De ce nu reusim sa slabim
Excesul ponderal a devenit o chestiune arzatoare a zilelor noastre. Tot mai multe persoane cauta si incearca solutii pentru scaderea in greutate, fie ca e vorba de sport, diete sau diverse proceduri cosmetice sau medicale. De foarte multe ori insa acestea nu produc rezultatele asteptate, crescand nivelul de frustrare.
01.02.2018
Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundeConform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in ultimele doua decenii greutatea medie a pamantenilor a crescut de trei ori, atingand valori amenintatoare. Potrivit estimarilor, la ora actuala, unul din trei adulti este supraponderal, iar unul din zece este obez. Si asta in conditiile in care numarul programelor de slabit si al salilor de fitness a explodat pur si simplu. Se pare ca undeva, ceva nu functioneaza… Identificam in continuare o parte dintre posibilele cauze.
Dieta drastica fara miscare
Foarte multi dintre cei care vor sa-si subtieze silueta aleg calea dietelor draconice. Corpul nostru insa e facut sa se protejeze si, desi initial se va desparti de o parte din kilogramele acumulate, reactionand la schimbarea brusca in alimentatie, dupa doar cateva saptamani el se va obisnui cu restrictia calorica. De aici incolo kilogramele se vor pierde din ce in ce mai greu, spre deloc. Si asta deoarece daca tii o cura de slabire fara sa faci niciun pic de miscare, metabolismul incetineste considerabil, ajungand sa arda din ce in ce mai putin, cu blocarea totala a procesului de slabire.
Practicarea sportului fara dieta
Nimeni nu neaga importanta exercitiului fizic in lupta cu kilogramele in plus, doar ca nu e cazul sa-i atribuim un merit prea mare. Experimentul unui grup de cercetatori de la Universitatea din Louisiana, SUA, vine cu dovezi in acest sens. Oamenii de stiinta au monitorizat, timp de jumatate de an, 464 de femei supraponderale, pe care le-au impartit in mod aleatoriu in patru grupe: unele au consumat portii mai mici de mancare, fara a-si modifica ritmul antrenamentelor, celelalte s-au antrenat cate 72, 136 si 194 de minute in fiecare saptamana, fara sa-si schimbe meniul.
Rezultatele i-au surprins atat pe cercetatori, cat si pe participante. Femeile care au dedicat sportului numarul cel mai mare de ore, muncind din greu la antrenamente, nu au pierdut mai multe kilograme decat celelalte! Concluzia desprinsa de aici? Pentru a slabi nu e suficient sa faci miscare, e nevoie si de un regim alimentar adecvat – in lipsa acestuia, toate eforturile sunt in zadar.
Peste 55% din populatia adulta a Romaniei este supraponderala sau obeza, conform celui mai recent studiu realizat de IMAS Marketing si Sondaje. In acelasi timp, 35% dintre ei sar peste micul dejun, iar 22% cina este principala masa a zilei.
Mai mult sport, mai multa mancare
Adeseori, in mod inconstient, majoritatea celor care merg la sala pentru a-si remodela silueta, isi ofera recompense culinare. Or, in timpul antrenamentelor nu se ard chiar atat de multe calorii pe cat ne putem imagina, media e undeva intre 400 si 700. Ei bine, circa 400 dintre acestea pot fi recuperate imediat dintr-o singura felie de tort! Cercetatorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au stabilit, in urma observatiilor facute in decursul a mai multor ani, ca persoanele care vor sa slabeasca si adopta un program de exercitii fizice in acest scop, incep sa manance mai mult si nu tocmai cele mai sanatoase alimente, acordand o atentie din ce in ce mai mica legumelor si fructelor.
Circula o idee, conform careia exercitiile fizice stimuleaza organismul sa arda calorii timp de 24 de ore dupa antrenament. Din acest considerent, multe persoane cred ca din moment ce fac sport nu mai e cazul sa-si limiteze apetitul si sa-si controleze portiile de mancare.
Nerespectarea orelor de masa
Pentru a sustine procesul de slabire, nu e de ajuns sa mananci mai putin si sa te misti mai mult. E nevoie si de o distributie corecta a caloriilor si a alimentelor care le furnizeaza de-a lungul zilei, astfel incat corpul sa le utilizeze cat mai eficient cu putinta. Potrivit cronobilioligiei, stiinta care se ocupa de raporturile dintre metabolism, ritmurile biologice si timp, in prima parte a zilei ar trebuie sa consumam aproximativ 40% din aportul caloric total, pranzul si gustarea de dupa-amiaza ar trebui sa reprezinte alte 40%, iar cina restul de 20%. De asemenea, este esential ca mesele sa fie luate in fiecare zi la aceleasi ore, fara abatere: micul dejun pana cel tarziu ora 10.00, pranzul pe la ora 13.00, gustarea intre 16.00 si 17.00, iar cina pana in ora 20.00, cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare.
Vointa si partile sale slabe
Suntem obisnuiti sa credem ca scaderea in greutate tine de determinare si ca, daca ai o vointa de fier si urmezi cu strictete un program de slabire si nu sari peste nicio sedinta de antrenament, nu ai cum sa dai gres. Lucrurile stau putin altfel. Psihologii sustin ca vointa se comporta asemenea muschilor: slabeste daca nu este exersata si oboseste daca nu este lasata sa se relaxeze deloc. Drept urmare, cei care trag prea mult de ei, exagerand cu privatiunile, mai devreme sau mai tarziu vor ceda, pierzand orice control asupra poftelor. Evolutia, din pacate, ne-a jucat o mare festa, programandu-ne sa iubim mancarea. De aceea, modificarile stilului de viata si ale obiceiurilor alimentare trebuie facute progresiv, fara a forta nota si a suprasolicita vointa. Nu intamplator, in aceasta privinta, realizarea pasilor mici se dovedeste a fi de multe ori strategia castigatoare.
E drept, un kilogram de muschi arde mai multe calorii decat un kilogram de grasime: de la 15 pana la 20 pe zi fata de 4. Majoritatea oamenilor care merg la sala nu cresc insa o masa musculara suficienta pentru a se putea baza pe arderile produse de aceasta.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024