De ce nu ai timp pentru tine?
Faptul ca te lovesti de ideea ca nu gasesti timp pentru tine este o rezistenta la a face o introspectie. Aceasta presupune un efort atat psihic, cat si fizic. Uneori aceasta se traduce prin ideea ca nu vrei sa te apuci de ceva deoarece nu esti sigur ca vei reusi ce ti-ai propus.
27.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeDe multe ori, cand ai vrut sa incepi cate o activitate noua, te-ai lovit de preconceptia ca nu ai timp pentru aceasta. Nu ai luat in calcul faptul ca, daca ai ajuns la aceasta idee, inseamna ca este ceva ce iti lipseste din rutina. Simplul fapt ca te-ai gandit la un lucru care iti lipseste, inseamna ca, daca il vei pune in practica, vei avea o satisfactie pe masura.
De ce e important sa iti faci timp pentru tine
Cand este vorba despre o activitate fizica, chiar daca iti este mai greu la inceput pentru a te mobiliza, facand-o, iti va aduce o stare mai buna atat fizica, cat si psihica. Ai nevoie de timp pentru tine, ai nevoie sa faci si activitatile pe care ti le-ai propus, nu doar serviciu si activitati care iti sunt impuse. In momentele pe care ti le dedici tie te incarci cu energie si stare de bine, care te vor ajuta sa treci peste perioade mai dificile sau sa iti muti gandul catre altceva. Te vei mentine intr-o stare fizica optima si te va ajuta sa ai un stil de viata echilibrat.
Puterea exemplului
Pentru a putea avea grija de ceilalti este necesar ca tu sa fii in masura sa poti da sfaturi. Iar ca sa poti sa dai sfaturi este necesar sa fii intr-o stare fizica si psihica echilibrata. Orice dezechilibru in gandire te poate duce in situatia in care sa dai sfaturi eronate si, ca urmare, celelalte persoane sa te respinga sau sa nu te ia in serios. Sfaturile castiga incredere atunci cand au fost incercate pe propria piele si au dat rezultatul scontat.
Pentru a avea un impact mai puternic si mai rapid asupra altor persoane este necesar ca ele sa te investeasca cu autoritate si alte calitati. Acest lucru se va realiza mai usor daca tu poti fi un exemplu la propriu si la figurat in fata lor. Daca sfaturile si indicatiile pe care le dai sunt sustinute si de fapte reale, atunci toate informatiile vor avea un impact mai puternic asupra celorlalti.
Sacrificiul de sine?!
Exista un segment de persoane carora le place si se simt implinite daca ii ajuta pe cei din jur, in detrimentul propriei persoane. De multe ori, nu isi dau seama ca se neglijeaza pe ele insele si se dedica aproape in totalitate in relatia cu ceilalti. Aparent, acest gen de persoana nu ar avea un avantaj din aceasta relatie, insa din punct de vedere psihologic tocmai aceasta ipostaza de a ajuta si a incerca sa faca pe plac altor persoane serveste ca satisfactie personala si implinire de sine.
Exista persoane care in relatia cu altii reusesc intotdeauna sa se tina de cuvant si sa fie de ajutor, dar in relatia cu propria persoana sunt deficitare. In ciuda programului incarcat pe care il au la serviciu sau in alte situatii, aceste persoane au dezvoltat adevarate obiceiuri din a-i ajuta pe cei din jurul lor, lasandu-se pe ele pe planul secund.
Acorda-ti mai mult timp!
Acest lucru nu inseamna ca esti o persoana egoista, ci, din contra, vrei sa ai o stare optima de functionare care sa se reflecte si in ajutorul pe care il oferi sau sfaturile pe care le dai. Pentru a putea fi util pentru altii, mai intai trebuie sa fii util pentru tine. Este nevoie sa fii multumit de tine. Un om sanatos emotional trebuie sa fie capabil sa-si acorde timp pentru a-si urma interesele, pasiunile, dar totodata de a pune si limite, granite.
Incearca sa ai o alimentatie sanatoasa, sa faci miscare si exercitii fizice pentru o stare mai buna. Gaseste modalitati placute de relaxare care in final iti dau o stare optima de functionare, astfel incat sa poti fi de folos si celor din jur.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024