
22.08.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 10 secundeExistă numeroase studii care arată că un consum moderat de cafea se asociază cu diverse beneficii. Dincolo de avantajele bine cunoscute, precum energizarea și îmbunătățirea puterii de concentrare și a atenției, o ceașcă zilnică de cafea pare să susțină sănătatea din mai multe punct de vedere.
În primul rând, cafeaua conține o serie de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului, așa cum sunt vitaminele și minerale. Știai asta? Mai exact, o ceașcă obișnuită, de 240 ml, de cafea oferă mici cantități de vitamine din complexul B – riboflavină, acid pantotenic, tiamină și niacină – , dar și minerale precum potasiu, mangan și magneziu. Acești nutrienți pot contribui semnificativ la aportul zilnic, mai ales atunci când sunt consumate mai multe cești de cafea pe zi.
De asemenea, cafeaua este bogată în antioxidanți. De fapt, pentru multe persoane, cafeaua reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, comparabilă cu fructele și legumele.
Ce ni se întâmplă după ce bem cafea
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale cafelei este capacitatea sa de a crește nivelul de energie și de a îmbunătăți starea de vigilență și claritatea minții. În special dimineața sau în momentele de oboseală de după-amiază.
Acest efect se datorează în principal cofeinei, un stimulent natural care blochează activitatea adenosinei, neurotransmițătorul inhibitor din creier, responsabil de promovarea somnului și reducerea stării de alertă. Aceasta duce la creșterea activității neuronale și la eliberarea neurotransmițătorilor care îmbunătățesc starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă. Vorbim, desigur, despre dopamină și norepinefrină.
Totuși, uneori este dificil să se stabilească legătura cauză-efect. De exemplu, oamenii beau cafea la serviciu sau în diverse contexte sociale plăcute, așa cum ar fi întâlnirile cu prietenii, astfel că cercetările trebuie să facă diferența între efectele cafelei și cele ale interacțiunii sociale.
Efectele de durată ale consumului de cafea
Cercetările derulate de-a lungul timpului relevă că, pe termen lung, consumul moderat de cafea poate contribui la protecția față de unele probleme de sănătate cronice.
Risc mai mic de boli cardiovasculare
Consumul moderat de cafea a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile indică faptul că una până la două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de insuficiență cardiacă. De asemenea, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară. Interesant este că, potrivit datelor recente, cafeaua nu pare să fie dăunătoare nici în cazul persoanelor cu aritmii cardiace.
Protecție împotriva diabetului de tip 2
Cafeaua poate îmbunătăți capacitatea organismului de a procesa glucoza, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetările arată că persoanele care consumă mai multă cafea au o probabilitate mai mică de a dezvolta această afecțiune.
Mai exact, după ce au urmărit peste 100.000 de persoane, timp de aproximativ 20 de ani, cercetătorii de la celebra Universitate Harvard, din SUA, au constatat că persoanele care și-au mărit consumul de cafea cu peste o ceașcă pe zi au prezentat un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Pe de altă parte, persoanele care și-au redus consumul de cafea cu o ceașcă pe zi și-au crescut riscul de a dezvolta diabet cu 17 %.
În mod curios, în cazul celor care obișnuiau să consume ceai nu s-a observat nicio diferență din acest punct de vedere. Deocamdată, oamenii de știință nu au reușit să înțeleagă cu exactitate de ce are cafeaua un astfel de impact asupra dezvoltării diabetului.
Reduce riscul de boli hepatice
Cafeaua pare să aibă un efect protector asupra ficatului. Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată au fost asociate cu niveluri mai sănătoase ale enzimelor hepatice. Totodată, studiile au arătat că persoanele care consumă cafea prezintă un risc semnificativ mai mic de ciroză hepatică și cancer hepatic.
Ține la distanță cancerul
Consumul de cafea este considerat un factor protector în cazul mai multor tipuri de cancer, inclusiv al celui colorectal, dar și al cancerului de endometru. O analiză sistematică a constatat că un consum mai mare de cafea – cel puțin patru căni pe zi – se asociază cu un risc cu 18% mai mic de cancer.
Scade riscul de boli neurodegenerative
Cofeina este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson și poate ajuta persoanele cu această afecțiune să-și gestioneze mai bine mișcările. În plus, consumul de cafea poate reduce riscul de a suferi de boala Alzheimer și alte forme de demență.
Susține sănătatea mintală
Pe lângă beneficiile fizice, cafeaua are și efecte pozitive asupra sănătății mintale. Studiile sugerează că băutorii de cafea au un risc mai mic de depresie, unele rezultate indicând o reducere cu 20% a riscului de a deveni depresivi.
Mai mult, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de suicid. Cercetările au descoperit că persoanele care beau patru sau mai multe cești pe zi sunt cu 53% mai puțin susceptibile să comită suicid.
Crește speranța de viață
Cu toate aceste beneficii, nu este surprinzător faptul că băutorii de cafea tind să trăiască mai mult decât cei care nu consumă această băutură. Un studiu amplu, care a implicat peste 400.000 de persoane, a constatat că obiceiul de a bea cafea, menținut pe o perioadă de 12-13 ani, s-a asociat cu un risc mai mic de deces prematur. Cel mai puternic efect a fost observat în cazul unui consum de patru până la cinci cești pe zi.
Acest beneficiu în ceea ce privește longevitatea ar putea fi atribuit efectelor cumulative ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diverselor boli.
Moderația, o condiție esențială
Deși cafeaua aduce numeroase beneficii sănătății, este esențial să fie consumată cu moderație. De asemenea, este recomandat să se limiteze adaosurile de zahăr și frișcă pentru a evita aportul inutil de calorii.
Consumul excesiv de cofeină poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi agitația, anxietatea și tulburările de somn. Persoanele care sunt deosebit de sensibile la cofeină ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de cafea sau să o evite complet, deoarece chiar și cafeaua decofeinizată conține o anumită cantitate de cofeină.
Ca în cazul oricărei componente a dietei, echilibrul este cheia. Prin înțelegerea beneficiilor și riscurilor potențiale ale cafelei, putem lua cele mai bune decizii pentru noi. Eu, de exemplu, nu voi renunța la cana mea de cafea neagră și aromată.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024